Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '08

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe - Sevilla maçının şifreleri

Fenerbahçe - Sevilla maçının şifreleri
 

Fenerbahçe tarihinin en önemli maçına çıkıyor. Bütün camia sonucunu merakla beklediği karşılaşma için heyecanlanıyor. Sevilla Avrupa'nın yükselen değeri. Avrupa'da zaman zaman böyle parlayışlar olur. Bu parlayışların arkasında bu tip takımların çok ciddi konsantrasyonu yatar. Sevilla disiplinli bir takım. Sol kanadı çok iyi çalıştığı gibi defansif anlamda zaafları var.

İspanya Ligine baktığımız zaman 42 gole karşılık 31 gol yemiş olduğunu görüyoruz. Ne ile karşılaştırıyoruz? Örneğin Barcelona? 42 gole karşılık 15 gol yemiş. Yani Sevilla Barcelona'nın iki misli gol yemiş bulunuyor. Sevilla'nın yediği gol sayısı lig alt sıralarıyla benzerlik taşıyor. Sevilla bir kaç maç hariç hemen her karşılaşmasında gol yemiş. Büyük maçlara ayrıca konsantre olduğu için daha dikkatli oynuyor.

Sevilla çekebileceği en kötü kurayı Fenerbahçe ile yaptı. Neden? Çünkü bu maça konsantre olması diğerlerine oranla çok daha zor. Geçen pazar akşamı Sevilla teknik direktörünün yüzündeki ifade de bunu gösteriyordu. Fenerbahçe'nin kazandığı basit penaltıyı görünce sandı ki burası muz cumhuriyeti. Fenerbahçe her maçında böyle bedava penaltı kazanıyor diye düşündü. Futbolu beğenmedi. Oysa muhtemelen türkiye'de bir takımı çalıştırıyor olsaydı yaşadığı zorluklar karşısında on hafta içinde ülkesnin yolunu da tutabilirdi. Şimdi Jimanez kendisinin bile ciddiye almadığı bir rakibe göre taktik kuracak ve takımını konsantre edecek.

Fenerbahçe'nin neler yapması gerekiyor.

1. Gökhan Gönül kilit adamdır. Sağ taraftan rakibinin en güçlü ayağını durdurması bir de kendisinin atak üzerine atak yapması gerekiyor. Fenerbahçe'nin Sevilla'yı vuracağı bölge burasıdır. çünkü rakip bu bölgeyi en güçlü yeri kabul ediyor ve hücum edecek silahlarını buraya gönderiyor. Fenerbahçe'nin orta sahası da sağa doğru kapanarak oynamalıdır.

2. İbrahimoviç'i yıldıran bir defansif mücadele olmalıdır. Lugano ve Edu'nun bu anlamda hatasız olması hayatidir.

3. Fenerbahçe'nin sol kanadı sürpriz çıkışlar yaparak rakibin konsantrasyonunu bozabilir.

4. Serbest vuruşları kesinlikle Alex kullanmalıdır. Kornerler dahil.

5. Sevilla öyle ya da böyle bir gol atmak için fırsat kollayacaktır. Bu maç 0-0 bitmeli ama gol yenilmemelidir.

6. Fenerbahçe'nin orta sahasına büyük görev düşüyor. Bununla birlikte biz biliyoruz ki şu an Avrupa'nın sayılı orta saha kurgularından bir tanesi Fenerbahçe'dedir. Orta saha ile Fenerbahçe'nin defansı arasındaki mesafe 25 metrenin üzerine çıkmamalıdır. Rakip bu alana baskı uygulayacaktır ancak Barcelona karşısında izlediğim Sevilla topu sürekli kenarlara indirmek isteyecektir. Orta sahanın blok olarak rakibin hareklerinin önüne set çekmesinin daha ilk dakikadan itibaren rakibi bozacağını düşünüyorum. İnter maçı çok güzel bir örnektir.

7. Kesinlikle Semihle başlanmalı. Maç 1-0'dan sonra ikinci yarıda Kezman değişikliği düşünülmelidir.

8. Roberto Carlos'a bu maçta psikolojik savaşçı rolü düşüyor. Hakem ve özellikle yıllardır tanıdığı rakip oyuncular üzerinde çok ciddi bir baskı unsuru olarak kullanılmalıdır. Carlos bunu çok iyi beceriyor.

9. Tabii Fenerbahçe taraftarı. Yapacağı gürültü ile rakibin üzerine çökecektir kuşkusuz.

Sevilla elenmeyecek bir takım değil. Ben Fenerbahçe'nin her iki maçta da rakibine boyun eğmeyeceğini düşünüyorum. Hele İspanya'da sinirlere hakim olunursa, kırmız kart falan görülmezse çok daha kolay bir maç çıkarmak mümkündür. Sevilla konsantrasyonu değişen bir takım. Üstelik Fenerbahçe'yi küçük görüyor. Fenerbahçe'nin bu maça ve ilerlemeye ihtiyacı var. Yapacağı tek şey dikkat ve ilk yirmi dakika içinde rakibin sinirini bozmak. Dediğim gibi Gökhan Gönül bu maçın ya yıldızı olur ya da... Onu düşünmek istemiyorum.

Rastgele...

Uzay Gökerman
 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..