Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '16

 
Kategori
Dünya
 

BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nden şok rapor: Suriye’de Kültürel Miras yok oluyor.

BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nden şok rapor: Suriye’de Kültürel Miras yok oluyor.
 

Suriye'de yok olan kültürel miraslardan biri


Suriye’de uzun süredir yaşanan iç savaş, ülkedeki kültürel miras alanlarına zarar vermeye, hatta yok etmeye başladı. UNITAR’ın yayınladığı son rapor Suriye’deki kültürel miras alanlarının halini açıkça ortaya koydu.

Suriye’de uzun süredir yaşanan iç savaş, ülkedeki kültürel miras alanlarına zarar vermeye, hatta yok etmeye başladı. UNITAR’ın yayınladığı son rapor Suriye’deki kültürel miras alanlarının halini açıkça ortaya koydu. Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'ne (UNITAR) bağlı Operasyonel Uydu Yönetim Programı (UNISAT) tarafından yayınlanan raporda devam eden iç savaş sebebiyle Suriye’de bulunan 290 kültürel miras alanının zarar gördüğü açıklandı. BM’den yapılan çağrıda insanlığın önemli kültür varlıklarının mümkün olduğu sürece büyük bir bölümünün kurtarılması için uluslararası çabaların güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Raporda; yaşanan çatışmalar sonucunda yaklaşık 7000 yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapan Halep ile birlikte Şam, Rakka ve Palmire kentlerindeki kültürel miras alanlarının büyük zarara uğradığı vurgulandı.

EN ÇOK HASAR GÖREN ŞEHİR HALEP

Suriye’de zarar gören 290 kültürel mirasın 135’i Halep şehrinde bulunuyor. UNOSAT raporlarında ve UNITAR’ın internet sitesinde yayınlanan uydu görüntülerinde Halep’in “Eski şehir” bölgesindeki birçok kültürel miras alanının tamamen yıkıldığı görülüyor. 715 yılında yapılan Büyük UMAYD Camisi’nde zarar oluştuğu ve Büyük Cami’nin minaresinin de çatışmalar sebebiyle yıkıldığı belirtliyor. Dünya kültür mirası listesinde bulunan Şam antik şehri, Busra antik şehri, Palmire, Halep antik şehri, Salah Qal’in El-Din Kalesi ve Suriye’nin kuzeyindeki “Ölü Şehirler” olarak bilinen tarihi köylerde iç savaş sebebiyle meydana gelen hasar yine uydu görüntüleri ile kanıtlandı.

SURİYE’DE BULUNAN 18 FARKLI KÜLTÜREL MİRAS ALANLARINDA BULUNAN 260 ESERİN HASAR ANALİZİ

- 24 eser tamamen tahrip oldu.

- 104’ü ağır hasarlı.

- 77’si hafif hasarlı.

 
Toplam blog
: 18
: 424
Kayıt tarihi
: 06.12.11
 
 

Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunuyum. Siyaset ve Spor ile ilgile..