Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Dönerci Ali Usta

Dönerci Ali Usta
 

İşini en iyi yapan, vatanını en çok sevendir.”

M. Kemal ATATÜRK

“Dönerimiz lezzetini misafirlerimize verdiğimiz değerden

ve içerisine kattığımız sevgiden almaktadır.”

Ali ÖZCAN

 

 

Döneri can çekerse: Ali Usta,

Önemli bir kalite bu hususta.

          Güneşli, pırıl pırıl bir kış gününde Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde oldum. Kimi gözlemlerim sonrasında oradan karşıya geçtim. Yol kenarındaki devasa bir binadaki çıkan yangını izledim! Ekiplerin olağanüstü yangın söndürme çalışmalarına coşkuyla bakakaldım!  Henüz inşaat durumundaki yapıda çalışanların dikkat eksikliğinden sigara içme  sonucu yangın çıktığından söz edildi. Yakınındaki Özel Oğuz Kağan İlk-Ortaokulu yönetimi korkulu anlar yaşadılar!

          Öğle vakti Maltepe sahili yönüne ağır adımlarla ilerlerken gösterişli yapının “ Dönerci Ali Usta” yazılı işyeri levhası gözüme ilişti. İçeri girdiğimde koskocaman salon, salonu dolduran insanlar ve iştahla albenili dönerlerini atıştıran kimseler  görüntü oldular!

          Kapıdaki görevliler, güler yüzle karşıladı! Tarık Aydın adlı görevli, masaya buyur etti. Bir başkası hemen çay bardağını önüme sürdü. Çayımı yudumlarken Salon Şefi Süleyman Yener  ile tanıştık. İçten ilgi gösterdi. Olumlu yaklaşımı, gözümü ve gönlümü doldurdu! Kısa süreli izin isteyerek ayrıldı ve Ali Usta ile birlikte döndüler. Tanıştık ve yerlerimize oturduk. Çevreye göz gezdirildiğinde kurumlaşmış olmanın getirdiği kalite hemen anlaşıldı!

          Söyleşimiz sürersince cana yakın davranışlı  Ali Usta, özgün açıklamalarda bulundu:

         “Türkiye’mizde dönercilik, ilk kez bizimle başladı. Döner, ülkemizin gerek alakart (yemek seçmeli) restoranlarda, gerekse fastfoodlarda (ayaküstü atıştırmalık yerler) aranan yemeklerindendir. Özellikle Avrupa’da dönerimiz meşhur oldu! Yerel markalar ve zincirler oluştu. Ülkemizde tam anlamı ile kurumsallaşmış ya da ideal anlamda zincirleşmiş bir döner markası yoktur. Yeni markalar oluşmakta ve zincirleşme çabası sürmektedir.“Dönerci Ali Usta”, kurumsallaşmış restoran olarak Türkiye’nin önde gelen bir firmasıdır.

          Restoranlarımıza tek bir merkezden üretim ve sevkiyat yapılmaktadır. Türk gıda kodeksine uygun olan izin, belge ve onaylar alınmış olarak üretimi gerçekleştiriyoruz.

          Tüm restoranlarımızda merkezi olarak belirlenmiş ölçütlerde ve standartlarda pişirme ve servis yapıyoruz. Firmamızda sürprizlere ve rastlantılara yer vermiyoruz.

           İşletmelerimizde mekân temizliği, ürün temizliği, malzeme temizliği ve çalışanların temizliği esastır. Bunlar, konusu ‘yemek’ olan bir işletme için asla olmazsa olmaz kuralımızdır. Tüm personelimize periyodik sağlık bilgisi eğitimleri veriyoruz. Yönetici personelimizin yanı sıra gıda mühendisi tarafından yapılan denetimlerle firmamızda hijyenik (sağlıklı) bir ortam sağlıyoruz.

          Sağlık ve temizlik yani hijyen, temel prensibimizdir. Özellikle insanın iç dünyası temiz olmadan yaşadığı, çalıştığı ve ürettiği mekânın temiz olamayacağını da düşünüyoruz.  Bu konuda güzel bir atasözümüz de var : “Aslan yattığı yerden belli olur.”

          Ülke ekonomisine katma değer sağlamak, yeni istihdamlar oluşturmak, nitelikli insan gücü istihdam etmek, temel prensiplerimizdendir. Tüm çalışanlarımızla takım duygusu ve işin içinde olma bilinci ile ürün ve hizmet üretmek çabasındayız.

          Tüm çalışanlarımıza yönelik düzenlediğimiz ve uzman ekipler tarafından organize edilen eğitim programları kapsamında idari personele toplam kalite yönetimi, üretimde çalışan personelimize de hijyen konusun da eğitimler veriyoruz. Personele yönelik eğitimlerimiz düzenli dönemlerde devam etmektedir.

          Misafirlerimizin memnuniyetini esas alarak gıda yönetmeliği standartlarında, onlara her zaman sağlıklı ve hijyenik ortamlarda hazırlanmış yemekler sunmayı görev sayıyoruz.

          Kurumsal yapımızı sürekli güncelleyerek, şube ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz. Mevcut şube ve yeni açılacak şubelerimizde misafirlerimize güler yüzlü yaklaşımla karşılama ve uğurlama amacındayız.

          Bu bilinci bizden sonraki kuşaklara aşılayarak, kaliteli hizmet ve lezzet anlayışını devam ettirmek temel görevimiz olarak düşünüyoruz.

