Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '22

 
Kategori
Siyaset
 

UR savaşı dersleri (2)

Ukrayna Rusya savaşı altıncı ayını tamamladı, 1 Eylül 2022 itibariyle yedinci aya girildi. Altı ay sonrasında savaşı değerlendiren uzmanların bakışı Batı tarafında veya Avrasya’dan olmalarına göre değişiyor. Çarpışmaların şiddeti azalsa da taraflar yeni hazırlıklar peşindedir. Rusya, Donbas bölgesi ve Kırım arasında aldığı topraklarda ve Dinyeper doğusunda konuşlanıp, güçlenmek istiyor ve savunmasını artırıyor. ABD ve Batı, Ukrayna’nın kaybettiği topraklarını almak için hummalı bir hazırlık içinde olduğunu ve bir milyona yakın insanı seferber ettiğini söylüyor. Silahlanma ve eğitim ön plandadır  denilmekte.  

Rusya ise Ukrayna’da savaşacak askerlere cömert bir maaş, normalin üç (3)  katı veriyor. İlk olarak 260 bin ruble/4,427 $ ve aylık maaş 170 bin ruble/2,894 $  ödeniyor. Rusya, aldığı topraklarda etnik Ruslara pasaport verip, Ruslaşmayı hızlandırıyor. Uzun dönemde aldığı topraklarda  referandum yaparak, onları Rusya’ya dahil etmek peşinde.  Ukrayna ise askere aylık 3,400 $ ödeme yapıyor. ABD ve müttefiklerinden silah ve yardım istiyor. Ukrayna savaş alanı ve en çok onlar zarar görmekteler.

ABD ise 3. Dünya savaşına yol açmadan, Ukrayna’ya istediği silahları vermek ve mali yardımları yaparak onların savaşma gücünü devam ettirmek istiyor. Ekonomik yaptırım ve izolasyonlardan sonuç alıp, Rusya’nın savaştan vazgeçmesini bekliyor. AB ise kış güç geçeceğinden hazırlık yapmaya çalışıyor. Almanya enerji temini peşinde. Kömüre, nükleer enerjiye dayalı santraller faal edilmeye çalışılıyor. U dönüşleri Almanya’nın Rusya ve ABD nezdinde etkinliğini azalttı. Rus isteklerini sağlamak 24 Şubat öncesinde AB için mümkündü. Almanya ve AB yeterince ağırlıklarını koyamadı. Putin’i ikna edemediler.

Savaşı tüm Dünya ülkeleri izlemektedir.ABD’li eski askerler, kalitesi ve performansı yüksek ABD silahlarının savaşı kazanacağını belirtmektedir. Bu kapsamda Ukrayna’ya silah ve ekonomik yardıma ilave olarak siber destek ve istihbarat desteği sağlanmaktadır. Rus komutanların karargahlarının konum tespiti ve Ukrayna tarafından vurulmaları,  cephanelik,  tank, top, silah yığma merkezlerinin tespiti ve bombalanmaları, taktik resim bilgilerinin Ukrayna’ya verilmesi bu kapsamdadır. ABD iki akraba ulusu birbirine düşman yapmayı başarmıştır. AB’ye silah satmaktadır. Gerginlikler, ABD otoritesinin Batı’da  artmasına ve silah satışına yol açmaktadır.

Rusya’nın silah ürünlerini kullanan Hindistan, özellikle Ukrayna Rusya (UR) savaşından alınan derslere önem vermektedir. Hintli emekli askerler, her savaş gelecek savaşların önemli bir laboratuvarıdır diyerek savaşan orduları donanım, savaş doktrinleri ve ordu organizasyonları yönünden irdelemektedir. Hintlilere göre bu savaşın bir haftadan kısa süreceği tahmini tutmamıştır. Rus tanklarını omuzdan fırlatmalı Javelin veya benzer füzelerin yok ettiği masaldır. Firma reklamıdır. Rus tanklarının %13’ü füzelerle, %45’i topçu ateşiyle vurulmuştur. Tankların savaş dışı kalmasına daha çok 122, 155 mm toplar sebep olmuştur. Tanklar savaş alanında piyadeyi koruyarak ilerleyen makinelerdir. Zamanla üstteki zırh korumaları ve aktif korumaları geliştirilecektir. Yerden havaya fırlatılan Stinger füzeleri helikopterler için tehlike yaratmaktadır.  Ancak geniş arazilerde demiryolu, yol yoksa tek erişim vasıtası onlardır.

