Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '12

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray 2 kere mi şampiyon?

Galatasaray 2 kere mi şampiyon?
 

Playy Off'un gerçek puan cetveli bu şekilde. Dolayısıyla Galatasaray Playy Off'ta şampiyon olmuş değil.


Çok konuşulan, çok tartışılan bir Süper Lig'i geride bıraktık. Saracoğlu'ndaki final maçında beraberliği şampiyon olmasına yeten Galatasaray ipi göğüsledi. Kendilerini ve hocaları Fatih Terim'i bir kere daha kutluyorum.

Futbolda kazanmak da var kaybetmek de... Bunu hemen her fırsatta hatırlayan ve hatırlatan biriyim. Taraftarlar abartıyı biraz seviyorlar biliyorum. Ama olanı olduğundan daha fazla göstermenin de bir anlamı yok. Elbette küçültmenin de...

Sarı Kırmızılıların Ligi 9 puan farkla önde bitirmeleri büyük bir başarı olmuştur. Bunu inkâr etmek mümkün değil. Ancak Trabzonspor beraberliğinin ardından sayın GS başkanının söylediği "Playy Off diye bir şey icat ettiler" gibi garip sözleri de hatırlıyorum.

Playy Off icat edildiyse en baştan icat edildi. Yani sezon sonunda süper finalin oynanacağı taa başından beri herkes tarafından biliniyordu ve bu finale kalan her takım için geçerliydi. Yani Galatasaray ligi 9 puan önde bitirince ortaya çıkmış bir şey değil.

(Aslında şikenin önüne geçmek ve en güçlü takımı belirlemek için bir süper final icat edildiyse, bu finale katılan takımların hepsi sıfır puanla başlamalıydı ki, en güçlü ortaya çıksın. Dolayısıyla kimsenin söyleyecek bir sözü olmasın.)

*****

Bazı gazetelerde Galatasaray 2 kere şampiyon gibi başlıklar gördüm. Sarı kırmızılılar internet sitelerinde de kendilerini "2 kere şampiyon" ilan etmişler. Eğer amaç takımlarını abartılı şekilde başarılı göstermekse, atış serbest, 3 kere hatta beş kere de şampiyonuz diyebilirler.

Ama burada kastedilen "hem normal lig sonunda, hem de süper finalde lider olduk" gibi bir anlayışsa, bu doğru değil.

Neden doğru değil?

Çünkü bilindiği gibi süper final müsabakaları, tamamen sıfırdan başlanarak oynanmadı. Ligde alınan sonuçlara göre puanlar ikiye bölünerek baştan takımlara verildi. Yani sözü edilen 9 puanlık fark, 4,5 puan olarak (hatta buçuk olmadığı için) 5 puan olarak Galatasaray'ın hanesine yazıldı. Sarı Kırmızılılar süper finale peşinen 5 puan önde başladılar.

Eğer 1 puan farkla şampiyonluğu göğüsledilerse, bu zaten 9 puanlık fark sayesinde oldu, süüper finalde aldıkları sonuçlarla değil..

Sadece süper final maçlarının puanlamasına bakarsak, 4 galibiyet 1 beraberlik 1 mağlubiyetle 13 puan toplayan Fenerbahçe önde. (Bakın şampiyon demiyorum. Final turnuvası tek başına bir şey ifade etmiyordu çünkü.) Galatasaray ise 2 galibiyet 3 beraberlikle 9 puan toplayarak ikinci sırada.

Bu açıklamayı Fenerbahçe'ye pay çıkatmak için değil, bazı Galatasarlı arkadaşların yaptıkları yanlış hesabı düzeltmek için yaptım.

Sonuçta bir sezonun 1 kupası vardı, onu da Galatasaray aldı. Hiçbir itirazım yok... Bir kere daha Galatasaray'ı kutluyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..