Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '09

 
Kategori
Dünya
 

Ermenilerin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü kozu

Ermenilerin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü kozu
 

KGAÖ


Dünyada yeni kutuplaşma ve yeni askeri oluşumlara gebe. İşte, 4 Şubat tarihinde Moskova'da yapılan bir zirve dikkatleri kısa adı KGAÖ oluşuma çekmeye yetti. KGAÖ’ nün temel ilkesini ise, kuruluş antlaşmasının 4’üncü maddesi ortaya koyuyor. NATO Şartı’nın 5’inci maddesinde olduğu gibi, bu madde, üyelerden birine karşı yapılan bir saldırıyı tüm üyelere yapılmış olarak kabul edileceğini ortaya koyuyor. (25.04.2009 tarihli Milliyet Gazetesi-Yazar Detay, Semih İdiz). Yeni oluşum zaten NATO’ ya bir alternatif olarak doğmuş gibi. Bu yeni oluşumda kimler var tahmin edebilirsiniz. 6 eski Sovyet Cumhuriyeti (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan) ve baş aktör Rusya. Evet, yanılmadınız bu yeni oluşumun baş aktörü Rusya. Oluşum eski iki süper güçlü dünya tablosuna ne kadar benziyor, şaşırtıcı.

İşin bir ilginç yanı ise Rusya’nın eski cumhuriyetlerine bu birliğe katılmaları için ekonomik yardım sözü vermiş olması.

Böyle bir oluşumda yer alan Ermenistan’ın arkasında bir güç hissetmesi ve dikleşmesi gayet normal geliyor insana. Azerilerle Ermeniler arasında istenmez ama bir çatışma anında bu yeni oluşumun 4. maddesini hayata geçirir mi geçirmez mi bilinmez ama bilinen tek şey Rusya’nın eski etkinlik alanını geri kazanma adımlarının dikkatle izlenmesi gerçeğinin önümüzde durduğudur. 4. madde de kısaca Kurulacak Acil Tepki Gücü'nün tek merkezli komuta edilmesi kararı, böyle bir krizin tekrarlanması halinde diğer üyelerin de krize siyasi ve askeri anlamda dâhil edilmesini amaçlamaktadır, denmektedir.

Eski kardeşlerine ağabeylik yapan Rusya’ nın bundan sonraki adımı türlü bahanelerle Türkiye’den kopardıkları Azerbaycan ve diğer küçük ülkeleri NATO gibi örgütler yerine KGAÖ’ ne üye olmaya zorlamak olacağı hiçte sürpriz sayılmamalı.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..