Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '07

 
Kategori
Sinema
 

Filmekim'inden beşleme

Filmekim'inden beşleme
 

Güzel bir Filmekimi daha sona erdi. İKSV tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen mini festivalde toplam 23 film gösterildi. Ben bu filmlerden beşini izleyebildim;

NEFES
Yönetmen:Kim Ki Duk
Oyuncular:Chen Chang, Jung-woo Ha, Kim Ki Duk
Güney Kore , 2007, 35 mm, 84'

Kocası tarafından aldatıldığı için mutsuz bir evlilik yaşayan Yeon, televizyonda yayınlanan, bir mahkumun intihar haberinden çok etkilenerek hapishaneye gidp onunla görüşmeye karar verir. Eski sevgilisi olduğunu söyleyerek içeri girer.Jin Jang, karısı ve çocuklarını öldürmüş bir idam mahkumudur. Sık sık intihar girişimlerinde bulunmaktadır. Yeon'la görüşmelerinin devamı gelir ve aşık olurlar.

Dünya prömiyeri Cannes'da yapılan Nefes, yine bir Kim Ki Duk klasiği .Az diyalog, çok derinlikli hikaye.

TUYA'NIN EVLİLİĞİ
Yönetmen:Wang Quan'an
Oyuncular:Yu Nan, Bater, Senge
Çin, 2006, 35 mm, 92'

Tuya ile Bater'in hayatı, çobanlık yapan Bater'in toprağı kasıp kavuran kuraklıkla baş edebilmek için Neimenggu'da (Moğolistan'ın iç bölgesi) su ararken bacaklarının ikisini de kaybetmesi üzerine gittikçe zorlaşır. Bütün yükü tek başına omuzlayan Tuya, Bater'in kendisini bırakıp başka bir eş aramsı için yaptığı baskılara kulak asmaz. Tuya bir gün hastalanıp yatağa düşünce boşanma fikrini düşünmeye başlar. Sonunda Bater'e, iki çocuğuna ve koyunlarına bakmasına yardımcı olması için biriyle evlenme kararı alır. Uzun bir arayışın ardından eski okul arkadaşı Baolier'e rastlayınca kaderi değişir. Bater'i, bakımını üstlenen Baolier'in yanında bırakarak çocukları yanına alır ve şehre gider.

Yönetmenin "Bu film benim hayallerimi gerçekleştirdi." diyen film 57. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'ya layık görüldü. Anti kapitalist olan filmde ekonomik koşulların, kocası ve çocuklarına sadık bir kadına neler yaşatabileceği anlatılıyor.Yönetmen; "Ekonomik büyüme yüzünden neleri kaybettiğimizi düşünmemiz için bize fırsat tanıyan bir film bu. Kaybettiklerimizi asla geri kazanamayacağız." diyor ve ekliyor; "Küçük insanlar hakkında fşlm yapmaya devam edeceğim.

KELEBEK VE DALGIÇ GİYSİSİ
Yönetmen: Julian Schnabel
Oyuncular: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie Josee Croze
Fransa-ABD, 2007, 35mm, 112'

Elle dergisinin editörü Jean-Dominique Bauby 43 yaşında geçirdiği bir beyin kanaması sonucu sol gözünün görme yetisi hariç bütün bedensel fonksiyonlarını yitirir. Harflerin kullanım sıklığına göre düzenlenmiş bir alfabeyi kullanarak sol gözünün yardımıyla asistanına "Kelebek ve Dalgıç Giysisi"ni yazdıran Bauby'nin romanı Türkçe de dahil olmak üzere pek çok dile çevrildi. Bu gerçek yaşam hikayesinden yola çıkarak rtomanı sinemaya uyarlayan Julian Schnabel, duygularını dış dünyaya bedeniyle yansıtamayan Bauby'nin iç dünyasını çarpıcı biçimde beyaz perdeye aktarıyor.

Film, yönetmene Cannes'da en iyi yönetmen ödülünü getirdi. Yönetmen Mathieu Amalric'i harika bir insan ve harika bir aktör olarak betimliyor. Onunla çalıştığı için kendini şanslı buluyor.

İPEK
Yönetmen: François Girard
Oyuncular: Keira Knightley, Michael Pitt, Koji Yakusho
Kanada-Fransa-İtalya-İngiltere-Japonya, 2007, 35mm, 112'

İtalyan yazar Alessandro Baricco'nun, çok satan romanından uyarlanan İpek, 19. yüzyılda Fransa ve Japonya'da geçen bir hikaye. İpekböceği kaçakçısı Herve Joncour Avrupa'daki ipekböceği stokunun bir hastalık nedeniyle yok olmaya yüz tutması nedeniyle sağlıklı ipekböceği yumurtaları bulmak üzere Japonya'ya gider. Sadık karısı Helene, Fransa'da Herve'nin dönüşünü bekler, fakat Herve Japonya'da bir baronun metresine aşık olur. 19. yüzyıl atmosferini başarıyla yansıtan bu romantik dönem filmi, bir yandan kültürlerarası farklılıkların izini de sürüyor.

METRES
Yönetmen: Catherine Breillat
Oyuncular: Asia Argento, Fu'ad Ait Aattou, Roxane Mesquida
Fransa-İtalya, 2007, 35mm, 114'

Catherine Breillat'nın diğer işlerine göre daha az tartışmalı ancak en az onlar kadar sert ve açık konuşan bir film olan "Metres", Jules Barbey d'Aurevilly'nin romanından perdeye uyarlanmış. Hovarda Ryno de Marigny, aniden ahlaklı olmak derdine düşünce, kırılgan Hermangande'la evlenmenin onu kötü huylarından kurtarıvereceğini düşünür. Ancak Ryno için eski sevgilisi Vellini'nin temsil ettiği şehvet henüz küllenmemiştir ve gelinin babaannesi de, onun acımasızca dedikodu yapan arkadaşları için esas merak konusu da , evliliğin bu metres ilişkisini bitirip bitiremeyeceğidir.Yalnızca kıyafetler ve saç modelleriyle kalmayıp, cinsel ve sosyal etkileriyle de bizi 1830'lara götüren film, keskin, zeki, son derece duygusuz ve Breillat'ın, özenli yönetmenliği ile, zengin ve sürükleyici bir hikaye anlatıyor.

bu yazı www.bilgisinema.org 'ta da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 39
: 2880
Kayıt tarihi
: 29.12.06
 
 

Sinema ve Televizyon bölümünde okuduğumdan sizinle sinema üzerine hasbihal etmeyi düşünüyorum... Si..