Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '12

 
Kategori
Haber
 

Evde yaşlı ve özürlü yakınına bakana emeklilik geliyor...

Evde yaşlı ve özürlü yakınına bakana emeklilik geliyor...
 

Bugün Milliyet'te yine çok ilginç bir haber çıktı.

 
"Evde Bakım Parası" diye bir para ödüyormuş devlet özürlü veya kronik hastalığı olan yaşlı yakınlarına bakan kişilere. Bu kişilerin sayısı da 362 bin kişiymiş.
 
2012 itibariyle ağır özürlü raporu olan ve bu şartları taşıyan kişilerin yakınlarına aylık 634,65 lira ücret ödeniyormuş.
 
Özürlü yakını olan bir kişinin söz konusu evde bakım parasından yararlanabilmesi için hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin üçte ikisinin altında olması şartı aranıyormuş. Örneğin, 7 kişilik bir ailenin toplam geliri 7'ye bölündüğünde rakamın 521 lirayı geçmemesi gerekiyormuş. 
 
Yaşlı ve özürlü yakınına baktığı için çalışamayanlar "sosyal güvenlik" kapsamına alınacakmış.
 
Üzerinde çalışılan taslağa göre evde bakım yardımı alan 362 bin kişinin sigorta primlerini devlet yatıracak ve emekli olmaları sağlanacakmış.  Uygulama en geç 2013'te başlayacakmış.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özürlü ya da yaşlı olması gibi nedenlerle anne, baba, çocuk, eş gibi yakınlarının bakımını üstlenen kişilerle ilgili "evde yakınına bakana emeklilik" getiriyormuş.
 
Yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi olmayan, bu nedenle başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar "sosyal güvenlik" kapsamına alınacakmış.
 
Bu kişilerin sigorta primlerini devlet yatıracak ve emekli olmaları sağlanacakmış.
 
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bu evde bakım hizmetini 2007'de başlatmış.
 
Ülkemizde 9 milyona yakın özürlü bulunuyormuş.
 
Gerçekten çok güzel bir haber. Zaten devletin sosyal devlet gereği dezavantajlı olan insanlara yardım elini uzatması, onları gözetmesi gerekir.
 
Ülkemizde yıllardır vahşi kapitalizm uygulanmaya çalışılıyordu. Özelleştirmeler, 4C garabeti, sözleşmeli personel gibi uygulamalar insanımızda sıkıntı yaratıyordu. İnsani değerler bir ara unutulmuştu.
 
Hükümetten böyle sosyal uygulamalar görmek çok güzel. Bu ülke rahmetli Ecevit'i neden unutmuyor? Çünkü Ecevit de zamanında bu ülkeye pek çok sosyal devlet uygulaması getirmişti. Hatta son icraatı "işsizlik sigortası" onun zamanında yasalaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da bu halk sosyal değerlere verdiği önemle daima hatırlayacaktır.
 
Şimdi bu çok güzel uygulama için yapılan haberde önemli bir ayrıntı da var. Geçenlerde Çalışma Bakanı da bu konuda pek bir yol alamadık demişti. 9 milyona yakın özürlü vatandaşımız varmış, biliyoruz ki devletin özürlüler için de belli bir oranda çlıştırma yükümlülüğü var. Bu yükümlülüğünü de bence  devlet yerine getirmeli. Çalışabilecek durumdaki özürlülere devlet dairelerinde iş vermelidir. Bu durumda olan pek çok insanımız var ve her gün devletten hayırlı bir haber bekliyorlar. Dilerim bu konuda da yakında güzel haberler duyarız.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..