Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Enflasyon rakamları gerçek mi?

Enflasyon rakamları gerçek mi?
 

resim ecopolitic.wordpress.com


Her ayın başında üyesi olduğum TÜİK den enflasyon rakamları gelir. Bu ayın enflasyonu % 0.39 yıllık ise %5.76. Her halde koskoca TÜİK yanlış bilgi verecek değil. Başbakan rahatlıkla çıkıp “halkı enflasyon canavarına teslim etmedik” diyebilecektir.

Diyecektir de halk bir cebindeki para ile ne alabildiğine, bir de söylenenlere bakınca muhtemelen başını kaşıyıp “bu işde bir bit yeniği var” diyecektir. Zira enflasyon aşırı yükselmiyorsa neden sürekli aynı para ile daha az şey alabiliyoruz?

Genel bir enflasyon paketi açıklaması halkı kandırmaktan başka bir şey değildir. Sadece kandırmakla kalsa mesele yok. Gerek kamu kuruluşları gerekse özel sektör elemanlarına yapacakları ücret zamı için bu kandırmaca enflasyon rakamlarını örnek alırlar ki, ondan sonra yandı gülüm keten helva.

Enflasyon sepetine 449 kalem mal koyuyorlar. Bunun içinde halkın zorunlu tüketeceği maddelerden tutun da belkide hayatında hiç görmediği maddelere kadar var. İşçinin, köylünün, emeklinin, memurun kazandığı paranın çok büyük bir bölümü gıda harcamalarına gider. Sepete konan gıda maddeleri için enflasyon epey yüksektir. Ama fakirin hayatı boyunca bir yada iki sefer belki alabileceği şeylerin (buz dolabı, bulaşık makinası…..) fiyatı teknoloji gereği yükselmediği için genel enflasyon düşük olur. Kimse geçen seneki eğitim giderleri ile bu seneki arasındaki farkı bilmez.

Fakirin enflasyonunu hesap ederken onun parasını harcadığı kalemler üzerinden hesap yapılmalıdır. Mesela gıda, eğitim gibi.

Değilse lütfen bu kara mizah ürününü her ay ısıtıp ısıtıp önümüze koymasınlar.

Cuma, 2/10/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..