Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Eyvah Şekerim Yüksek Çıkıyor!

Eyvah Şekerim Yüksek Çıkıyor!
 

Kandaki şeker oranının normalin üstünde olması haline kan şekeri yüksekliği, tıp dilinde de hiperglisemi adı verilmektedir. Kan glukoz seviyesi sıklıkla açlıkta 140 mg/dl, toklukta 180mg/dl üzerinde ise kan glukozunuz yani kan şekeriniz yüksektir. 

Durduk yere kan şekeriniz yükselmez!

Eğer siz egzersizinizi yapmıyorsanız, normal diyetinizden fazla yemek yiyorsanız, beyaz un ve beyaz un türevi besinleri sıklıkla tüketiyorsanız, tatlı kaçamaklarınızı arttırıyorsanız, alkol alışkanlığınız varsa, uygun dozda şeker düşürücü hap veya insülin kullanmıyorsanız, yüksek oranda strese maruz kalıyorsanız ve herhangi bir enfeksiyon durumunuz var ise kan şekerinizin yükselmesi kaçınılmaz bir durum olacaktır.

Kan şekeriniz yükseldiğinde vücudunuz bu durum için size çeşitli alarmlar verir ve bu alarmların ne olduğunu bilmeniz hem diyabetli bireyler için hem de diğer bireyler için önem teşkil etmektedir. Diyabetin akut komplikasyonu olması itibariyle diyabetli bireylerin bu konuda muhakkak bilinçli olmaları gerekmektedir. Şimdi gelelim vücudumuzun kan şekerine karşı verdiği alarmlara. 

Çok susama, çok acıkma, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu hipergliseminin en açık belirtileridir. Böyle bir durumda ilk olarak yapmanız gereken kan şekerinizi ölçmektir. Kan şekerinizi ölçemiyorsanız bile elinizde her ne iş varsa veya neyle uğraşıyorsanız onları bırakıp dinlenin ve bol bol su tüketin. Oldu ki bunları yaptığınız halde kan şekeri belirtileriniz hafiflememiş ve bulanık görmeye başlayıp uyku halinizin geldiğini hissediyorsanız muhakkak doktorunuza başvurmalısınız.

Aksi halde sürekli devam eden yüksek şeker tablosu , böbrek ve kalp fonksiyonlarınızı bozabilir, ayak deformitelerine yol açabilir, görme kaybı yaşamanıza neden olabilir, kalıcı ve kronik hasarlara yol açabilir. 

Böyle bir duruma maruz kalmamak istiyorsanız diyetinize dikkat etmeli, şeker ilaçlarınızı tam ve zamanında kullanmalı, bol bol su tüketmeli (2,5-3 lt), düzenli egzersiz yapmalı, düzenli olarak kan şekerinizi ölçmeli ve doktor kontrollerinizi aksatmamalısınız

 

 
Toplam blog
: 11
: 287
Kayıt tarihi
: 26.08.17
 
 

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü 2017 ve aynı yıl Marmara Üniver..