Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '16

 
Kategori
Kitap
 

Felsefe tarihi okumak hiç bu kadar zevkli olmamıştı

Felsefe tarihi okumak hiç bu kadar zevkli olmamıştı
 

 
Nigel Warburton’dan ‘Felsefenin Kısa Tarihi’ adlı kitabı okudum.
Kitap, Alfa Yayınlarından çıkmış. 2015 yılında Güçlü Ateşoğlu tarafından Türkçe’ye çevrilmiş. Tür, felsefe tarihi. Sayfa 355.
 
Kitabı alalı 3-4 ay olduğu halde okumayı hep erteledim. Erteleme sebebim ise, Felsefe kitaplarının zor anlaşılır ağdalı, kurak, kuru ve sabır diye bir şey bırakmayan havasıydı. Ama yanılmışım, nefis bir kitabı erteler dururmuşum.
 
Felsefeyi edebiyatla yoğuran, can üstüne can katan Alain de Botton yalnız değilmiş meğer, Nigel Warburton da felsefeye can katanlar kervanındaymış.
 
Nigel Warburton da Alain de Botton gibi İngiltere’de yaşıyor. Alain’den birkaç yaş büyük. Alain felsefe üzerine bağımsız çalışmalar ve TV programları yaparken, Nigel Warburton bir akademisyen, kitaptaki biyografisine göre bir filozof.
 
İngiltere, bu iki değerinin kıymetini çok iyi bilmeli. Onlar ki, çok kutsal bir iş yapıyorlar: Felsefeye can veriyorlar, felsefeyi kitlelere aşılıyorlar. Sokrates, ‘Sorgulanmamış hayat, yaşanmaya değmez’ der. Felsefeyi benimsemek, hayatın anlamını yakalamak demektir. Evet, bu iki değer, bunu başarıyor.
 
Felsefenin Kısa Tarihi, Batı felsefesinin tarihi…
Sokrates, Platon, Aristoteles, Pyrrhon, Epiküros, Seneca, Cicero, Augustinus, Anselmus, Makyavelli, Hobbes, Descartes, Pascal, Spinoza, Locke, Berkeley, Voltaire, Leibnz, Hume, Rousseu, Kant, Hegel, Schopenhauer, John Stuart Mill, Darwin, Kierkegaard, Marks, William James, Nietzsche, Freud, Berthrand Russel, Ayer, Sartre, Beauvoır, Camus, Wittgenstein, Arendt, Karl Popper …
 
Batı felsefesini inşa eden, geliştiren, büyüten, zirveye çıkaran tüm isimlerin kısa biyografilerini, felsefelerini içeriyor bu kitap… Kronolojik bir şekilde… Tabii, ağızdan bal akıtan bir edebiyat diliyle…
 
Öğreten, düşündüren ve keyiflendiren bu kitabı herkese öneririm.
 
Dilerim böyle bir çalışma doğu felsefesini inşa eden filozoflar içinde yapılır.
 
-Mustafa Yıldırım -07.03.2016
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..