Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Fransız edebiyatı...

Fransız edebiyatı...
 

Fransız edebiyatı, Fransızca kullanılarak ortaya çıkan edebiyat ürünlerini kapsar. Dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

Fransız edebiyatı birçok ülkedeki yazarların çalışmalarını derinden etkilemiştir. 1600´larda, Klasizm denen Fransız kültürel hareketi tüm Avrupa edebiyatından önemli etki bırakmıştır. 1700´lerin Fransız yazarları Avrupa edebiyatını kontrol altına almışlardı. 1800´ler boyunca, Gerçekçilik (Realizm) ve Sembolizm, birçok dilde yazan yazarların çalışmalarını şekillendirmesine yardımcı olmuştu. 1900´lerde ise, Gerçeküstücülük (Sürrealizm) ve Egzistansiyalizm (Varoluşçuluk) Fransa sınırlarının dışına çıkarak diğer yazarlar, sanatçılar ve düşünürlerin
çalışmalarını geniş ölçüde etkilemiştir.

Birçok Fransız yazar, biçim, dil, tarz ve geleneğe önem vermişlerdi. Diğer dillerde yazan yazarlardan daha fazla kurallar ve modellere bağlı kalmışlardı. Genelde, Akilcilik (rasyonalizm) Fransız yazınını elinde tutmuştur. Akilcilik, insan eylemlerinde nedenselliği temel alır. Akilcilik; temiz, kendi kendini kontrol edebilen ve sanatsal ustalığa ulaşmış bir yazı ortaya çıkarmıştır.
Her ne kadar akilcilik Fransız edebiyatında hayati bir rol oynadıysa da, güçlü bir deneysel nitelik de zamanla Fransız yazınında öne çıkmıştır. Örneğin 1800´lerin başındaki Romantizm hareketi gibi dönemlerde, bu deneysellik duygu dolu ve bazen de tutkulu bir sanat oluşturmuştur. Bu ayni zamanda teorik ve biçimsel konuları da islemede de kullanılmıştı; örneğin 1900´lerin Yeni Roman´inda olduğu gibi.

 
Toplam blog
: 4
: 2048
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Rus dili öğrencisiyim. Felsefem 'ya hep ya hiç...'  Hayatta en büyük eğlence, başkalarının 'y..