Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '07

 
Kategori
Haber
 

Felsefe Söyleşilerinin Ardından-1

Felsefe Söyleşilerinin Ardından-1
 

7 Nisan Cumartesi günü felsefeseverleri bir araya getiren 7nci Felsefe Söyleşilerinin ilk çalışması yapıldı. Kadiköy Belediyesi Evlendirme Dairesi küçük salonunda yapılan çalışmaya çok sayıda kişi katıldı. Kahve-çay ve kurabiyelerin ikramının ardından Prof.Dr. Betül Çotuksöken oturumu açtı ve programı kısaca tanıttı.

İlk haftanın konusu kelime anlamı insan bilimi olan "antropoloji" idi. Dr.Tolunay KOLANKAYA Antropoloji biliminin ne olduğunu, tarihsel gelişimini, diğer bilimlerden ayrıldığı ve yaklaştığı noktalarla ilgili yaptığı sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Kolankaya insanlara kültürsüz denmesinin çok da doğru bir söylem olmadığını şu sözleriyle ortaya koydu: "insanın doğumundan itibaren doğanın verdiği şeyler dışında kalan her şey, kültürü oluşturur. Öyleyse her insan bir şekilde kültür kavramıyla tanışmıştır."

Toplantının ikinci bölümünde ise Çotuksöken "İNSAN FELSEFESİ: KAVRAMLAR-SORUNLAR" başlığı altında "İnsana Bakışta Sistematik/Problematik Boyut" ve "İnsana Bakışta Tarihsel Boyut" alt başlıklarıyla insan felsefesine bir giriş yaptı. Çotuksöken'in yaptığı açıklamalarda en dikkati çeken noktalardan bir tanesi felsefenin sorularıyla ilgili olandı. Çotuksöken düşüncelerini şöyle özetledi : "Genelde insanlara felsefenin tanımını yaparken felsefenin sorularının sabit, yanıtlarının değişken olduğu söylenir. Ancak günümüzde artık sorular da değişmiştir. Yanıtlar zaten değişkendir. Felsefenin temeli insandır. Dünyaya anlamını veren insandır. İnsanın olmadığı bir dünya anlamını yitirir. Öyleyse çağımızda insanmerkezcil olunması gerekmektedir."

Çalışmaya 14 Nisan Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Brifing salonunda Prof.Dr. Sevgi İyi'nin yapacağı "Dünden Bugüne İnsan" başlıklı sunumuyla devam edilecektir.

Serhat TUNA

Resim Maltepe Üniversitesi web sayfasından alınmıştır.

 
Toplam blog
: 116
: 1883
Kayıt tarihi
: 24.10.06
 
 

Emekli Deniz Öğretmen Subayım. Felsefe ve yabancı dil eğitimi üzerine çalışmaktayım. Yazmak ise b..