Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '11

 
Kategori
Güncel
 

Ergenlik, Hamilelik ve Sosyal Olgular

Ergenlik, Hamilelik ve Sosyal Olgular
 

Çağımız sadece yeni teknolojiler getirmiyor. Bunun yanında insanların doğal yaşantılarını da etkiliyor. Özellikle çocukların ergenlik dönemlerine daha erken yaşlarda girmelerine neden oluyor. Bunu sayfa sayfa yazmaya luzum yok. Bütün bilim insanları bu konuda hem fikirler. Özellikle kuzey ülkelerinde ergenlik yaşı 12 13'e kadar inmiş durumda. Maddi imkanların yerinde olması ve daha geniş bir ahlak anlayışı bu durumu tetikleyen önemli unsurlar arasında sayılabilir. 

Ergenlik dönemine girilmesiyle meydana gelen fiziksel ve ruhsal değişimler gençlerin küçük yaşlarda anlık duygusal akıntılara kapılıp mantıksız işlere kalkışmalarına da sebep oluyor. Bunun en son örneğine Manisa'da rastladık. 17 yaşındaki genç bir kız ilişkiye girdiği adamdan hamile kalıyor. Çocuğu tek başına banyoda doğurup akabininde yaşamadığına kanaat getirip pencereden atıyor. Olay da bundan sonra medyaya yansıyor. 

17 yaşında bir kız önceden bilse herhalde hamile kalmak istemezdi. Bu olay da şunu gösteriyor ki nasıl hamile kalındığını bilmiyor. Muhtemelen ilişkiye girdiği adam da 21. yy da olduğumuz halde bilmediğine göre yapacak da çok fazla şey kalmıyor. 

Ülkemizde bu tip konular halen tabu olarak bilindiğinden dolayı ( her ne kadar kadın gazetelerinde sık sık bahsediliyor olsa da) gençlerimiz bu konularda halen bilinçsiz hareket ediyorlar. Emsal ülkelerdeki gibi alenen bir ders konulması söz konusu olmasa da bu bilgilere gençlerin ulaşması gerektiği düşüncesindeyim. "Her şey masum bir öpücükle başladı." Masalının geçerliliği artık kalmadığı gün gibi aşikardır. 

Maalesef ülkemizin kültür seviyesindeki dalgalanmalar bu bilgilere ulaşmada zorluklar çıkarmaktadır. Eğer çocuğa kavramlar doğru ve mantıklı bir şekilde anlatılırsa çok fazla detaya inilmeden de yukardaki hadisede bahsi geçen olayın benzerlerinin oluşması engellenebilir. Çok zor bir durumdan bahsetmiyorum. Ama şu durum ülkemizin hangi noktada olduğunu göstermektedir. Halen ülkemizde 17 18 yaşında evlilikler yapılmakta olduğunu düşünürsek fazla da söze hacet kalmıyor. 

Son söz : Evlat sahibi olan anne babalardan bir ricam var. Eğer ki bu satırları okuyorsanız belli ki gündemi takip eden hayatın içinde olan insanlarsınız. Çocuğunuzun yanlış bir harekette bulunmaması -ki özellikle bu tarz bir durumda- tamamen sizin elinizde. Belki direk olarak bilgi aktarımında bulunamayabilirsiniz ama en azından o bilgiye dolaylı yoldan ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Lütfen duyarlı olalım... 

 
Toplam blog
: 106
: 1591
Kayıt tarihi
: 11.07.11
 
 

Metin ve haber yazarı ..