Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '14

 
Kategori
Tarih
 

Endülüs Emevileri'ni, İspanya'da 700 yıl yaşayan Müslümanları lütfen unutmayın!

Endülüs Emevileri'ni, İspanya'da 700 yıl yaşayan Müslümanları lütfen unutmayın!
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Amerika kıtasını ilk keşfeden Müslümanlar olduğunu' söyledi.
 
Ve ardından fırtına koptu. Erdoğan muhalifleri tarafından, Erdoğan'ın câhil olduğu, kendince şeyler uydurduğu vurgulandı.
 
Doğruya bile muhalefet yapmanın çapsızlık olduğu inanan ben, Erdoğan muhaliflerinin haline isyan edip, 'Garipsemeyelim, belki de bizim bildiğimiz yanlış' başlıklı bir yazı yazdım. Bu yazımda, Chiristoph Colomb'un Amerika'yı keşfinden 20 yıl sonra Piri Reis tarafından dünya haritası çizildiğini, bu haritanın çizimindeki profesyonellik Amerika kıtasının daha önce keşfedildiği gerçeğinin yok sayılamayacağını anlatan kısa bir yazı yazdım.
 
Tabii yazım üzerine Erdoğan yandaşı ve Erdoğan'ı aklamaya çalışan biri sanılıp eleştirildim. Eleştirildiklerim adeta Piri Reis uzmanı kesilmişlerdi; Piri Reis'in bu haritayı Chiristoph Colomp'dan arakladığını anlatan eleştirel yorumlar aldım.
 
Piri Reis'in dünya haritasını Chiritoph Colomp'dan arakladığına inananlara bir soru yöneltip, onları konu üzerine daha derin düşündürelim ve ardından da Endülüs Emevilerinden bahsedelim:
 
Chiristoph Colomp, Amerika'ya ayak bastığında, oranın yeni bir kıta değil, Hindistan kıyıları olduğuna inanmıştı. Piri Reis'in haritası ise, Colomp'un Amerika'yı keşfinden 20 yıl sonra çizilen, dönemin şartlarına göre profesyonel bir harita... Amerika'yı Hindistan sanan Colomp, 20 yıl içerisinde hangi ara profesyonelleşti ve böyle muhteşem bir haritayı çizebildi? Lütfen bunu kendinize sorun?
 
*
 
İslam sizce yalnız Arap yarımadasında ve ortadoğu coğrafyasında yaşamış bir din midir?
 
Eğer böyle düşünüyorsanız, af edersiniz ama çok cahilsiniz. 
 
İslam MS. 700'lü yılların başında İspanya'yı feth etmeye gitti ve fethetti. Hem de beş on yıllığına değil, tam yedi yüz yıllığına... Yedi yüz yıl boyunca İslam devletleri iktidardaydı. İspanya'da hayranlık uyandıran bir medeniyet inşa etmişlerdi.
 
Vikipedi Endülüslüler hakkında şöyle bilgi veriyor:
 
"Endülüs (Arapça:  al-andalus). 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası'nda Arapların etkisi altında bulunan bölgelere verilen isimdir. Endülüs kelimesinin Vandallar'dan geldiğine inanırlar. Ancak tarihsel dayanak yoktur. Müslümanların İber Yarımadasındaki varlığı en son Morisko'ların 1609 yılında İspanya'dan sınır dışı edilmesiyle son bulmuştur."
 
Endülüs'te yaşayan Müslümanlar, Chirstoph Colomp'un Amerika'yı keşfi sırasında barbar ve bağnaz İspanyol yöneticileri ve din adamları tarafından İspanya'dan kovulmaktaydı.
 
İspanya'dan kovulan yalnızca Müslümanlar değil, Yahudilerde dahildi.
 
Ve benim takdir ettiğim bir şey yaşanmıştı bu zamanlarda:
 
İspanya'dan barbarca kovulan Müslümanların ve Yahudilerin yardımına Osmanlı padişahı II.Bayezid yetişmişti. 
 
Osmanlı deniz kuvvetleri, on binlerce, belki de yüz binlerce Müslümanı Afrika'nın kuzey kıyılarına taşımış, tam 90 bin İspanyol Yahudisini de Selanik-İstanbul-İzmir gibi şehirlere getirip yerleştirtmiştir.
 
İspanya'da hüküm süren Endülüs Emevi İslam devleti öylesine şahane bir medeniyet inşa etmişlerdi ki; 1903 NOBEL ÖDÜLÜ Sahibi fizikçi Pierre Curie'ye şöyle dedirtmişlerdi:
 
''Endülüs'ten bize kala kala 30 Kitap kaldı,atomu parçaladık. Hülagü'nün yaktığı yüzbinlerce kitap kalsaydı eğer,şimdilerde galaksiler arasında top koştururduk. ''
 
*
 
Gene bir sorula bitirelim:
 
İspanya'da 700 yıl boyunca yaşayan, Colomp'un keşfi sırasında İspanya'dan kovulmakta olan, İspanya'da mükemmel bir medeniyet inşa etmiş olan Müslümanlara atfen, 'Amerika'yı Müslümanlar' keşfetti' demek mi acayip ve cahilce, yoksa buna inanmayıp karşı çıkmak mı?
 
-Mustafa Yıldırım - 17.11.2014
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..