Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe Sivasspor maçı öncesi değerlendirme

Fenerbahçe Sivasspor maçı öncesi değerlendirme
 

Fenerbahçe' yi geçtiğimiz sezon ligde ve kupada başarılı bir performans gösteren, ancak bu seneye iyi başlayamayan Sivasspor karşısında izleyeceğiz. Kadrosundan pek çok oyuncu kaybeden, yeni oyuncular ile sezona başlayan Sivasspor geçen sezondan farklı bir görüntü veriyor. Geçtiğimiz sezon, takım savunmasını mükemmele yakın kurgulayan, rakibi presle kendi sahasından çıkartmayan, bloklar arası kademe uygulayan, kazandığı topları hızlı bir şekilde ve sürekli ileri aktaran, hücumda iyi top çeviren bir Sivasspor vardı. Bu sene ise geçen sezonun kilit isimleri Sezer ve Mehmet' in yokluğu sistemi olumsuz etkilemiş olmalı. Yeni Sivasspor oyun sistemini Erman ve Cihan gibi iki yetenekli, teknik kapasitesi yüksek oyuncunun üzerine kurmuş gözüküyor. Bu seneki Sivasspor' un geçen seneden üç önemli farkı var:

1. Defansif anlamda eskisi gibi başarılı değiller. Bloklar arası kademe ve özellikle savunmada yakın oynama anlayışı ortadan kalkmış gözüküyor.
2. Ofansif açıdan daha çok ve isabetli pas yapmalarına karşı topu rakip sahada tutmakta zorlanıyorlar. Ersen ve Kamanan, aldıkları topları Mehmet Yıldız gibi saklayıp, takımın kalanının oyuna girmesini sağlayamıyor. Topu tutmada başarılı değiller.
3. Takımın en güçlü yanı olan bloklar arası uyum ve toplu futbol oynama felsefesi zedelenmiş gözüküyor.

Sivasspor bu sene açıkça büyük takım sendromu yaşıyor. Son üç sezonki başarılar, Bülent Hoca' yı neden büyük takım formatında oynamayayım düşüncesine sevk etmiş olacak ki, Sivasspor daha hücum ağırlıklı, teknik oyunculardan oluşan ve oyunu rakibe kabul ettirmeye çalışan bir anlayış ile sahaya çıkıyor. Oysa Sivasspor' un başarısının arkasında defansif ve rakibin oyununu bozmaya yönelik futbol anlayışı yatmaktaydı. Sivasspor, İstanbul Büyükşehir Belediye' ye de, Beşiktaş' a da ikinci lig takımlarına da aynı felsefe ile üstünlük sağlıyordu. Sivasspor' un oyun anlayışını İtalyan takımlarının oyun anlayışına benzetmek mümkündü. Bülent Hoca Sivasspor' un bu anlayışını ortadan kaldırdı. İlk gelen sinyaller olumlu değil. Anderlecht ve Trabzonspor maçları bunu ortaya koydu. 2. Anderlecht maçı yanıltıcı olmasın, Belçika ekibi turu geçmenin rahatlığı ile oynuyodu. Açık konuşmak gerek ki Sivasspor bu oyun anlayışı ile her iki takımı da yenemezdi, yenmesi beklenemezdi.

Bülent Hoca' nın Fenerbahçe maçında takımını benzer bir futbol anlayışı ile sahaya süreceği kanaatinde değilim. Hoca, geçen maçlardan gereken dersi almıştır diye düşünüyorum. Oldukça farklı bir FB ile oynayacağını biliyor. Daum' un FB' si hata affetmeyecek bir takım. Hele de Sivasspor' un bloklar arası boşluklarını rahatlıkla cezalandırabilecek oyunculara sahip. Bu nedenle Sivasspor' un Saraçoğlu' nda daha defansif, kontrollü ve kapalı bir futbol oynayacağı inancındayım. Sahaya çift forvetle çıkmak (Ersen, Kamanan) Sivasspor açısından büyük bir dezavantaj olabilir. Hızlı Kamanan ve arkasında beşli bir orta saha bloku ile oynamak isteyecektir diye düşünüyorum. Cihan ve Erman 'ın eğer ki beraber oynarlarsa, FB orta sahasına epey sorun çıkaracağını düşünüyorum. Sivasspor son üç-dört maçta oynadığı futbol felsefesi ile oynarsa maçı kazanamaz. Bilica ve Önder 'in Ersen ve Kamanan' ı başarıyla durdurabileceği düşüncesindeyim. Ayrıca zorlanmayan, blokları rahat geçen bir FB orta sahası Sivasspor' a ciddi sorunlar yaşatabilir. Özetle benim tahminim Sivasspor' un bu hataları yapmayacak olmasıdır. Yani geçtiğimiz sezonki gibi bir kurgu ve futbol anlayışına geri döneceklerini düşünüyorum.

Fenerbahçe' ye gelince. Daum ile daha mücadeleci, oyuna asılan ve geçen seneye göre daha fakollektif bir takım var karşımızda. Üstelik Santos ve Cristian gibi teknik kapasitesi yüksek, ileri doğru oynayabilen oyuncular ile takviye edilmiş bir takım bu. Elbette kendi saha ve seyircisi önünde, FB favori gözüküyor. Defansif bir Sivasspor' a karşı maçın kilidini açacak oyuncuların sağ-sol bekler ve Alex olduğunu düşünüyorum. Kanımca oyuna Santos-U. Boral ve Gökhan-Kazım kanat düzenleri ile başlamak doğru olacaktır. İkinci yarıda ise kanatları dinlendirmek adına, Uğur yerine Vederson, Kazım yerine Deivid alınabilir. Vederson beke, Santos açığa alınabilir. İyi bir Emre' nin bu maçta çok iş yapacağını ve takriben 75-80. dakikalar arası oyundan düşebileceğini tahmin ediyorum. Tabi sakat değilse ve oynatılır ise. Sivasspor' un geçen seneki felsefesine yakın bir oyun anlayışı ve taktik düzenle sahaya çıkması halinde Guiza' dan fazla performans beklemek doğru olmaz. Sıkı markaj altında ve dar alanlarda kaybolabilir. Bu halde oyuna Alex' in ağırlığını koyması ve hücum zenginliğini sağlaması gerekecektir. Santos ve Cristian' ı ilk defa ciddi ve zorlu bir maçta izleyeceğiz. (BJK kupa maçını saymıyorum) Onlarla ilgili daha fazla fikir sahibi olmak için bu iyi bir fırsat. Beklerin hücuma hızlı çıkışları ve yapacakları sürpriz bindirmeler, oyunun sıkışıklığını açmak için en iyi strateji gibi gözüküyor.

Son söz olarak Sivasspor' un bu seneki açık, hücuma dönük ve cesur futbolunu oynaması halinde FB' nin zorlanmadan galibiyet alacağını düşünüyorum. Sivasspor ölçülü, kontrollü ve kademeli bir taktik anlayış ile oynarsa FB' yi zorlar. Bu şekilde, sıkı bir taktik disiplinle sahaya çıkarlar ise bir beraberlik sürpiz olmaz.

Maç sonrası değerlendirmeler ile tekrar beraber olacağız. Herkese iyi hafta sonları dilerim.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..