Rusların hatası Ukrayna hava kuvvetlerini sıfırlayamamalarıdır. ABD ise  Irak ve Afganistan işgallerinde bu tür bir hata yapmamıştır.  Rusya, radarlarını çalıştıramayan/çalıştırmayan Moskva’nın  konumu belirlenmiş ve takiben Neptün füzeleri  ile vurulmuştur. Torpidosuz gemi batırmaya Moskva şimdi örnek gösterilmektedir. Rus cephesinde cephane, yakıt sevkiyatı ve bunların varacağı yere kadar korunmasında hatalar yapılmıştır. Savaşın başındaki hata Ukrayna direncinin yeterince değerlendirilemeyişidir.

Amerikalılar demokrasi, hürriyetler, bağımsızlık diyerek Ukrayna ve Dünya medyasında Rusya’ya karşı medyada üstünlük sağlamıştır. Rusların siber saldırılarla elektrik ızgara sistemini çökertme, haberleşme sistemlerini çalışamaz duruma getirme çabaları başarısız kalmıştır.

Ukrayna direnişi karşısında zayıf kalan Rusya ilk şoku atlattıktan sonra çözüm geliştirmek istemiş ve hedef küçültmüştür. Kiev’i düşürüp, kukla hükümet kuramayan Rusya’nın bulduğu çözüm,  “Savaşın Allah’ı topçudur” diyen Stalin görüşüne uygun hareket etmek olmuştur. İkinci Dünya savaşındaki gibi “Gördüğün her binayı, yükseltiyi önce bombala, yok et, dümdüz et”  fikrine dönülerek Mariupol, Kherson ve Harkov (Kharkiv) topçu ateşine tutulmuş ve canlı cansız her şey öncelikle yok edilmiştir. Başlangıçta şehirlere zarar vermeyelim fikri terk edilmiştir.  Ukrayna’daki savaşlarda yüz yüze çarpışmadan ziyade, “Önce yok et sonra askerle durumu kontrol et” uygulanmaktadır.

İHA’ların konum tespitini takiben SİHA’lar taşıdığı silahların gücü gereği sınırlı hasar yapmaktadır. Özellikle SİHA’lar görüldüğünde görev yapmaları zorlaşmaktadır. SİHA algılanınca elektronik harp/ bastırma cihazları faaliyete geçirtilmektedir. Şimdi özellikle Ukrayna tarafına ağırlığı 100 gramdan az, uçuş süresi bir saatin altında, etkin kameralı İHA’lar ve kamikaze drone’lar sağlanacağı ve bunların harp sahasındaki komutanların kullanımına verileceği söylenmektedir.

Rusya’nın ve Ukrayna’nın sıkıntısı usta savaşan asker bulmaktır. Nüfusu 145 milyon olan Rusya’nın sıkıntısı seferberlik ilan etmese de savaşmaya istekli, usta silah kullanır, genç asker bulmaktır. Bunun için maaşlar artırılmıştır. Rus halkın yaş ortalaması 40’ın üzerindedir 40,2. Ukrayna’nın ise daha fazladır. Yaş ortalaması 40,8’dir. Ukrayna’da 6,5 milyon insan yurt dışına gitmiştir.  İki ulusta çok sayıda yaşlı içermekte ve genç nüfusa ihtiyaç duymaktadır. Bu rakamlar Türkiye’de 31,5 ve Hindistan’da 27’dir. Ukrayna ve Rusya ele alındığında savaşan güçlü bir genç nesil ve onun önceden muhtelif silahları kullanacak düzeyde eğitilmesi şimdi uzayan savaşta önem kazanmaktadır.

Karşıt silaha karşı tedbir almak, uygun personel yetiştirmek önemlidir. Karşıt silaha karşı nasıl davranacağını bilmek, milletin emanet tankını, uçağını;  topa veya füzeye karşı savunabilmek bilgi ve uygulama gerektirmektedir. Dağda ve şehir içinde savaşırken bir teröristin on sekiz (18) askere zarar verebildiği bilinerek; önceden yeterli sayıda ve ustalıkta silah kullanır asker, profesyonel topçu, pilot, denizci yetiştirilmesi uzun zaman gerektirdiğinden önemsenmelidir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..