Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '19

 
Kategori
Fotoğraf
 

Fotoğraf mı Fotokopi mi

Değerli okuyucularım,

Yazılarıma yeni bir konu ile devam ediyorum. Bu başlık aslında çok derin konuları içermektedir, basit gibi gelmesin ama sayfaya sığdırabilmek ve sizi fazla yormamak adına konuyu kısa keseceğim.

    Fotoğraf ve fotokopi yaşamımızda ayrılmaz iki uğraştır. Ama benim değineceğim nokta şudur; fotoğrafın içindeki fotokopilerdir konum. Fotoğraf biz fotoğrafçılar için her daim yeniyi arayıp görüntülemek, deklanje etmektir. Bakış açımızı, kadrajımızı, ışığımızı ona göre ayarlamaktır; yeni konular çalışmaktır. Ama bir de şu durum vardır ki felsefi olarak irdeleme yapacağım: Hayatın anlamı fotoğraf çekmektir, aynı şeyleri tekrarlamamaktır, yani fotokopi çekmemektir. Bunun en güzel örneğini değerli fotoğraf sanatçımız İbrahim Demirel ile yaptığım röportajımda konuşmuştuk kendisiyle... Sayın İbrahim Demirel bunu bana aynen şu sözüyle özetlemişti: "Ben bir fotoğraf çekiyorum, bakıyorum belli bir süre sonra aynı fotoğraf konusunu başkası çekmiş". Evet, kendisi ülkemizin yetiştirdiği ender sanatçılarımızdan. Zaten benim değineceğim konu da buradan çıkmakta .İnsanlar birbirlerini niye fotokopi ederler anlamam; zira her insanın hayattaki düşünceleri birbirine çok yakın olsa bile ayrıştığı bir nokta vardır. Çünkü herkesin yetiştiği ortam ve zaman aynı değildir. İki kişi aynı rengi sevebilir ama düşüncesi farklı olabilir. Fotoğrafta her daim yeniyi aramakla fotoğraf olur, diğer türlü fotokopi olur.

      Fotoğraf insanların düşüncelerini, bakış açılarını ortaya koyan iletişim kavramlarındandır. Eğer bir başkasının yaptığını yapıyorsak o zaman o kişiyi taklit ediyoruz demektir. Bu durum sadece madde olarak algılayacağım fotoğrafta değil yaşan tarzında da böyledir. Sen illa birisinin yaptığının aynısını yapacaksın diye bir kayda yoktur. Fabrikalarda, işletmelerde, toplumun gözünde özgünlük yaratmış kişiler bu yönleriyle, taş üstüne taş koymalarıyla bir yerlere gelmişlerdir. Yoksa diğer türlüsü adı fotokopi olur,taklitçilik olur.

             Tüm herkese mutlu yarınlar, sevgi ve saygı dolu bir dünya dilerim....

 
Toplam blog
: 15
: 81
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

Niğde Üniversitesi Radyo-Televizyon bölümü mezunuyum.Fotoğraf çekmeyi ve kitap okumayı severim.Bi..