Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '16

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe'de çok önemli teknik adam sorunları var!

Sezonlarda bazı kırılımlar vardır ki buralardan geri dönüşler sağlamak, toparlamak kolay değildir. Bu nedenle de ne yapıp edip puan kayıplarına fırsat vermeden özellikle sahandasın maçları kaybetmemen gerekir.

Kaç hafta kaldı?

Fenerbahçe için bir erteleme maçını dışarıda tutarsanız sezonun tamamlanmasına yedi maç var...

Aradaki puan farkı?

Beşiktaş bugün kazanırsa; altı...

Fenerbahçe, Beşiktaş ile maç yapacak mı?

Hayır!

Böyle bir yerde Fenerbahçe Osmanlıspor’u yenemedi.

Peki, Osmanlıspor gerçekten kapanarak mı bu puanı aldı?

Pereira İstanbul’daki Lokomotiv ve Beşiktaş derbilerinden sonra oturmuş takımın düzeniyle oynayarak öncelikle futbol anlamında Fenerbahçe’yi bozdu.

Bir teknik adam için sezon başında yaptığı her türlü değişikliği bir tasarruf olarak değerlendirebilirsiniz. Zaten Pereira’nın da hep buna ihtiyacı olduğunu söyledik; bunun karşılığı da zamandı. Pereira öyle ya da böyle bu süreci puan kayıpsız atlattı.

Ancak futbol anlamında fakir ve kısırdı.

Orta sahada oynanan baskılı futbola bir gol avans verilseydi, Fenerbahçe tüm maçlara 1-0 galip başlardı.

Ancak rakip ceza sahası içindeki üretkensizlik için de bir gol eksiltilseydi, Fenerbahçe için tüm maçlar 0-0’la biterdi ki gerçekten bir çok maç için bunu söylemek mümkündü.

Sonra bir düzen kuruldu.

Diego (sakatlandı veya) kenarda oturdu; net bir 4-3-3 sistemi yerleşmiş oldu.

Diego ve Nani ile Fenerbahçe bunu oynayamıyor.

Biri bile fazlayken ikisi birden sahada olduğunda yaratıcılığı olmayan bir şey çıkıyor ortaya. Dün Fenerbahçe adına umutların tükendiği an Nani ve Fernandao'nun oyuna alındığı dakikadır.

Buradaki sorun sadece Nani ile Diego’nun aynı anda oynuyor olması da değildir. O kadar sıralı hatalar var ki…

Souza-Topal-Ozan’dan oluşan kurgu Fenerbahçe'nin doğru oyun oynamasını sağlıyordu zaten ve bu takımda Nani, Alper’in ya da Volkan’ın pozisyonunda etkili oluyordu.

Dün Ozan ilk yarı çok iyi mücadele ederken çıkmayı hak etmiyordu.

Dahası Volkan Şen gibi 90 dakikayı çıkaramayacağını defalarca göstermiş bir oyuncuyu (mecburen) maç boyu sahada tutup, Ozan gibi güçlü bir adamı 62. dakikada dışarıya almak işleyen düzeni bozmanın bir başka zincir halkasıydı.

Ya Van Persi ile Fernandao'nun aynı anda oynatılma saçmalığı?

Artık kralın çıplaklığını konuşmanın zamanıdır. İkinci yarının hemen başlarında bir atak başlangıcında Gökhan Gönül önünde sağdan boş koşu yapan Persie’ye topu atmak yerine orta alandaki sıkışıklığı seçince gerçekler de su yüzüne çıkmış oldu.

Şu net ki bu takımda Hollandalı sevilmiyor, istenmiyor. Bizde kenardan ahkam kesiyoruz. Pereira’yı eleştiriyoruz. İyi de takımın içini bilen kim?

Sorun kimden kaynaklanıyor bilmeyiz ancak Hollandalı’nın bu şartlar altında iyi top oynaması mümkün mü?

Gökhan bile bu adama pas atmıyorsa bir sorun vardır ve bu çözülmediği sürece Hollandalıdan bu takıma hiçbir fayda gelmeyeceği de ortadadır.

Maalesef ayladır bu sorun çözülemedi, becerilemedi.

İddia ediyorum, Diego’nun yerine bir sene Fenerbahçe ile idmanlara çıksam duran toplarda en az bir kere isabetli bir asist olacak bir orta yaparım!

İyi niyet, samimiyet bir yere kadar da nereye kadar?

Beceriksizlikle laubaliliğinin çok güzel bir bütünlük sağladığı bir yerde duruyor, Brezilyalı…

Fenerbahçe’nin maçı çevirmeyeceği zaten 62. dakikada net olarak bu şablona geçtikten sonra ortaya çıkmıştı. Son yirmi dakikada o kadar kötü bir futbol vardı ki bunun için Osmanlıspor’un kapanmasına bile gerek kalmadı, neredeyse üç puanı bile alacak pozisyonları bile ürettiler.

Oyuncu değişiklikleri bazen sıkışan ya da tükenen oyun için yapılır. Fenerbahçe'nin elinde bu hamle 75. veya en kötü 80. dakikalarda olsa ve mesela Volkan Şen gibi bir oyuncuyu dışarı alabilecek bir opsiyon kullanılabilse bile maç dönebilirdi.

Ancak Portekizli ne yaptı? 62. dakikada Fenerbahçe’nin tüm değişiklik haklarını bitirmiş oldu. Maçın üçte birlik kısmını opsiyonsuz oynadı.

Bunlar teknik adam hatalarıdır ve maalesef telafisi olmayan yerde yapılmıştır.

Sezonun en kritik haftasında böylesi hareketler yaparsanız puanları bırakırsınız.

Bundan sonra inisiyatif tamamen Beşiktaş'ın eline geçti. Buradan çevrilir mi? Artık zor görünüyor. Sorun sadece Beşiktaş'ın puanlar kaybetmesi de değil, Fenerbahçe bu haliyle puanları kazanacak futbolu bu saatten sonra nasıl oturtacağı ile bağlantılıdır. 

Fenerbahçe geçen sene bugün Rize'den dönerken öldürülmek istendi ve aradan tam bir sene geçmesine rağmen olay ortaya çıkarılamadı, failleri bulunamadı. Bu ülkemizin kapanmayacak yarasıdır. 

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..