Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '11

 
Kategori
Siyaset
 

Füzesi kalkan İsrail, Ankara duvarına işermiş!

İsrail’in füzesi kelimenin tam anlamıyla Türk kalkanına çarptı. Sebebi ise, NATO Toplantısı’nda alınan karar. Konu ile alakalı; Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Leon Panetta’nın yaptığı “Füze savunma sistemlerinden elde edilecek bilgilerin İsrail'le paylaşılmayacağını belirten beyanat, enkazın büyüklüğü hakkında bizlere bilgi veriyor.

Füze savunma sistemlerinin İsrail topraklarını koruma altına alıp almayacağı şeklindeki soruya yanıt veren Panetta’nın,"Biz tüm üyelerimizle ve füze savunma sisteminin oluşturulmasına katkı yapanlarla bilgi paylaşırız. İsrail bu sisteme katılmıyor. Bu sebepten dolayı bilgiye de erişimi olmayacak" ifadeleri bu bakımdan bizlere malum konu ile alakalı her şeyi açıklar nitelikte.

Söz konusu açıklamanın ardından Türkiye’de kurulacak Füze Kalkanı Projesi ile ilgili ülkenin İran ile bir diplomatik buhranını hedefleyen İsrail, böylece diplomatik bir golü kalesinde görmüş, tuttuğu bomba elinde patlamıştır.  

Özellikle Türkiye’de kurulması tasarlanan bu projenin kabul edilmeden önce yine bu ülkenin talebiyle maddeler arasına konulan ”Türkiye’nin onayı olmadan Füze Kalkanı işlemeyecek”  başlıklı ibare, şu anda alınan ve İsrail’i tatmin etmeyen bu kararın başlıca kilometre taşıydı, aslında.

Bir önceki açıklamaya geldiğimizde ise; Suriye dolayısıyla İran ile kritikleşen diplomatik münasebetlerin herhalde geçen ay Akdeniz’de cereyan eden hadiselerle gerilen Türk-İsrail münasebetleri ile mukayese edildiğinde devede kulak olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ayrıca İsrail’in bu tür diplomatik gayretlerle Türkiye’nin tepkisini çekecek hareketlerde bulunmak yerine daha ılımlı politikalar üreterek Türkiye’nin gönlünü alması herhalde Al-i Menfaatleri bakımından daha faydalı olacaktır.

Özellikle Mübarek sonrası Mısır’da yapılacak seçimler neticesinde İsrail karşıtı bir hükümetin işbaşına gelebilme olasılığının kuvvetle muhtemel olması, İsrail’in Türkiye’ye yönelik hareketlerinde daha dikkatli ve itidalli olması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Aksi halde başlıkta da belirttiğimiz üzere işeyecek duvarı dahi bulamayacakları aşikâr.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..