Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '11

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe kümeden düşürülmeli mi?

Fenerbahçe kümeden düşürülmeli mi?
 

Fener Ligden Düşürülmeli mi?


Şike, Futbol, Vicdan ve Adalet;  

1970'li yılların sonlarına doğru Trabzonspor Türk futbolunda bomba gibi patladı. Kaleci Şenol Güneş en uzun süre gol yemeyen kaleci rekorları kırıyor Trabzonspor kendi sahasında Liverpool gibi devleri deviriyordu.  

Ne mi oldu? Trabzonspor'un hemen bütün futbolcuları üç büyükler tarafından satın alındı ve Klüp başarısızlığa mahkum oldu ve bir daha başarı yüzü göremedi.  

Türkiye'de hakemlerin başta Fenerbahçe olmak üzere üç büyük klüple oynanan maçlarda ikili mücadelelerde takdir haklarını genellikle büyük klüplerden yana kullandıklarını herkez biliyor ( Tıpkı Avrupa hakemlerinin Türk takımları aleyhine çok düdük çalması gibi). Çünkü bir çok ülkede herkes kendi ilinin takımını tutarken Türkiye'de durum böyle değildir, Diyarbakırlı bir genç Galatasarayı tutarken Eskişehirli bir genç Fenerli olabiliyor. Bunun nedeni Türk futbolunun Anadoluya İstanbuldan çok geç girmesi ve yaygınlık kazanmasıdır. Bunun belki tek istisnası ve bunu biraz olsun kıran takımsa Trabzonspor'dur.  

Durum böyle olunca üçbüyükler dışında şampiyonluk kazanıldığında sanki ligin tadı çıkmıyormuş gibidir. Geçen sene Bursa'nın şampiyon olmasına en çok bursalılar sevindi, başka sevinenlerde oldu, onlarda Galatasaraylı ve Beşiktaşlı olan yada Aziz Yıldırım yüzünden Fenerbahçeye gıcık olan diğer takım taraftarlarıda o gün Bursasporlu oldu. Tıpkı aynı kitlelerin bu sene Fenere Karşı Trabzonsporlu olması gibi.  

Gerçekten lig içerisinde Aziz Yıldırım'ın itici ve herkesi Fenerbahçe düşmanı gören tavırları sebebiyle tüm klüpler Fenere karşı iki katı bir performansla oynuyorlardı, fenerin işi bu durumda gerçekten dahada zordu, bu daha pahalı transfer daha fazla masraf demekti.  

Aziz Yıldırım, Fener'in içinde bulunduğu ve nerdeyse tüm klüplerin Fenere karşı daha büyük bir performansla oynamasıyla diken üstündeydi. Onun "Birgün herkes Fenerbahçeli olacak" sözlerini hatırlıyorum, bu herkesi Fener Düşmanı ilan ederek nasıl mümkün olacaktı ki? Üstelik şike iddialarıyla Fenerbahçelileri utançtan yerin dibine sokan bu durumları taraftar hak etti mi? Bu taraftar Fenerbahçe için herşeyi yaptı ama klüp asla futbolcularına (Bir zamanlar Galatasarayda bol olan ve Adnan Polat ve ekibinin yıktığı ruh) Fenerbahçelilik kültürü ve ruhunu veremedi, bunu veremediği gibi bu iddilarla hiçte etik görüntü çizmedi ve taraftarını kahretti.  

Şimdi inanılmaz iddialar var, resimler var, telefon kayıtları var, Emniyetin elinde basınada yansıyan bunca kanıt var, şimdi ne olacak ne olmalı?  

Fenerbahçe ligden düşürülmeli mi? Ben Fenerbahçeli değilim ama adalet duygum Fenerbahçenin ligden düşürülmesini istiyor fakat vicdanım Fenerbahçeye taş atmak isteyen klüplere "ilk taşı günahsız bir klüp atsın" diyor.  