          Yöresel mutfak ve yemek zevkini saygın misafirlerimizin beğenisine sunan bizler, sağlıklı ve kaliteli yemek üretmeyi amaç edinerek hijyenik ortamlarda hizmet etmenin onurunu yaşıyoruz!

          Beklenti ve isteklere en uygun şekilde cevap vermeyi, başarının da eğitim ile gerçekleşebileceğini bilen insanlar olarak mesleki eğitim çalışmalarına duyarlı, sürekli gelişmeyi ve yenilenmeyi ilke edinmiş dünya standartlarında üreten ve hizmet veren bir kuruluş olmayı amaçlamış durumdayız.

          Dönerimiz lezzetini misafirlerimize verdiğimiz değerden ve içerisine kattığımız sevgiden almaktadır.”

          Ali Özcan, döner konusunda titizliği ve çabaları sonucunda geleneksel kalite ve beceri anlayışı çerçevesinde ustalık unvanını almıştır. Yaptığı işin ve ürettiği hizmetin karşılığında  Dönerci Ali Ustaadıyla markalaştığı ve 2004 yılında marka tescilinin onaylandığı da belirtildi.

          Görünüşü, giyinişi ve olumlu davranışı ile salonda hemen fark edilen, bir ara göz göze geldiğimiz; markalaşan Dönerci Ali Usta Lokantacılık ve Turizm İşletmeciliği Ltd Şti’nin satın alma, işleyiş, gibi önemli görevlerini üstlenen ve görevini başarıyla yürüten, ayrıca çalışanlar arasında sevilip sayılan İsmet Özbey ile tanışma ve konuşma fırsatımız oldu.

          Özbey, 2000'li yılların başlarında Ali Usta ile 20-25 kişilik çadır açıp ilk işletme için adım attıklarını dile getirerek: " Gelecek için önemli tasarılarımız var.  Kaliteyi daha da yükselteceğiz." Dedi    

          Kendisi ile kısa söyleşide bulunduğumuz sektörün İşletme Müdürü Ayhan Kahar, sempatik ve bilinçli yaklaşımı ile varlığını hissettirdi!  Ar-ge çalışmalarını önemle sürdürdüklerini belirterek: “Ar-ge çalışmalarımızın temel amacı; yeni ürün geliştirmek, ekonomik ve toplumsal yarar sağlamaktır. Çalışanların bilgi birikimini artırarak kurumu verimli bir şekilde işletmektir. Bu amaçla rutin toplantılar düzenleyerek kaliteli ve leziz üretim için yönlendirmeye gidilmekte olup sonrasında; araştırma, geliştirme ve kaliteli üretim, birbirinin ardı sıra gelen süreçlerimiz olmaktadır.”  Dedi.

***

Dönerci Ali Usta’nın

(Ali Özcan)

Yaşam öyküsü

         1956 yılında Malatya’nın Hekimhan ilçesinde doğdu. Babasını dokuz yaşında kaybetti. Ailesinin geçimini üstlenerek çalışmaya başladı. İlk ve ortaöğretimini Malatya'da tamamladı.

         1975 yılında annesi ve kardeşleriyle birlikte İstanbul’a göç ettiler. Pastane ve kebapçıda çıraklık ve çaycılık yaptı. Bir süre amcasının lokantasında çalıştı. Kendi işini kurma isteği ile pazarcılığa başladı.

          Erenköy’deki bir kebapçıda ‘kebap ustası’ olarak çalışması, mesleğinin dönüm noktası oldu. Oradaki seyyar köfte satıcısından esinlenen Ali Usta, bir el arabası temin ederek dönerciliğe girişti. 1979 yılında el arabası sonrasında kamyonet ile devamında da 20-25 kişilik çadır açmakla ilk işletmesine adım attı.

          2004 yılında yoğun bir çalışma temposuyla Maltepe'de ilk restoranını hizmete açtı. Misafirlerinin yoğun isteği doğrultusunda 2008 yılında 4500 m2 alan üzerinde (7) katlı, 1000 kişilik görkemli mekânını  “Dönerci Ali Usta”  markası ile hizmete sundu.

          Söz konusu nezih yapının (4) katını restoran, (1) katını yönetim bölümü, (1) katını üretim hizmetleri bölümü ve (1) katını da depolama, personel giyinme, teknik servis bölümü amaçlı kullanmak için düzenleme yaptı.

          Kaliteli üretim ve hizmet verdiği ölçüde ilginin artması üzerine;

          2011 yılında ikinci şubesini Ümraniye’de,  

          2014 yılında 750 kişi kapasiteli üçüncü şubesini Şirinevler’de,

          2015 yılında 1000 kişi kapasiteli dördüncü şubesini de Ataşehir’de açması ile  beklentilere cevap verildi.

          İstanbul’un dört yerleşim yerinde seçkin, gözde ve markalaşmış "Dönerci Ali Usta" işletmeleri bulunmaktadır.

          Böylece Ali Usta, dönerciliği sağlıksız büfelerden kurtararak kaliteli sektör konumuna getirdi.

          Maltepe’deki merkez konumlu mekânında yoğun çalışmalar içinde olan Ali Özcan, kimi zaman belirtilen şubelerinin denetimini yapmaktadır.

*

 

NOT: İlgili görüntüleri, aşağıda slayt durumunda görebilirsiniz!

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..