Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '11

 
Kategori
İnternet
 

Facebook popülerliği ve şehirler

Facebook popülerliği ve şehirler
 

Net'ten


2004 yılının Şubat ayında Harvard Üniversitesinin bir yurt odasında, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişini amaçlayan bir sosyal web sitesi olarak kurulan facebook, dünyada kendine hastalık derecesinde taraftar bulmaya devam ediyor. 

Kurucusu Mark Zuckerberg bu siteyi kurduğunda bu kadar popüler olacağını tahmin etmiş midir bilinmez ama en çok ziyaret edilen web sitesi olmasının keyfini yaşadığına eminim. 

Facebook 2010 yılının en çok ziyaret edilen web sitesi oldu. Bu alanda Google’ın tahtını ele geçiren facebook aynı zamanda yılın en çok arananı olma ünvanına da sahip oldu. Ve geçen seneye göre hit’lerinde yüzde 207’lik bir artış yakaladı. 

Bu yoğun ilginin, gerçek yaşamda kuramadıkları ilişkilerin, yaşayamadıkları paylaşımların bu sosyal ağ ortamında bulmak istenmesinden tutun da, çevresindeki kişilere duyulan merak duygusunun tek parmakla giderilmesine kadar birçok nedene bağlı olsa da facebook’a olan ilgi konusunda eminim sosyolaglar görüş birliğine varmışlardır. 

Bana göre ise kolay bir iletişim yöntemi olduğu için tercih ediliyor. 

Ben zoru severim desem :)) 

Tutkuyla bağlı olanlar olduğu kadar karşıt olanlarının da çok olduğu, faydalarının ve zararlarının çok konuşulduğu bu web sitesi bu nedenle de birçok araştırma sitesinin çalışmalarına konu olmuştur. 

Facebook kullanımı ile ilgili son yapılan çalışmalarda ilk sırayı 17.4 milyon üyesi ile Endonezya’nın başkenti Jakarta alırken ikinci sıradaki şehir ise Türkiye’den. İstanbul, 9.6 milyon Facebook kullanıcısı ile listenin 2. sırasında yer alıyor. Mexico City 9.3 milyon kullanıcı ile İstanbul’u takip ediyor. 

Diğer illerimizin bu sıralamadaki yerine gelince; 

Ankara 6.5 milyon kullanıcısı ile 7.sırada 

İzmir 1.04 milyon kullanıcı ile 54.sırada 

Adana 685 bin kullanıcı ile 74. Sırada 

Bursa 93.5 bin kullanıcı ile 106. sırada bulunuyor. 

Gelişmişliğin göstergesi olan birçok araştırmanın sonuncu sıralarında yer alan Ülkemizin facebook kullanımında üst sıralarda olmasından, insanlarımızın paylaşımcı ve sosyal yönü kuvvetli olduğunu sonucunu çıkarır mısınız bilmem ama facebook ülkemizde çok sevildi. 

Aynı araştırma çerçevesinde penetrasyon oranları (ki bunu Türkçe olarak siteye giriş diye çevirsek de ben tıklanma desem çok yanlış olmaz diye düşünüyorum) da verilmiş. Buna göre; 

Ankara % 171.91 penetrasyonla 6.sırada 

İzmir % 92, 57 penetrasyonla 18.sırada 

İstanbul % 85.5 penetrasyonla 24.sırada 

Adana % 54 penetrasyonla 54. sırada 

Bursa % 5 penetrasyonla 108. sırada yer almış 

Tüm bu sonuçlar ve sayılar sizin yada benim işime yaramayabilir ama birçok reklam şirketinin, oyun yazan şirketlerin vs. ilgisini çektiğini düşünüyorum. 

Mart 2011 / Kurşun 

 

 
Toplam blog
: 193
: 998
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Kırklı yaşlarda başladığım yazma serüvenine elli li yaşlarda da devam etmeye çalışıyorum. Ünivers..