Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Endeksin Yönü - BİST100 Teknik Analizi

Endeksin Yönü - BİST100 Teknik Analizi
 

BIST100


06 Ağustos 2014 Pazartesi - BİST100 Teknik Analizi

Dün güne pozitif bir seyirle başlayan ve yurt dışı piyasalardaki yükselişin desteği ile günün büyük bölümünü pozitif tarafta geçiren endeks saat 15:00’dan sonra yaşanan sert satış baskısı ile 81 bin seviyesinin altına da sarkarak günü 80.642 puandan tamamladı.

Hatırlanacağı üzere Pazartesi günkü analizimde endeksin 9 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 82.500 seviyelerinin altına inilmesinin riskli bir görünüme işaret etmekte olduğunu belirterek, Pazartesi ve Salı günleri için bu seviyenin altında yaşanacak kapanışlar endeksin 80 bin seviyelerinde geçen trend desteğini gündeme getireceğini belirtmiştim.

Nitekim son iki gün içerisinde BİST’te pozitif ataklar olsa da endeksin 82.500 direnci üzerinde satışlarla karşılaştığını gördük. Neticede endeks dün yaşanan sert satışların ardından orta vadeli yükseliş trend desteğine kadar geriledi.

Kısa bir durum değerlendirmesi yapacak olursak; Endekste Bollinger Band’ın daralma eğilimine karşın hala geniş konumunu sürdürdüğünü görüyoruz, buna ek olarak dün yaşanan sert satışlar ile birlikte işlem hacminde yaşanan artış önemli bir risk unsuru olarak kabul edilebilir.

Buna bağlı olarak güne negatif tarafta orta vadeli trend desteğinin altında başlaması beklenen endeks için dikkat edilmesi gereken nokta, gün içerisinde yeniden yükselen trendine giriş çabaları olacaktır. Bugün yeniden yükselen kanalına geri dönüş çabalarının başarılı olması trendin devamına destek verecektir. Tersi bir durumda yani hafta sonuna kadar kapanışların kanalın altında gerçekleşmesi trendin sonlanacağına ilişkin bir sinyal olarak değerlendirilebilir.

TEKNİK GÖSTERGELER
Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde Stokastik, CCI ve William’s R çoğu kısa vadeli gösterge gibi dik bir eğimle birlikte düşüşünü sürdürmektedir. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un da ikili tepe sonrasında düşüşünü sürdürmesine ek olarak dün itibari ile 100 referans çizgisinin altına inmesi riski artırcı bir unsurdur. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD ise yatay konumundan sonra tetik çizgisinin altına inerek satım sinyali vermektedir.

Toparlayacak olursak;
Mevcut durumda Pazartesi günkü analiz yazımda ve yukarı da belirttiğim üzere endeksin kısa vadeli yükselen kanal içinde kalma konusunda göstereceği başarı kısa vadede yeniden 82.500 direncini gündeme getirecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 80 bin seviyesinin üzerine yaşanacak ataklarda, trendin devamı açısından, işlem hacmi artışının takip edilmesi önemli olacaktır. Aksi bir durumda 80 bin seviyesi altında yaşanacak kapanışlar zayıflayan trende işaret etmekte olup, bu seviyenin altında birkaç gün yaşanacak kapanışlar Pazartesi günkü yazımda belirttiğim 76 bin desteğini gündeme getirebilir.

Bu kapsamda mevcut riskli pozisyonların azaltılması, yeni pozisyon açılmak istenmesi durumunda da beklentili hisselerde destek seviyelerinin takip edilmesi önemlidir.

Destek: 80,000 – 79.600
Direnç: 81.000 – 81.500

Bol şans
Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..