Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '09

 
Kategori
Futbol
 

FB-GS

FB-GS
 

ENBÜYÜKFENERBAHÇE


Herşeyden önce şunu söylemek istiyorum. Fenerbahçe' nin 17 şampiyonluğu var, Galatasaray' ın 17 şampiyonluğu var demek bu takımların tarihlerine yapılmış çok büyük bir haksızlıktır. Çünkü Fenerbah&çe ve Galatasaray 1959 yılında değil 1903 ve 1905 yılında kuruldular. Benim için önemli olan da kurulduklarından beri ne yaptıkları.

Fenerbahçe kurulduğu günden bu yana 85 kupa kazandı.

Galatasaray ise kurulduğu günden bu yana 77 kupa kazandı.

Fenerbahçe 26 Türkiye şampiyonluğu kazandı.

Galatasaray 18 Türkiye şampiyonluğu kazandı.

Türkiye sınırları içinde en önemli veriler bunlar. Benim için önemli olan birkaç veri de şu: Ebedi puan cetvelinde Fenerbahçe 1. sırada, Galatasaray 2. sırada. Fenerbahçe en çok derbi kazanan takım. Hem Galatasaray hem Beşiktaş hem de Trabzonspor ile yaptığı maçlarda daha çok galip gelen Fenerbahçe. En fazla derbi kralı olan takım Fenerbahçe;15 kez tek başına, 6 kezde diğer bir takımla birlikte toplam 21 kez derbi kralı oldu. Galatasaray' ın (sadece 9 kez tek başına) ve Beşiktaş' ın toplam derbi krallığı sayıları eşit: 15. Bu krallıklardan Galatasaray 17, Beşiktaş ise 13 şampiyonluk çıkarabilmişken Fenerbahçe' nin 21 krallığına karşın 17 şampiyonluğu var. Demek ki Galatasaray hep Anadolu takımlarını yenerek şampiyon olmuş.

YURT DIŞINDA:

Fenerbahçe' nin General Harrington Kupası Şampiyonluğu, Şampiyonlar liginde çeyrek final( Avrupa'da ilk 8 arasına girdi), Balkan Kupası Şampiyonluğu var.

Galatasaray' ın Süper Kupa Şampiyonluğu (derece kazandıran bir kupa değil), Şampiyonlar liginde çeyrek final (Avrupa' da ilk 8 arasına girdi), Uefa Kupası Şampiyonluğu (Avrupa 17.liği) var. Sadece en büyük başarıları yazdım.

Bu başarılar içinde en ANLAMLI olanı ŞÜPHESİZ General Harrington Kupası' dır. Bu kupa İngiliz Ordu Takımı ile Fenerbahçe arasında oynanmış ve Fenerbahçe 2-1 yenerek kupayı kazanmıştır. İngiliz Ordu takımı Galatasaray ve Beşiktaş ile de Fenerbahçe maçına hazırlık olması amacıyla oynamış ve 4-1, 3-1' lik skorlarla galip gelmiştir. Bu kupanın önemi Türk halkına Kurtuluş Savaşı için büyük moral, motivasyon sağlamasıdır. Senin topraklarını işgal etmiş olan ordunun senin takımına yenildiğini görmek büyük moraldir. Not: O yıllarda Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş İngiliz Ordu Takımlarıyla çok sayıda maç yapmıştır ama sadece Fenerbahçe başarılı sonuçlar alabilmiştir. Fenerbahçe İngilizlerle yaptığı 54( artı eksi3)maçtan 48(artı eksi3) maçta galip gelmiştir. İşte bu maçlardan dolayı, en büyük hayali Kurtuluş Savaşı' nı kazanmak olan Atatürk Fenerbahçeli' dir. Ve o yüzden Fenerbahçe klübünü ziyaret etmiştir. Fenerbahçe ülkesinin geleceğine en büyük katkıyı yapan takımdır.

2. en büyük başarı Fenerbahçe' nin Şampiyonlar Ligi' nde çeyrek final oynamasıdır(2008).

3. en büyük başarı Galatasaray' ın Şampiyonlar Ligi' nde çeyrek final oynamasıdır(2001). Bu başarıyı 3. sıraya koydum çünkü 2001 yılında futbola henüz yabancı sermaye tam anlamıyla girmemişti. Ayrıca Fenerbahçe çeyrek final oynarken Galatasaray' ın çeyrek finaline kıyasla daha başarılı sonuçlar almıştır. Son olarak Fenerbahçe daha zor rakiplerle oynamıştır.

4. en büyük başarı ise (aslında daha önceki yıllarda oynanan çeyrek finallerden dolay 4. bile değil ya neyse) Galatasaray' ın Uefa Kupası' nı kazanmasıdır. Bu kupa yanlışlıkla Türk takımlarının Avrupa' daki en büyük başarısı olarak bilinir. Sebebi de bir kupa kazanılmış olmasıdır. Avrupa' da 17. olana kupa verilmektedir ancak ilk 8' e girene kupa verilmemektedir.

Süper Kupa' yı buraya yazmadım çünkü bir derecelendirme maçı değildir. Uefa Kupası sahibini, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu ile maç yaptırmak suretiyle bir onore etme, şereflendirme, bak sen de büyük takımsın bak seni Şampiyonlar Ligi Şampiyonu ile oynatıyoruz sen de iyi takımsın üzülme kompleks yapma deme maçıdır. Kimin kazandığı bir anlam ifade etmez.

Yanlış bir bilgi daha vardır. Avrupa' da ilk kupayı Galatasaray kazandı sanılır ama aslında Avrupa' da ilk kupayı Fenerbahçe kazanmıştır: 1968 Balkan Kupası.

Onceki yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.

 
Toplam blog
: 56
: 1482
Kayıt tarihi
: 18.11.08
 
 

Doktorum. Tıpla ilgilendiğim kadar sporla da ilgileniyorum diyebilirim. Yazılarımı beğeneceğinizi..