Çünkü şike olayının sadece Fenerbahçe ile kısıtlandığını sanmıyorum, geriye gidip 30 yıllık lig tarihi araştırılabilme imkanımız olsaydı inanın bana çok takımın şampiyonluğu elinden alınır bazıları 3. Lige bile düşürülürdü belki.  

Zaten şampiyonluğun Fenerbahçe'nin elinden alınması ve bu şike olaylarının kanıtlanması ve Aziz Yıldırım'ın Başkanlıktan uzaklaştırılması ve ceza alması Fenerbahçe için yeterince utanç verici bir durum olacaktır.  

Öyle yada böyle şike bundan sonra artık Türk Sporunda yer bulamayacaktır, bu utancı göze alamayan büyük küçük tüm klüpler böyle birşeye asla yeltenmeyeceklerdir.  

Şurası bir gerçekki Fenerbahçe'nin ligten düşürülmesi de lig'de spor heyecanını azaltacak ve lige olan ilgiyi azaltırken Futbolun kalitesi de düşecektir.  

Tabi bunun diğer yüzü var, küme düşmemesi gereken takımlara ve para alan klup yada oyunculara ne olacak?  

Biliyorum birileri çıkıp Fenerbahçe zaten lige kavga gürültü şike ve kalitesizlik getiriyor diyebilir, ceza almaması şikecileri cesaretlendirir diyebilir, Fener'in bile ligden düşmesi Adalete olan inancı ve kanunlara olan saygınlığı arttırır diyebilir.  

Ben sadace bir Galatasaraylı olarak vicdanımın sesini dinliyorum ve Şampiyonluğun Fenerin elinden alınmasının ve Başkanın şike yapmış olma utancının klübün prestijini mahvettiğini düşünüp düşene tekme atma taraftarı olmayıp şu an itibariyle bu iddiaların bile Fenerbahçenin büyüklüğüne gölge düşürdüğünü bundan daha elem verici azap olamayacağını anlatmaya çalışıyorum.  

Galatasaray başkanını tebrik ederim, kendisi bu konuda fener aleyhinde GSTV de yayın yapmama kararı aldı. Bu gerçekten çok güzel bir davranış.  

Şayet şike kesinleşirse ve şampiyonluk Trabzonspora iade edilirse ( Ki adil olanın bu olacağı görüşündeyim ) Trabzonspor'a da şampiyonluğu şimdiden kutlu olsun diyor ve Avrupa kupalarında başarılar diliyorum.  

 

Not: artık Türkiye bir değişim sürecinde, bu değişim süreci darbelere, şikelere, çetelere, hukuksuzluğa, süngülüdmokrasilere, karapara aklamalara izin vermeyen bir süreç, toplum olarak herkes eski alışkanlıklarını bırakmak ve bu değişim sürecine ayak uydurmak zorundadır. Eskiden bir teğmen bile yargılanamazken ve ikide bir TV de muhtıra bültenleri dinlerken, klüplerin çeteler tarafından şampiyon yapılmasına artık alışmışken şimdi ülke ADALET ve HUZUR adına hukukun herkese eşit yaklaştığı bir düzene geçmektedir, değişim çok sancılı olmaktadır ve olacaktır. Çünkü bu değişim sürecini modern çağdaş ve jakoben devlet anlayışı gütmeyen sistemin doğal sonucudur. Halka ve sınıflara eşit duran Gerçek demokratik ve kısıtlayıcı olmayan ve inanç özgürlüğü sağlayan Laiklik modellemesine sahip Kuzey Avrupa demokratik anlayışının yaklaşmakta olduğuna inananladanım. Çünkü Türkiye etrafındaki ülkelere örnek olacak sa işte böyle örnek olacak ve demokrasisiyle hem cazibe alanı oluşturacak, adalet sistemiyle devlete güven duyulacaktır. Bir devletin gücünü ve birliğini silah değil Adalet ve Hakça bölüşüm sağlar, bunuda şu an engellemeye ve çelme takmaya kaksalarda bu rüya gerçekleşmek zorundadır.  

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..