Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '08

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe Sevilla'ya karşı

Fenerbahçe Sevilla'ya karşı
 

Fenerbahçe-Sevilla maçına doğru


Türkiye'den bir takım altı sezon sonra Şampiyonlar Ligi'nde son altıya kalırken rakibi küçük değil ama diğer muhtemel rakipler gibi olağanüstü büyük de değil. Rakibimiz İspanya'nın son yıllardaki en çok çıkış yapan kulübü Sevilla. Bu yazıda Fenerbahçe ve rakibi Sevilla için uzun uzun bu sezon ne yaptılar gibi konulardan bahsedebiliriz ama mesele bu değil. Daha önemli olan; Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez son on altıya kalan bu iki takımın stratejilerini, zayıf ve güçlü yönlerini yazmak, karşılaştırmak; kısacası turu kafamızda oynamak.

Sistemlere bakalım öncelikle. Fenerbahçe teknik direktörü Zico 4-4-2'den bozma bir 4-2-3-1'le sahaya çıkıyor. Sevilla teknik direktörü Manolo Jimenez ise 4-4-2'den şaşmıyor. İki takımın da özelliği -Fenerbahçe için daha fazla geçerli- kadro disiplininden kopmamaları ve çoğu maça aynı kadroyla çıkmaları.

Kaleden başlayalım. Sevilla'nın kalesinde Andres Palop var. 34 yaşındaki Palop son iki sezonda UEFA Kupası kazanılırken en iyi yardımcı aktör dalında Oscar'ı hak etti. Kritik anların adamı olan Palop, Sevilla'nın en fazla güvendiği isim. Fenerbahçe'nin kalesinde ise Volkan Demirel var. Bu sezon, önceki sezonlara oranla çok daha iyi olan Volkan gruplarda bireysel hata yapıp gol yemedi.

Bu turun en kilit noktası kanatlar gibi duruyor. Turu kimin geçeceğini, büyük ihtimalle kimin kanatları daha iyi kullandığı belirleyecek.

Fenerbahçe'nin ağır bastığı sağ kanattan başlayalım. Fenerbahçe arkada Gökhan Gönül, önünde Deivid ile oynuyor. Sevilla ise önde Diego Capel, arkada soru işareti (büyük ihtimalle Adriano) Bana kalırsa Türkiye Süper Ligi'nin en kötü futbolcularından biri olan Deivid'e karşı kim oynarsa oynasın ağır basar diye tahmin ediyorum. Ön taraf ise güzel olur, eğlenceli olur. Gökhan-Capel ikisi de gençler, takımda ilk sezonu geçiriyorlar ve gelecek sezonlarda Avrupa'nın en önemli kanat oyuncuları olacak gibiler. 19 yaşındaki Diego Capel hem iyi vuruyor, hem iyi pas atıyor, hem de çok süratli. 22 yaşındaki Gökhan Gönül ise çok koşuyor, çok süratli ve iyi savunuyor. Bu ikilinin mücadelesinde belirleyici olan mental özellikler olacak gibi.

Diğer kanada geçelim. Fenerbahçe arkada Roberto Carlos, önde Uğur Boral oynuyor. Sevilla ise takımın en güçlü olduğu bölgede arkada Dani Alves, önde Jesus Navas ile oynuyor. Avrupa'nın en iyi sağ kanadını belki de bu iki genç adam oluşturuyorlar. Süper hızlı, süper yürekli, süper koşucu, süper atletik Dani Alves dünyanın en iyi sağbeki büyük ihtimalle. Savunmada ve hücumda işini çok iyi yapıyor. Uğur Boral'ı ezmesi işten bile değil. Roberto Carlos-Jesus Navas mücadelesinin gidişatını Uğur'un ne kadar dirençli olacağı belirleyecek gibi. Dani Alves'in Jesus'a sürekli yardıma gitmesi halinde Sevilla için işler çok kolay olabilir. Genç yetenek Jesus Navas iyi tutulmazsa Fenerbahçe'nin başına çok iş açabilir.

Kanatlarda Sevilla ağır basarken, Fenerbahçe'nin ağır bastığı alan ise orta alan. Arkada Aurelio-Selçuk(Maldonado) ikilisiyle başlayacak olan Fenerbahçe ön tarafta en önemli futbolcusu Alex'e sahip. Sevilla'nın orta alanda önemli hücum silahlarına sahip olduğunu söyleyemeyiz. Christian Poulsen-Seydou Keita ikilisi savunmada başarılılar, fırsat bulduklarında ise uzaktan iyi şutlar çekebiliyorlar. Fenerbahçe'de Maldonado'nun hazır olup olmadığı şüpheli, Aurelio defansif olarak yorulmayacağından hücuma katkıda bulunabilir. Alex'i büyük ihtimalle adam adama savunacaklar ve böyle bir savunma karşısında zaten yavaş olan Alex'in bittiğini biliyoruz. Orta sahadaki durumu Fenerbahçe'nin ön liberolarının ofansta ne kadar etkili olacakları belirleyecek.

Takımların hücum noktalarına gelelim. Fenerbahçe Semih/Kezman tek forvetiyle oynayacak. Sevilla savunmasında ise Drago-Escude var. Sevilla'nın en zayıf karnı bu bölge diyebiliriz; formda olan bir hücumcu Fenerbahçe'nin çok işine yarar. Oyunun diğer tarafında ise Kanoute-Luis Fabiano'ya karşı Edu-Lugano ikilisi var. Kritik anlarda uyumsuzluklarını gördüğümüz savunma ikilisinin Avrupa'nın en uyumlu forvet ikililerinden birine sahip olan Sevilla'ya karşı işleri çok zor.

Birçok futbolcu Avrupa'da ilk kez Şampiyonlar Ligi birinci turu oynuyorlar ve bu da onların mental özelliklerini görme fırsatı tanıyor. Saha dışında da son iki sezonda UEFA Kupası'nı kazanan Sevilla maça önde başlıyor...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..