Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '10

 
Kategori
Spor
 

Ezber bozan bir Yanıt; Nevin!

Ezber bozan bir Yanıt; Nevin!
 

Elvan Abeylegesse’nin 10 bin metrede rakiplerine tur bindirerek olmasa da altın madalya kazanmasını ülkemizde herkes biraz bekliyor gibiydi. Hatta zaman zaman girdiği turnuvalarda madalya alamadığında sanki içten içe eleştiriliyordu.

Ancak Cumartesi akşamı Barcelona’da öyle bir şey oldu ki insan gözlerine inanamadı. Sadece biz de değil; o başarının sahibi de yaptığı şeye inanamamış olacak ki bir süre kendisini parkurun üzerinde oradan oraya savurdu durdu.

Nevin Yanıt isimli bir Türk kızı Avrupa’nın sayılı koşucularının arasına kafasını öylesine uzattı ki altın madalyayı çekti aldı ellerinden.

Nevin Yanıt’ın başardığı şey, Elvan’ınkinden nitelik açısından epeyce farklıdır.

Kendimizi kandırmayalım, 10 metrenin birincisi Elvan Abeylegesse olsun, 5 bin metrenin birincisi Alemitu Bekele olsun devşirme sporcularımız. Bir anlamda atletizm dünyasında bayrağımızı dalgalandırması için yapılmış yatırımlar. Öyle olduğu için de ulusal marşımız çalarken Nevin’in hissettiği şeylerle diğerlerininki arasında duygusal anlamda da çok ciddi farklar vardır.

Devşirmeye karşı olmamak gerekiyor; dünya bu kadar kozmopolit ve global bir yapıya dönüşürken, Avrupa’nın bir çok ülkesi genellikle sömürgelerinden beslenen bir sporcu potansiyeli varken Türkiye’nin “illa Anadolu’dan sporcu çıkaracağım” diye tutturması akıntıya kürek çekmesi gibi bir şey.

Fakat şu detayı da görebilmek gerekiyor. Neden Afrika coğrafyasının sporcuları bu kadar başarırken, bizim coğrafyamızdan bir şampiyon çıkaramıyoruz?

Nevin acaba bizi kandırıyor mu? Renginin tonu da hazır biraz esmerken üzerine senaryolar yazabiliriz.

Kuşkusuz başarıyı motive eden şey insanların yaptıklarına duydukları bağlılıktır. Afrika insanı için spor bir kurtuluş kapısıdır. Fransa’nın Avrupa ve Dünya Kupası Şampiyonu olan futbol takımını oluşturan futbolcuların büyük bölümü gettolardan gelmektedir. Kuşkusuz bu hem iyi bir şeydir hem de bir taraftan istikrarsızlıktır.

Türkiye’nin istikrarsızlığı da elindekilerin hayata bakış açılarının çalışma disiplini ile çelişmelerinden kaynaklanmaktadır.

Seçenek ve alternatifler insanların hayatla olan ilişkilerini belirlemektedir.

Süreyya Ayhan atletizmden başka şeylere odaklandığı için spordan koptu gitti.

Nevin Yanıt’ın hayat öyküsü nasıl gelişecek, hep beraber izleyeceğiz; ancak başarı sürecini unutmak mümkün değildir. 100 metrede kazanılmış bir şampiyonluk asla tesadüf olamaz. Çalışmanın, azmin, kararlılığın, odaklanmanın ne büyük bir güç olduğunun ispatıdır. Onun hikayesi diğerleri için de örnek olmalıdır.

Nevin bütün ezberleri bozmuştur. Atletizmimiz içindeki her sporcu için artık bir model vardır.

Tebrik ediyoruz.

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..