Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Endişeli bakışların ardında saklı bayram sevinci.

Endişeli bakışların ardında saklı bayram sevinci.
 

Gözler baktı ama görmedi bu bayram. Bayram sonrasına işçi çıkaracak olan yüzlerce iş yeri var. Öncesinde insanların morali bozulmasın diye durdurdular. Acaba bende var mıyım çıkarılacak olanların içerisinde? bekleyişi, bayramı zehir etti insanlara. İşsiz kalanların yanında onlar on gün daha şanslıydı. Moraller bozuk, kafalar dolu, canlar sıkkın..

Bayram öncesi karşılıksız çekten tutuklananlar oldu. 5 milyar için 50 gün yatacak olanlar, ödeyemedikleri kredi kartı borcundan evinin eşyalarına haciz gelenler, kirasını ödeyemediği için bayram günü mal sahibiyle çocukların gözünün önünde hakarete uğrayanlar, doğalgaz faturalarının astronomikliğinden odalarının radyatörlerini kapatarak tek odada ısınmaya çalışan aileler v.s v.s..

Yine bu bayramda huzur evinde ki yaşlıların gözleri yollarda kaldı. Bazılarının sadece kızı yada oğlu gitti , gelin yada damat ve de torunları gitmedi, kabristan ziyaretleri unutuldu, apartman komşuları ile asansör kapısında merhabalaşıldı (!)

Bu bayram sonrası evlâtlarımız askere uğurlandı. Hayırlarla dualarla gönderen anne babaların diğer bir sevinci de, çocuklarının asker ocağında işsizlikten, aşsızlıktan kurtulacak olmasıydı.

Küresel kriz sonucunda üniversite gençliği bu bayram tam bir kaos içerisindeydi. Çocuklar, tiyatro fuayesinde bile gelecek kaygılarını dile getiriyordu. 4 ytl'ye gidilen Belediye Tiyatrolarından bahsediyorum. Özellikle AVM lerde sinemaların önü kuyruktu fakat yiyecek içecek bölümleri 'sigara içilen ' bölümler olmasına rağmen bomboştu..

Her ziyarete gidilen yerde konuşulan tek konu krizdi. Tv de haberler başladığı an sohbetler kesilip, haber içeriğine odaklanılıyordu. Devletin, 4 kişilik ailelere yapacağı 1500 ytl'lik yardım haberi bayrama damgasını vuran haber oldu. Herkesin dilinde , bu konunun istismara ne denli açık olduğu ve böylesine ciddi bir ortamda, tüm Dünya Ülkeleri önlem alırken , bizde para dağıltılmasının ne denli yanlış olduğu. Hamilelerde unutulmamış , 52 ytl'de onlara verilecekmiş. Rusya bile resesyon sürecine girdiğini deklare etti, inşaat firmalarından 20 bin türk işçisi işten çıkartılıyor. Yılbaşına kadar, işçiler ücretsiz izine çıkartılıp üretimler durduruldu. Birileri halâ seçim ve oy derdinde.

Çelişkiler ülkesi olduk. Bakıyorum adam kömür yardımı almış fakat dana kesiyor. 5 kişilik aile otobüsle bayram diye ailesini görmeye memleketine gidiyor. Ortalık yangın yeriyken kredi ile borçlanıp ev almaya kalkıyor. Bir alana bir bedava diye otomobil kampanyalarına katılıyor.

Ülke ciddi anlamda bir girdap içinde. Nisan aylarında en üst noktaya çıkacak. Herkes çok dikkatli olmalı. Suç oranı katlayarak büyüyecek. İşsiz, aç insan ya çalar yada rahat yaşayanların yaşam hakkına göz diker.

Bu bayram insanların gözlerinde endişe, o endişenin ardında da bayram sevinci vardı. Buruk ama eskilerden kalma bir alışkanlığın sessiz çığlıkları gibi..

 
Toplam blog
: 347
: 1365
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

İstanbul 25 Temmuz : /… İşletme tahsil ettim. Özel ilgi alanım olduğu için 2 yıl Psikoloji okudum..