Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Farklı Ayran Çeşitleri

Ayran… Sıcak yaz günlerinin kurtarıcı, marketlerde kısa sürede biteni ve son çare evde şipşak yapılanı… Her türlüsü makbul. Biliyoruz ki hem sağlıklı hem de içimizi ferahlatan bir içecek kendisi. Şuan için, ömrümde içtiğim en güzel ayran Muğla’da Akçapınar tostçusuna ait. Burada yazılacak bir kelimesi yok, o içildiği zaman anlaşılabilecek bir ayran.

Gelelim yazımıza, geçen gün tesadüfen şöyle bir yazı gördük: “Yandım çavuş ayranı.”

İçimden yine şu sözü geçirdim: “Öğrenmenin hiçbir zaman sonu yok…”  Kendisi yöresel bir ayranmış, tamam ama yine de duyardık içmesek de değil mi? Yandım çavuş ayranı, acılı bir ayran çeşidiymiş evet doğru okudunuz. Bu ayran yapılırken içine biber kesiliyor ve isteğe bağlı olarak semiz otu kullanılıyormuş. Yani “Yandım çavuş ayranı “adını acılığından alıyormuş. Ayranın bile çeşitleri var, gıda sektörünü derinlemesine şöyle bir düşünün daha neler çıkar ortaya. Gelelim ülkemizdeki ayran üreticilerine…. Ayranlar sizlerin de bildiği gibi tam yağlı ve yarım yağlı olmak üzere yağ oranı farklılıklarına göre üretiliyor. Ambalaj olarak ise plastik ve cam şişe olmak üzere marketlerde karşınıza çıkıyor. Şimdi daha da ilgilendiğiniz ve merakla beklediğiniz kısıma gelelim. Ülkemizde üretilen ayranlar artık eskisi gibi tek çeşit değil. Öncelikle üretimde hayvan çeşitliliği sağlanmış durumda, inek sütünden farklı olarak keçi sütünden veya manda sütünden üretilmiş olan ayranlar da mevcut.  Tüm bunların yanında laktozsuz ayran ve probiyotik ayranların da üretildiğini mutlaka bilmenizi isterim. Bildiğimiz ayranlar ise üretilirken “Sade” olmak zorunda değil.

Naneli ayran ve Fesleğenli ayran… Diğer ayranlarımızdan farklı olarak piyasada karşımıza çıkıyor.  Bu oldukça hoş. Farklılıklar her zaman hoş, o halde devamı gelse güzel olmaz mı değerli üreticiler? Mesela ayranın içerisine minik bir şalgam suyu ilavesiyle koyu pembe bir ayrana sahip olabilir, zerdeçal ile sarı bir ayran elde edebiliriz? Bu renk konusu öyle önemli ki, ayran içmeyen birçok çocuk bu sayede ayran tüketimi sağlayabilir. Bunlar hemen hayata geçirilmese de zamanla sağlanabilir, yeni ürün üretiminin sonu yok… Yıllar sonra piyasada “Yandım çavuş ayranı “çeşidi ya da renkli ayranlar görürseniz gülümseyip bu yazıyı hatırlarsınız değil mi?

Bakalım önümüzdeki yıllarda hangi ayran çeşitleri bizi bekliyor?

Not: “ Yıllara hatır vermese de anlık güzel serinletiyor.”

Sağlıkla Kalın!

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..