Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '07

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Fesleğen (Ocimum basilicum),

Fesleğen (Ocimum basilicum),
 

Adı : Fesleğen (Reyhan)
Botanik adı :Ocimum Basillikum
İngilizce / Almanca adi: Basilie / Basilikum
Ait olduğu aile grubu : Ballıbabagiller / Lamiaceae
Yaşam bölgesi : Tropik bölgeler /Afrika / Asya / Hindistan
Tarımı yapılan ülkeler :İtalya, Fransa, Fas, Mısır, ABD Kaliforniya, Orta ve Günay Amerika
Tıpdaki yeri:Hazımsızlığa karşı, kas kasılmaları (kramp), migren, baş dönmeleri ve uykusuzluğa ve kısmen deri rahatsızlığına karşı kullanılmaktadır.
Kullanılan bölümü : Yaprakları.
İçindeki kimyevi maddeler :Aetherische yağı, Linalool, Estragol, Eugenol ve Kampfer

Çıkarılan yağı parfüm ve haşere ilacında kullanılmaktadır. En çok yaprakları yemeklerimizin vaz geçilmez baharatlarından bir tanesidir. Ciğ olarak salatalara da konulmaktadır.

Tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür.

Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.

Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden köyü yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm araşında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever.

Kurutulmuş fesleğen hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.

Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.

Şimdi yazacaklarım yanlış anlaşılmaması önemle rica olunur :
Fesleğen içerikliğin de Estragol adı verilen bir kimyevi madde taşır. Önce size bu kimyevi maddeyi tanıtmak istiyorum. Estragol kanser hastalığını tetikliyen /yapan bir maddedir. Fesleğen de bulunan Estragol zehrinin insanlar üzerinde ki tıbbi zararları üzerinde tam olarak bir açıklama yapılamamışdır. Söylenen tek şey fazla miktarda yenilmesi neticesinde vücudun bu maddeyi depolaması riziko olarak görülmektedir.

Bitkisel tedavide deri ve barsak iltahaplanması, migde kramplarında, kabızlıkda halen kullanılmakda olup eski zamanlarda cinsel rahatsızlıklarda kullanılmıştır.
Bu gün devamlı olarak tedavi de kullanılmamaktadır.

Her ne kadar çay olarak içilse de küçük çocuklara ve bebeklere vermekten kaçınılması gerektiği söylenmektedir.Diğer şifa otları ile karıştırılarak yapılan terapiler artık yapılmamaktadır.

Antik zamanlarda Fesleğen "kralların otu " olarak anılmakda idi.Sihirli ot olarak adlandırılıyordu.Eski yunan kadınları sevgililerinin başını ondan yapılan parfümlerle döndürüyorlardı. Hindistanda ise halen dini bir yeri olduğu bilinmektedir.Tanrı Vishnu, Krishne ve eşi Lakshmi'ne adanmaktadır. Fesleğen otunun halk arasında zenginlik , harmoni ve aşkın senbolü, koruyucu olduğu bir çok ülkelerde hala inanılmaktadır.

Bir başka kullanım alanı ise böcek sokmalarına karşı taze yaprakları sokulan yere ezilerek sürülmektedir.Yapılan araştırmalarda Akrep sokmasına karşı pan zehir olarak da kullanılmaktadır. Bu şifalı bitkinin tek negatif tarafı devamlı kullanıldığı taktirde yukarda belirttiğimiz gibi kansere neden olabileceğidir.

Saygılarla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..