Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '22

 
Kategori
Siyaset
 

Ermenistan barışa uzak

Azerbaycan Ermenistan Eylül 2022 ihtilafı: Azerbaycan,  13 Eylül tarihinde yaptığı açıklamada Ermenistan askerlerinin Daşkesen,  Kelbeçer ve Laçin sınır bölgesine  mayın döşediğini,  patlayıcı tuzakları kurduğunu  ve buna karşı müdahale edildiğinin belirtti.   Çatışma sonrasında Ermenistan 50,  Azerbaycan 49 askerinin öldüğünü açıkladı.  Bu rakamlar ileride daha da artabilir.

Ermenistan’ın gözü hala Azerbaycan topraklarında.  2020 yılında, 27 Eylül-10 Kasım döneminde  44 günlük savaşı Azerbaycan kazanmış ve 25 yılı aşkın işgal gören 7 rayonunu kurtarmıştı.  Rusya’nın aracılığıyla yapılan ateşkes antlaşmasıyla Ermenistan’ın  geri çekilmesi takvime bağlanmıştı. Antlaşmada Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ-Ermenistan irtibatına Laçin koridoruna razı olunmuş ve Suşa içinden geçen bu koridorun yerine Suşa dışından geçen yeni bir yolun üç yıl içinde yapılması karara bağlanmıştı. Koridorun emniyeti Rus barış kuvvetlerince sağlanacaktı.   Azerbaycan 2022 Eylül’ü itibariyle yeni bir yol yaptı ve bunun kullanılmasını istiyor. Ermenistan tarafı ise kendi tarafındaki yolun devamını yapmıyor ve Laçin koridorunu boşaltmıyor. Sorun olarak da koridorda elektrik, gaz ve internet alt yapısı olduğunu, 5 km genişliğindeki koridor boyunca 200 kişinin yaşadığını söylüyor.  2023 baharında kendisine ait yolu yapacağını belirterek zamana oynuyor. Ermeniler barış şartlarını yerine getirmiyor ve bir türlü barış tesis edilemiyor. Yeni yola geçildiğinde, Azerbaycan kontrolü artacak ve Ermenistan’dan Dağlık Karabağa’a yapılan askeri yardım, insan geçişi kontrol edilecek ve Rus Barış Gücü’ne  ileride ihtiyaç kalmayacaktır.

Ayrıca Daşkesen ve Kelbecer sınır bölgesine  Ermeni askerlerinin mayın döşediği ve patlayıcı tuzakları kurduğu görülünce, Azerbaycan kuvvetleri buna müdahale etmiştir.  Tarafların çatışması 14 Eylül itibariyle şimdilik durmuştur.

Asıl sorun nedir?  Kasım 2020 ateşkes antlaşması Azerbaycan’ın izin verdiği  Laçin koridoruna karşılık olarak Zengezur’da 46 km’lik bir yol yapılmasıdır. Azerbaycan- Nahcivan irtibatını sağlayacak bu yol da yapılmamıştır. Yolun yapılmaması ile Ermeni geçişini sağlayan Laçin koridoruna karşılık Türk geçişi,  Azerbaycan’ın isteği yaklaşık iki yıldır yerine getirilmemiş olmaktadır. Ermenistan-Dağlık Karabağ yolu serbest olursa, Zengezur geçit yolu’da  kontroldan arındırılmış, serbest yol olmalıdır.

Ermenistan  ise böyle bir söz vermediklerini, Nahcivan-Azerbaycan irtibatını herkese açık olacak oto yol olarak sağlayacaklarını belirtmektedir.

Sonuç olarak, mağdur rolüne soyunan Ermenistan ve halkı barışa uzak durumdadır.  You Tube’da evim burada, tarlam karşıda Azerbaycan’da kaldı ağıtları ve Azerbaycan tarafından devamlı ateş var, hayvanlarımız çalınıyor yakınmaları yapılmaktadır. Bunu yaparken oradaki sivillere “Çekil sınırdan iç kesime geç” denilmemekte, Ermenistan’da devlet ciddiyeti görülmemektedir.

Ermenistan için artık çok geçtir.  Askeri ve ekonomik yönden güçlenen Azerbaycan haklarını koruyacak durumdadır.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..