- Kategori
- Yemek - Mutfak
Fatih sarması
Yemeklerin ve tatlıların da insanlar gibi yaşları var. Örneğin İstanbul'da 640 yaşını dolduran bir tatlı, çok az kimse tarafından biliniyor. Tam 640 yıl öncesinin İstanbul'unda yapılan ve günümüze kadar gelen bu tatlının adı''Fatih sarması''. Önceleri ''sarma'' olarak isimlendirilen bu tatlının, Fatih Sultan Mehmet tarafından çok beğenilerek sarayda yaptırılması ile, adının başına ''Fatih''ünvanı aldığı söyleniyor.
Dünyada hemen, hemen her tatlı biraz yağ karıştırılarak yapılıyor. Fatih sarmasının içinde yağ yoktur.
Malzemeler
8 yumurta
180 gr şeker
220 gr un
Arasına konulacak malzeme
100 gr kaysı marmeladı
100 gr fındık
Şerbet malzemeleri
1200 gr toz şeker
1250 gr su
bir dilim limon
Yapılışı
Öncelikle şeker su ve limonu kaynatın. Soğumaya bırakın.
Yumurtaları kırın. toz şekeri ilave edin. Mikserle 3 dakika çırpın, iki dakika dinlendirin. Sonra unu ilave edin. Tepsinizi zeytinyağı ile(çok az) yağlayın, az un serpin. Çırptığınız malzemeyi tepsiye dökün. 180 derecede pişirin. Başka bir tepsinin içerisine temiz bir tülbent yayın. Fırından çıkmış tepsiyi tülbentli tepsiye çevirin. Şurubu yedirerek verin. İç malzemeleri fındık ve kayısı marmeladını döşeyin. Tatlı daha ılıkken tülbent yardımıyla kendi üzerine sarıp rulo yapın. (Tülbenti sıyırarak) Üzerini arzu ettiğiniz biçimde süsleyin.
AFİYET OLSUN