Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '08

 
Kategori
Arkeoloji
 

FRİG ŞEHİRLERİ GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE-3

FRİG ŞEHİRLERİ GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE-3
 

ANKARA(ANKYRA)

Efsaneye göre Gordion’un oğlu kral Midas burada bir çapa bulmuş ve bu kente bu adı vermiştir.Frigya döneminde kent sıradan bir yerleşim merkezi olmuştu. Ankara garının yakınlarında yapılan kazı da dar bent deresi vadisiyle kente bağlanan bir Frigya mezarlığı bulunmuştur. Daha sonra bölgeye Persler egemen olmuştu. Perslerin yaptığı kral yolunun üzerinde bulunmasından dolayı da önemli bir ticaret merkezi olmuştu. Galatlar döneminde ilk başkenttir. Başkent daha sonra Pessinus yapılmıştır. Daha sonra Bergama krallığına bağlanan kent MÖ 74’te Romalıların eline geçmiş ve Augustos tarafından Galata’ya eyaletinin başkenti yapılmıştı.MS ise Hıristiyanlığın yayılmasından sonra kilise siyaseti açısından önem kazanmış. Özellikle MS 314’te ve 358’de iki büyük din meclisi toplanmıştır.Bizanslılar döneminde önemini yitiren kent Sasanilere, Araplara karşı bir direniş kalesi olmuş ve 1071 de Malazgirt savaşıyla Selçukluların eline geçmiştir. O dönem gelişmiş 10 merkezden biri olmuştur. 1402 de Osmanlılarla Timur imparatorluğu arasındaki savaşa tanıklık etmiş. Timur’un fillerinin o zamanlar ağaçlık olan Ankara’da rahatlıkla saklandığı ifade edilir.

Günümüzde Türkiye’nin başkenti konumunda ve yüce önderimiz Atatürk’ün çizdiği yolda ilerlememiz için rehber olan modern bir kenttir.

SİVRİHİSAR

MÖ 700 yıllarında Friglerin yerleşme yeridir. Ancak çevresinde bulunan Pessinus Gordion ve Mideon gibi şehirlerden dolayı o zamanlar gelişmemiştir. Kentte yapılan Sivrihisar kalesi yerleşim amaçlıdır. Bizans döneminde onarım gören kalenin yapımında Pessinus şehrinin şehir taşları alınarak kullanılmıştır.

Roma döneminde askeri açıdan önemli olmuş. Bizans zamanında ise Hıristiyanlığın merkezi durumuna gelmiştir.

Sivrihisar, Roma döneminde gelişmiş, Bizans döneminde ise büyük bir yerleşim yeri olmuş ve Justini anapolis adını almıştır. Kent bu dönemde Hıristiyanlık merkezi haline getirilmiş ve metropolitlik derecesine yükseltilmiştir.Sivrihisar'da ayrıca 1881 yılında yapılmış bir Ermeni Kilisesi bulunmaktadır. Kültür Bakanlığı'nın desteği ile bu kiliseyi bugün Kültür Merkezi haline getirmek için çalışmalar sürdürülmektedir.

Günümüzde Eskişehir’e bağlı şirin bir ilçedir. O zamanların zengin şehri olan Pessinus ise bugün bu ilçeye bağlı olan bir köydür.

HOPANUVA(AFYON)

Hopanuva adı Hititler tarafından verilmiştir. Kale Frigya’nın da eline geçmiştir. Hatta bölgedeki İhsaniye ilçesinde önemli Frig eserleri vardır. Gazlıgöl ilçesinde önemli bir termal sağlık merkezidir ve madensuyu ile ünlüdür.

Afyon daha sonra Bizansların eline geçmiş ve kentin merkezindeki tepeye hakim olan kale onarılmıştır. Günümüzde ise afyon iline hakim olan bu kale Selçuklular döneminde inşa edilmiştir.

Afyon Kimmerlerin saldırısı ile yıkılan Frigya devletini de, saldırıdan kaçan Friglerin yerleştiği bölgeye de hakim kentimizdendir.

PHİLOMEKLİON (AKŞEHİR)

Frigler tarafından kurulan kentte günümüzde hiçbir esere rastlanılmamıştır. Perslerin Avrupa’ya fetih için giderken bu yoldan geçtiği ve Phimolion şehrinde konakladığını Homeros bahsetmektedir.

Akşehir aslında ünlü mizah ustamız Nasreddin Hoca’nın yaşadığı ve türbesinin bulunduğu kentimizdir.


EPİKTETOS ( KÜÇÜK FRİGYA)

Friglerce kutsal olan bir şehirdi. Alan içinde pek çok eser bırakmışlardı. Bölge de sadece Friglere ait değil daha sonraki medeniyetlerinde eserlerini görmek mümkündür.

Günümüzde Eskişehir ile afyon illeri arasında dağlık bölgeyi kapsar. Köyler hariç adeta kaderine terkedilmiş gibi bazı bölgeleri 1. arkeolojik sit alanı olan bir bölge durumundadır.

Santabaris Antik Kenti

Bugün antik şehir üzerinde Seyitgazi İlçesine bağlı Bardakçı Köyü yerleşmesi vardır. Güneye inen antik yol üzerindedir. Roma çağında kurulmuş olup, Bizans çağında da önemini muhafaza etmiş piskoposluk merkezi olmuştur. Daha sonra önemini kaybetmiştir.

 
Toplam blog
: 28
: 4265
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

74 Eskişehir doğumluyum, Eskişehir'de yaşıyorum. Eskişehir Anadolu Lisesinde kimya öğretmeni olarak ..