Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Fast food insanlar için kurtarıcı mı? yoksa zehir mi?

Fast food insanlar için kurtarıcı mı? yoksa zehir mi?
 

Fast Food tüketicilerin tercih ettiği ürünleri başında geliyor


Ülkemizde ve Dünya'da milyarlarca insanın birinci tüketim tercihi olan fast food hijyen ve sağlık konuları açısından oldukça çok tartışılıyor. Ancak bu tartışmalar ne boyutta olursa olsun fast food sektörü büyüyerek insanların hayatında daha fazla yer etmeye devam ediyor. Tüketiciler çoğunlukla pratik ve hızlı olduğu için Fast Food'u tercih ediyor ama bu gıdaların ne derece sağlıklı ve hijenik olduğunu büyük kurumsal fast food zincirlerinin söylediği kadarıyla biliyorlar.

Fast Food'a SKT Ürün Kullanımı Revaçta

Ülkemizde faaliyet gösteren pekçok büyük fast food zinciri hijyen ve sağlık konusunda vasatı aşamıyor. Fast food zincirlerinin bu konular kapsamında yaptıklarının başında SKT(Son Kullanma Tarihi)'si geçmiş ürün kullanımı var. Bunun sebeplerini araştırdığımızda karşımıza yeteri kadar stok yapmama veya tam aksine gereğinden fazla stok yapma sorunu ortaya çıkıyor. Bu şirketlerin çoğunlukla dengeye oturtmaya çalıştığı ama başaramadığı bir sorun. Şirketlerin bir diğer yaptığı büyük hata ise hijyenik olmayan ortamlarda üretim yapmak . Birçok fast food zinciri hızlı ve seri üretim yapmak zorunda olduğu için bilinçli olarak hijyen konusunu gözardı ediyor. Üretim yerlerinin sistematik temizliği bilinçli olarak aksatılabiliyor. Bu durumda bu fast food zincirlerini tercih eden tüketicilerin sağlığını büyük ölçüde tehlikeye sokuyor. Satılan ürünler ydikkatsiz ve hjyenden yoksun hazırlandğı için müşteriler çoğu zaman aldıkları ürünlerin içinde yabancı cisimle yada bozuk ürünle karşı karşıya kalabiliyor.

Tüketici, Ödemeleri Gerekenden Fazla Ücret Ödemek Zorunda Kalıyor

Fast Food zincirlerinde görülen bu hataların dışında tüketicinin haklarını ihlal edici hareketleride var. örneğin bazı fast food zincirlerinden zaten yüksek meblağ tutacak bilinciyle toplu sipariş vermek isteyen bir müşteri ödemesi gereken ücretin kat kat fazlasını ödeme durumunda kalıyor. Bunun sebebi ise büyük fast food şirketlerinin ellerindeki mevcut ürünlerde oluşan açığı kapatmaya çalışması. Bu sebepten ötürü tüketicinin haberi olmadan tüketicinin ödeyeceği ücrete adeti 100'leri geçen litrelik içecekler ve adeti 10'ları geçen tatlıların fiyatlarını ekleyebiliyorlar. İşin daha da kötüsü tüketicilerin bu durumdan haberleri dahi olmuyor.  

Ürün Ambalajına ve Fiş Almaya Dikkat Edilmeli

Fast food zincirlerini tercih eden tüketiciler bu tip durumlara karşı aldıkları ürünün ambalajına ve fişine mutlaka dikkat etmeli. Özellikle toplu sipariş veren müşteriler mutlaka fiş istemeli ve kendisine verilen ürünlerin içeriğini ve ambalajını kontrol etmeli. Eğer bozuk bir ürünle karşılaşmış isede derhal gerekli mercilere başvurmalıdır.

 
Toplam blog
: 18
: 424
Kayıt tarihi
: 06.12.11
 
 

Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunuyum. Siyaset ve Spor ile ilgile..