Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '09

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Erken boşalma tedavisi, erken boşalıyorum ne yapmalıyım

Erken boşalma bir çok erkeğin ve aynı zamanda partnerlerinin en can sıkıcı problemlerinden biridir. Eğer partner anlayışlı ise öğrenme sürecinde erkeğe yardımcı olmayı arzu ederse, erkek; boşalma süresini uzatabilir. Partneri olmayan bir erkek çalışmaya yalnız başlayabilir ama öğrendiklerini bir partner ile denemedikçe süreç tam anlamıyla tamamlanmış sayılmaz.

Erken boşalmayı geciktirme, zaman ve sabır isteyen bir öğrenme sürecidir. Bu süreçte kolay tedavi diye bir süreç yoktur ve böyle bir çaba başarızlığa uğrar. Erken boşalmanın altındaki nedenleri anlamadan gerçek iyileşme gerçekleşmez.

Boşalma, fiziksel ve mental cinsel uyarılmaya bir tepkidir. Uyarılma sırasında, sperm sıvısı çoğalır. Boşalma sperm sıvısının penisten atıldığı zamanda oluşur. Boşalma erken boşalmadan, geç boşalmaya hatta hiç boşalmamaya varan bir aralıkta görülebilir. Bazı durumlarda ise ileri derecede erken boşalma sorunu görülebilir.

Erken boşalma kişinin ve/veya partnerinin beklentisiyle de alakalı bir durumdur. Bazı erkekler vardır ki boşalmadan önce 5 dk boyunca işlev görürler ve neden 25 dakika daha devam edemedikleri için şikayet ederler. Bazı erkekler 20 dakika işlev görürler fakat partneri kendisini beklemediği için şikayet eder. Şimdide şöyle bir örnek gözümüzde canlandıralım: Güzel bir akşamdan sonra bir saat boyunca oyunlar oynayan bir çift. Erkek önce eliyle sonra oral olarak partnerini tahrik ederek orgazm ediyor ve 45 saniye işlev görerek partneriyle birlikte 3. defa boşalıyor. Daha sonra birbirlerine ne kadar güzel bir gece geçirdiklerini söylüyorlar. Sizce bu erkeğin bir problemi var mı? Peki bu çift karşılıklı olarak mutlu olmasaydı? Ya bu erkek başka bir ilişkiye başlasa ve yeni partneri oral tahrikten hoşlanmasa ve de 10 dakika boyunca cinsel performans beklese? Bu örnek gösteriyor ki durumu problem olarak değerlendirebilmek için erkeğin ve/veya partnerinin beklentisine bakmak gerekir. Cinsel terapi erken boşalmanın tedavisi ile ilgili iyileşmelerin görülebileceği bir terapi biçimidir.

Geçmişte erken boşalma, partneri boşalana kadar erkeğin kaç defa boşaldığı ile ölçülürdü. Ancak burada erkeğin boşalma kontrolünü cinsel ilişki sırasındaki partnerinin orgasmik sıklığına göre değerlendirmenin yanlışı vardı. Araştırmalar gösteriyor ki kadınların büyük bir çoğunluğu (yaklaşık % 65) sadece penetrasyon ile orgazm olamıyor. Bir çok kadın için vajina klitoristen daha az duyarlı ve penetrasyon sırasında klitoris neredeyse hiç uyarılmıyor.

Doğada seksin amacı üreme ve neslin devamıdır. Fakat insanoğlu için seks üremenin ötesinde anlamlar ifade eder. Eğlencedir, sevgi göstergesidir, mahremiyetin paylaşılmasıdır, bir çeşit iletişimdir. Aynı zamanda erkek için erkekliğin kadın için kadınlığın bir ifadesidir.

Bir erkek için ortalama boşalma süresi nedir? Bu konuda birçok çalışma yapılmıştır. Çıkan sonuçlar aşağı yukarı aynı sonucu vermektedir ve bu süre 1 ile 3 dakika arasındadır, birçok erkeğin istediği gibi 15 dakika değil! Ama bu süreyi erken boşalma tedavisi ile uzatmak mümkündür.

Bir erkeği erken boşalmaya iten birkaç etki vadır. Erkekler genç yaşlarında daha erken boşalırlar. Karşılarında yeni bir partner ve yeni heyecanlar varsa daha çabuk boşalırlar. Bir önceki boşalma ne kadar önce olduysa bir sonraki boşalma da kontrol kaybı o kadar fazla olur. Ayrıca çok aktif ve hızlı penetrasyon da dönüşü olmayan boşalma noktasına gelmeyi hızlandırır. Şurası da açıktır ki endişeli ve kaygılı erkeklerde boşalma süresi daha da kısadır.

