Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '11

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe'de taşları yerinden oynatan arayışlara son

Çarşamba akşamı Aykut Kocaman Arena’da takımın alışıldık tüm yapısal kurgusunu değiştirmişti. Bienvenu sağ kanada çekilmiş, Alex en uçta ve merkezde oyun kurmaktan çok kesmek üzerine görev alan iki oyuncu tercihi kullanmıştı.

Büyük takımlar sahaya futbol oynamak üzere çıkmalıdır. Futbolda orta sahada hangi oyuncu tercihleri yapıyor olduğunuz nasıl oynayacağınızı gösterir.

Stoch, Emre, Selçuk, Özer’den kurulmuş bir orta alan karakteri gereği ayağında daha fazla top tutacaktır. En kötüsü yaratıcılık niteliği daha güçlü olacaktır.

Dün bu diziliş ve kadro üzerine düşen görevi özellikle ilk yarı harfiyen uyguladı.

Alex ve Semih’le yapılan dikine tek paslarla ikili, üçlü oyunlar rakip kaleye doğru boş alanlar yaratan pozisyonlara dönüştü. Görsel olarak da izleyenlere keyif verdi.

Bu tek paslı oyun kurgusu içinde Bursasporlu oyuncuların etkileri çok azaldı.

Stoch’un boş koşularına eşlik edecek başka bir hızlı oyuncu olmaması Fenerbahçe’nin yıllardır yaşadığı kontratağa çıkamama rahatsızlığını net olarak ortaya koydu. Alex’in verdiği müthiş ara paslara koşan Stoch rakip defans oyuncularıyla yalnız mücadele etmek zorunda kaldı. Ancak o pozisyonlarda dahi şut çekebilecek boşluklar yaratmayı başardı.

Fenerbahçe’deki en büyük eksiklik Stoch’la hızlı hücuma çıkabilecek oyuncudur.

Yaşanmadan, görülmeden anlaşılmıyor; ancak dersler çıkarmak da önemlidir.

Aykut Kocaman, Arena deplasmanında Stoch tercihini yapmış olsa belki de Galatasaray’ın etkili sağ kanat hücumları bu kadar kolay gelişmeyebilirdi. Oysa tersinden düşündü; Ebuoé’nin formu karşısında daha güçlü oyuncu ile öncelikle rakibi durdurmayı hedeflendi.

Dün bütün taşlar yerine oturmuştu.

Bienvenu’den bir kanat oyuncusu yaratılabilir mi? Belki bütün bir sezon uğraşırsanız; evet! Ancak elinizde Dia gibi orijinal kanat oyuncusu varken başka arayışlara girmeye gerek yok.

Alex’i son adam oynatmak da yerine oturmayan bir puzzle parçası gibi oluyor. Oysa dün öyle paslar attı ki maçın dengesini alt üst etti.

Semih’in yerine giren Bienvenu yine sağ kanatta denendi; yine olmadı. Bu oyuncunun ileride oynatılması gerektiğini düşünenlerdenim.

İkinci golde Gökhan Gönül eski futbolcu kimliğini hatırladı; Alex’in boş alana attığı topa müthiş bir koşu yaptı ve takımın en hızlısı Stoch belki de toptan da Gökhan’dan da önce gol bölgesine gelmiş o pası bekliyordu.

Gol vuruşu müthişti!

Özer çok top kaybediyor ancak bu takımın vazgeçilmez bir parçası olacakmış sinyallerini de veriyor. Dün sahanın çalışkanlarındandı. Oynadıkça düzelecektir.

Aykut Kocaman zaman zaman değişik taktik kurgular deniyor. Bir maç Gökhan Gönül’ü sağ açık oynattığı gibi; bir teknik adamın böylesi hakları olduğunu düşünüyorum. Çünkü denemeden anlamak, görmek mümkün değildir.

Bugüne kadar Fenerbahçe’nin oturmuş kadro yapısına yönelik tüm varyasyonlar geri tepti. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi de Alex’in varlığıdır ve bu futbolcunun yıllardır oynadığı yerden başka bir yerde oynayamamasıdır.

Alex’in olduğu bir Fenerbahçe ister istemez onun etrafında şekillenecektir.

Bence taktiksel değişikliklerle zaman kaybetmek yerine takım içinde farklı oyuncular deneyerek hem rotasyon sağlamalı hem de rekabetten sinerji yaratmalıdır.

Örneğin Serdar Kesimal hamlesi doğru bir tercih oldu.

Fenerbahçe son bir aydır sürekli aşağı düşen formunu ve futbolunu Bursaspor önünde ortaya koyduğu güzel ve organize oyunla yukarı çevirmeyi başardı. Pazar günü Trabzonspor önünde bu futbolu oynamayı sürdürürse ikinci devreye önemli bir avantajla birlikte girmiş olacak.

Bursaspor takım olma özelliğini yitiriyor. İki sene öncekinden eser kalmadı. Ertuğrul Sağlam’ın beden dilinden takım ile teknik adam arasında da önemli iletişim sorunları olduğunu gözlemliyoruz. Taraftarın oyunun son bölümünde takıma sırtını dönerek protesto etmesi de ilginçti.

Hakemin Serdar Kesimal, Ziegler ve Serdar Aziz’e gösterdiği kartlar skandal niteliğindeydi.

İddianameyi okumayı, notlar almayı sürdürüyorum.

Dün önemli tahliyeler oldu. Bu insanların tutuklu kalmaları doğru değildi. Tutukluluğu devam edenlerin de…

Hafta içinde bu konuyu daha detaylı tartışmayı sürdüreceğim. 

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com 

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..