Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '21

 
Kategori
Sosyoloji
 

FİYATIMIZ

ÖNSÖZ

Dünya'ya gelirken BEN'imizle fiyatlandırılarak etiketlendiriliriz.  Fiyatımız bencilliğimizle doğru oarantılı olarak artar azalır. Fiyatımız pazarlığa açıktır. Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmamak için; zarar etmeden razı olabileceğimiz düzeye kadar fiyatımızı düşürebiliriz.

GÜÇLÜ OLMAK

Ben güçlü olursa kendini koruyabilir; savunabilir, savunmak amacıyla saldırabilir. Ben güçlü olduğu oranda güvendedir. Gücünü korumak için artırmak ister.

FİZİK GÜÇ EKONOMİK GÜÇ

Fizik güç, aslanın avını kendi beden olanaklarıyla yardımcı araç gereç kullanmadan pençeleyip vücuduna katarak güçlenmesi  olayıyla anlatılabilir. Güreşçinin kendi gücünü kullanarak hasmının sırtını yere getirmesidir fizik güç. Fizik güce eklenik ekonomik güç, boksörün eldiven gereciyle yumruklarının etkinliğini artırması olayıdır.

Ekonomik güç öncelikle sahibini güçlendiren, her malı ve emeği satın alabilen, ölümü geciktirse de önleyemeyen güçtür.

GÜÇLÜLER İÇİN DÜŞÜK FİYATLAR

Fiziksel ve/veya ekonomik güç sahipleri;  desteği ve/veya   parayı bastırırlarsa; diledikleri mal ve/veya emeği satın alabilen güçlü gerçek yada tüzel kişilerdir. Toplum zararına düşük fiyatlar şöyle örneklenebilir:

-- "İşsizim, iş ver; öl de öleyim"

-- "Şu makama getir, ne istersen yapayım"

-- "Şu ihaleyi ver, bir dediğini iki etmiyeyim"

-- "Rüşvet ver, istediğin derhal yapılsın"

İstenen iş önemliyse, rüşvet miktarı artar. Güya sadrazam Talat Paşa "40.000 osmanlı altınına kadar namusluyum. Daha fazlasında namuslu olamayabilirim" demiş... Hazret 40 bin altın karşısında namusu, 1 altın daha verilir meblağ 40 bin 1 altına çıkarsa namusu elden gidiyor... Eğer bu rivayet doğruysa çok komik ve trajik. Burada meblağ vb değil, ya hep ya hiç kuralı geçerlidir. İnsan ya namusludur, yada değildir.

DÜNYALAR VERİLSE SATIN ALINAMAYANLAR

Sayıları çok az da olsa; her toplumda Dünyalar verilse satın alınamayanlar vardır. Bunlar toplum yararını kendi canından kanından malından üstün tutan kahramanlardır. Bu kahramanlar yeterli sayıda ve kilit noktalardaysalar, o toplumlar sağlıklıdırlar.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..