Erkekler kendilerini yavaşlatmak için bir çok şey denerler. Sinir uçlarını hissizleştiren pahalı kremlere büyük paralar öderler ve penislerini boydan boya uyuştururlar. Hissizleşen penisin daha geç boşalacağını düşünürler. Ama hayal kırıklığına uğrarlar. Çünkü boşalma refleksi sadece sinir uçlarının algı sorununun dışında daha karmaşık bir süreçtir. İnsan penisinin ucu ile beyni arasında çok karmaşık sinirsel iletimler mevcut. Son zamanlarda doktorlar erken boşalma sorunu yaşayan hastalarına yan etkisi boşalmayı geciktirme olan ilaçlar veriyorlar. Ama Cinsel Sorunlarda Bilişsel- Davranışçı yöntemleri ağırlıklı çalışan bir terapist olarak ben bu duruma karşıyım. Bu yöntem işe yarasa bile (sıksık işe yaramaz) hiçbir şeyi tedavi etmez. Erkek ömrünün sonuna kadar bu ilaçlardan alamaz, bu yolla erken boşalmayı geciktirmeyi öğrenerek hem kendini hem de partnerini mutlu etmeyi öğrenemez. Prezervatifler yardımcı olabilir (güvenli seks için de her zaman kullanılmalıdır) ama uzun dönemli ve evlilik ilişkilerinde gebelikten kurtulma amacının dışında kullanıldığında baş belası olabilir.

Maalesef bir çok seks terapisti bile ne doğal boşalma mekanizmasını ne de erken boşalma yönetiminin kazanılmasının önemi konusunu anlamış değiller. Bazı kitaplarda kendi kendine öğrenilebilecek 4-8 hafta arasında sonuca varacak yöntemler var. Uzun çalışmalarım sonucunda gördüm kü erken boşalma sorunu çeken bir çok erkek tedavi edilebilir. Ancak çalışmalarda önemli olan erkeğin yeni bir şeyler öğrenmesi ve uygulamasıdır. Sadece egzersizleri yapmak ömür boyu sürecek bir sonuç doğurmaz.

Bazı erkekler diğerlerinden daha hassas olabilir. İstisna olan ve çoğunluktan bireysel farklılık gösteren kişilerde tedavi olmayabilir. Ancak erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin iki önemli özelliklerinden daha önce bahsetmiştim: Yüksek cinsel heyecan ve yüksek miktarda psikolojik kaygı. Boşalma tepkisini kontrol etmeyi öğrenmek isteyen bir erkek, kendisinin aşırı heyecanlanmasına izin vermemelidir. Evet, boşalma kontrolü erkeğe bir şeylere mal olacak. Boşalma noktasına hızlıca koşmayacak. Boşalma süresini uzatmak için yapılacak çalışmalarda kişi yalnız başına veya bir partnerle çalışabilir. Ruhen ve bedenen sakin kalmak da çok önemlidir.

Adım adım ilerleyen ve sex terapistlerinin başla-dur ( dur - başla ) yöntemi dedikleri yöntem: Sadece dur- başla yöntemi erkeğe kontrol kazandırmaz. Kişi geri dönülemez nokta olan boşalma noktasına doğru kararlı gelişmesine odaklanmalıdır. Kişi kendisini orgazma götüren iç göstergelerin farkına varmalıdır. Hangi noktada kişinin bedeni otomotik olarak boşalmaya götürür bunu bilmelidir. Bunları yapmak için rahatlık ve konsantrasyon şarttır. Kişi ne partnerinin vücudunu nede onun tepkilerini düşünmemelidir. Kişi kendi içinde kalmalı ve kendi prosesini takip etmelidir. Daha sonra kişi geri dönülemez noktaya ulaşmadan önce durmalıdır. Buradaki yöntem boşalmadan önce 4-5 defa başla- dur yapmaktır. bursapsikolog.org sayfasında detayları okuyabilirsiniz. Her zaman erkeklere hatırlattığım şey boşalma sürecinin fiziksel/psikolojik yönlerini ortaya çıkarmalıdır. Kişi kendini tanımalıdır. Başla-dur yöntemi en iyi yardım etmek konusunda hevesli bir partner ile uygulanır. Temel olarak bu çalışma evde kuru elle kendi kendini tahrik ederek başlar.

Birkaç denemeden sonra kayganlaştırıcı kullanılır ama tahrik etme hala elle yapılır. Eğer her şey yolunda giderse ve de partner oral uyarmaya karşı değilse birkaç denemeden sonra oral yolla tahrik etme tavsiye edilir. Unutmayın, bu yöntemin her aşamasında yapılan şey :tahrik etme başlar, boşalmaya yaklaşılır, durulur. Erkek kontrolünü tekrar kazandığınından emin olana kadar partnerinden devam etmesini istememelidir. Ne zaman başlanıp ne zaman durulacağının iyi bilinmesi çok önemlidir.

Klinik Psikolog Şahin UÇAR - Bursa 

 

 
Toplam blog
: 5
: 1840
Kayıt tarihi
: 04.06.09
 
 

  Eğitim Geçmişim Farklı kurumlarda çalışmalarım oldu. Yaklaşık 15 yıldan bu yana kendi ofisimde ..