Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Farklı bir Evet-Hayır tahlili

Farklı bir Evet-Hayır tahlili
 

Gerginlik veya yumuşama belirleyici olacak!


Bize öyle geliyor ki; referandumun kaderini meydanlardaki, ekranlardaki, manşetlerdeki “gerginlik” veya “yumuşama” belirleyecek.
Gerginlik kime, sükûnet kime yarar?
Muhalif sesleri bastırma, “hayır” kampanyalarını engelleme, sert tartışmalar; kısaca mevcut gerginlik, iktidarı güçlendireceği zannının aksine yıpratır.
Neden?
İki sebepten:
1. İktidar; bu Anayasa değişiklikleri için ne diyor?
Özgürlük, barış, kardeşlik, daha fazla demokrasi getiriyoruz!
Peki, sen daha kampanya safhasında bunları tırpanlamışsan, değişikliklerin “güzel şeyler” olduğuna kitleleri nasıl inandırabilirsin? İnsanlar, “arkadaş elinde yetkiler ‘daha kısıtlıyken’ bu kadar zulüm yapıyorsan, bir de istediğin yetkileri alınca halimiz nice olur” diye sormazlar mı? Bu da “hayır” diyenleri güçlendirmez mi?
2. Her türlü engelleme, bastırma, haksızlık ve eşitsizlik, devlet imkânlarını kullanma muhalefetin “mağdur” olmasına yol açar. “Mağdur” ve “mazlum” olana Türk milletinin nasıl baktığı, yüreğinin mağdurdan yana nasıl aktığı tecrübelerle sabit…
Dolayısıyla gerginliğin sürmesi veya tırmanması durumunda “hayır”ın çantada keklik olduğunu söylemek abartılı olmaz.
* * *
Yok, eğer bir mucize olur da gerginlik biter, yerini sükûnete, yumuşamaya bırakırsa işte o zaman “evet” oyları akıl almaz bir biçimde yükselebilir.
Peki, böyle bir “mucize” olabilir mi?
Olabilir!
“Mucize” ötesi şeyler dahi olabilir!
Yumuşamaya dair dün iki “mucize” birden yaşadık…
İlki; StarGazete’de yazan ve Başbakan’ın en yakınındaki danışmanı olduğu söylenen Mehmet Metiner’in, 12.08.2010 tarihli yazısının başlığı “Balbay’ın suçu ne?”
İkincisi; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın gündeme bomba gibi düşen açıklamaları... Arınç, NTV'de katıldığı bir programda Ergenekon davasından tutuklu bulunan Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’la ilgili olarak; "Ben bugüne dek bu davaya ait sorulara 'Hukukçuların işidir. Hala tutuklu olduklarına göre delil durumu bunu gerektiriyordur’ diye yanıt veriyordum. Ancak son gelişmelerden sonra itirazlarına, feryatlarına hak veriyorum.” dedi.
Şimdi, bunlar mucizevî açıklamalar değil de ne?
Peki, bu açıklamalar ortamı yumuşatır mı?
Hem de nasıl!
Biz bu açıklamaların arkasının geleceğini tahmin ediyoruz. Hatta kuvvetle muhtemeldir ki; AKP referandum kampanyasında bir taktik değişikliğe giderek sakin ve yumuşak bir üslup takınacaktır.
Hatta ve hatta bu üslup çerçevesinde, yerel mülkî amirlerden “hayır” kampanyası yapanlar için de kolaylıklar sağlanmasını, hiçbir siyasî çalışmanın engellenmemesini isteyebilir.
İşte o zaman, söz konusu Anayasa değişikliklerinin hakikaten özgürlüklere, hakkaniyete, demokrasiye kapı açtığı iddiası inandırıcı olabilir.
AKP bunu yapma becerisi gösterebilirse, hele Arınç ve Metiner’in duyduğu feryadı Silivri’deki hâkimler de duyar ve Balbay, Özkan, Haberal gibi tutuklular tahliye ediliverirse…
Bir de üstüne Diyarbakır’da, KCK operasyonlarında tutuklananlardan önde gelenler salıverilirse…
Bu iktidarın özgürlükçü, demokrat, hakkaniyetli bir iktidar olduğuna kim inanmaz?
Kim güvenmez de, getirdiği değişikliklere “evet” demez?
* * *
Özün özü: Gerginlik sürerse “HAYIR”, yumuşama hâkim olursa “EVET” ihtimali ağır basar.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..