Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Eyvah başım ağrıyor!

Eyvah başım ağrıyor!
 

Bebeğim için ilaç alamam...


Bir annenin en kutsal olduğunu hissettiği dönem şüphesiz, hamilelik ve lohusalık sürecidir. 
 
Bebeğini her türlü durumdan korumak isteği olan anneler, hamilelik süreci boyunca yaşadıkları hastalıkları mümkün olduğunca ilaçsız atlatmak, hatta kendini unutacak kadar bebeği için hastalığı ile destek almadan başa çıkmaya çalışmaktadır.
 
Kendimin de yaşadığı bu süreç içerisinde, ilaç kullanmanın bebek sağlığını derinden etkileyeceği hususunda kaygılarımızın olduğunun bilincindeyim. Bu hastalık süreçlerinin görmezden gelinmesi ve tedaviden kaçılması daha büyük bir soruna sebep olabilir.
 
En çok yakındığımız durum ise hamilelik sürecindeki baş ağrılarıdır. Tedavisi ertelenebilir bir ağrı gibi görülse de kötü sonuçların sinyali de olabilir.
 
Bu sebeple, Sevgili Prof. Dr. Melih atahan Güven'in bu konuyu aydınlatacak bir açıklamasını sizlerle paylaşmak istedim.
 
Bilgi paylaştıkça anlamlıdır...
 
 
HAMİLELİK ve BAŞ AĞRISI ÖNEMLİ Mİ, NE YAPABİLİRİM ?
 
Baş ağrısı çok sıklıkla gerilim tipi dediğimiz altta herhangi bir problem olmadan ortaya çıkan tipteki ağrılardır. Stres, kahve, çay, çikolata, egzersiz, düzensiz yaşam, uykusuzluk gibi tetikleyici faktörlerle ortaya çıkabilmektedir. Bazen anne adayının migren gibi bir öyküsü olmakta ve gebelikte tetikleyici faktörlerle de ortaya çıkabilmektedir.
 
Gerilim tipi ve migrene bağlı baş ağrısı, başın alın kısmını bant tarzında sarar gibi kafayı kaplamakla beraber, tansiyon yükselmesine bağlı baş ağrısı sıklıkla ense kökünden yukarı doğru olmaktadır. Anne adaylarına evlerinde mutlaka hamilelik sırasında tansiyon aleti bulundurmaları ve baş ağrısı sırasında tansiyonlarını ölçmeleri önerilmektedir.
 
Düzgün, huzurlu bir yaşam tarzı sağlayarak ve baş ağrısını tetikleyen yiyeceklerden - ortamdan uzak durarak kendinize yardımcı olabilirsiniz. Baş ağrısı varlığında, gebelik kategorisi “ B “ olup, gebelikte güvenilirliği son derece yüksek olan ve sadece Parasetomol içerikli ağrı kesicilerin kullanılmasında bir problem yoktur.
 
Baş ağrılarınız arada sırada olmak yerine süreklilik gösteriyorsa nörolojik muayene ve görüntüleme (MRI) yöntemlerini içeren ek muayene tetkikleri gerekebilir.
 
Toplam blog
: 158
: 253
Kayıt tarihi
: 22.08.15
 
 

Karşı kıyıdan kendi topraklarına geri dönmüş bir ailenin İstanbul'daki bolca edebiyat kokan evinde ..