Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '06

 
Kategori
Eğitim
 

Evde disiplin nasıl sağlanır?

Evde disiplin nasıl sağlanır?
 

Çoçuklarin disiplin sorunlarinin başlıca kaynağı anne ve babaların onlarla ilişki kurma biçimidir. Anne yada baba hükmedici, denetliyici, aşırı kınamacı ve ihmalci olduğu durumlarda, çocuklar derin bir güvensizlik içine girecekler ve reddedilme duygularını sorunlu bir şekilde dışa vuracaklardır.

Anneler ve babalar çocuklara duygularını saygılı usullerle tanımlamayı, kavramayı ve saygılı biçimde ifade etmeyi öğretmelidirler. Birçok çocuk duygularını bastirmakta yada bu duygulari saldirganca ifade etmektedirler. Örneğin, anne babalarin okuldan sesiz gelen yada disiplinsiz davraniş gösteren çoçuğuna, saldirgan olmayan bir tavirla, ona sikinti veren şeyin ne olduğunu sormalari akillica olur. Ebebeyinlerin '' senin neyin var ?'' gibi kapali bir soru yöneltmemesi, bunun yerine açik soru sormasi yada '' Seni tedirgin eden birşeyleri olabileceğini hissediyorum ve seni dinlemek sana yardim etmek için burada olduğumu bilmeni istiyorum.'' Gibi açik ifadelerin kulanilmasi önemlidir.

Çoçugunuz disiplinsiz davranişlari karsisinda hemen ceza vermek yerine zaman geçmesini beklemeniz iyi olur. Sicagi sicagina verilen ceza çoçuklari daha dikbaşli ve saldirgan yapabilir. Ayrica cezayi verirken öç alir bir biçimde verilmesine neden olabilir. En iyisin iki tarafinda sakinleşmesini beklemektir. Çoçugunuza '' Bu yaptiğin hareketin nedenini anlamiyorum. Yaptiğin hareketleri düşünmeni istiyorum ''gibi çoçuğa yaptiklarini düşünmesi için zaman verilmelidir. Yaptirimlar günler, aylar sonra değil o gün içinde verilmelidir. Ayrica cezada ölçülü verilmeli ve abartilmamalidir. Sonuç olarak ceza vermenin amaci çoçukta nefret ve korku uyandirmak degildir. Yaptirimlar öğretici, düşündürücü olmalidir. Öyle olmadği takdirde iki tarafta yıpranir, kinlenir ve aradaki ilişki bozulabilir.

Unutmayinki çoçuklarınız duygularini ifade etmeyi sizden öğreniyor. Siz istediğiniz olmadiğinda, sinirliyken nasil davraniyosaniz çoçuğunuzda öyle davranacaktir. Bu sebepten anne ve babalar önce kendi otokontrolunu sağlamali, çoçuğa duygularini kontrol edebilmede örnek olmalidir. Çocuklariniz sizin yansimanizdir. Yapmasini istemediğiniz davraniş ve tutumlari sizde yapmamayi öğrenmelisiniz. Disiplin içten dişa doğrudur. Evde temeleri atilir...

 
Toplam blog
: 5
: 991
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

Yazmayı, okumayı, keşfetmeyi, soru sormayı, kafa yormayı, şühpe duymayı, yenilmeyi, yenmeyi... Çoçuk..