Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray Kayserispor maç analizi

Galatasaray Kayserispor maç analizi
 

Fenerbahçe maçının Pazartesi akşam oynanacak olması ile Beşiktaş ve Galatasaray maçlarını rahatça izleme imkanı buldum. Özellikle 4-1 biten Galatasaray Kayserispor maçını iyi ki izlemişim diyorum. Son yıllarda Turkcell Super Lig' de iyi futbol izlemeye hasret kalmıştım. Bu seneki Galatasaray hızlı, baskılı, tek pasa dayanan futbolu ve yıldız futbolcuları ile çağdaş, dünya düzeyinde futbol izletiyor. Elbette ki Galatasaray 90 dakika boyunca üst düzey oynamıyor, ancak oynadığı dakikalarda büyük keyif veriyor. Futbolseverlerin hangi takımı tutarsa tutsun bu keyfi kaçırmamalarını öneriyorum.

Aslında 4-1 'lik skor gerçekten maçın hakkı. Galatasaray bu maçta Kayserispor' u resmen ezdi. Gerçi Galatasaray golleri çok organize akınlardan bulmuş değil. Attığı ilk 2 gol Süleymanu ve Makukulu' nun hataları, 3. gol ise Elano 'nun uzaktan füzesi ile geldi. Sadece son gol organize bir ataktan geldi diyebiliriz. Ama şunu söylemek gerek, futbol iyi oyuncularla oynanır. Galatasaray kadrosu Super Lig' in çok üzerinde. Defansı orta saha çizgisine yakın kurup, orta sahada korkunç bir pres yapıyorlar. Kazanılan toplar hızla kanatlara Keita, Arda ve Aydın' a iletiliyor. Bu oyuncular ise ya topla, ya da pasla ceza alanına kat ediyorlar. Galatasaray tıpkı Barcelona gibi top oynuyor. Bu oyun karakteristiği açıkça sahaya yansıyor. Eldeki oyuncular da bu tür futbola uygun olunca keyif veren futbol izleniyor.

Kayserispor birinci ve ikinci gole itiraz etti. İlk golde kaleciye müdahale olduğunu, ikinci golde ise korner olmadığını iddia ettiler. Belki de haklılar. Ama şunu söylemek gerek, iki takım dün gece 100 maç yapsa 99.5'ini Galatasaray kazanırdı. Kayserispor beklenmedik derecede pasif ve etkisizdi dün. İddia edilen hatalar olmasa dahi, Galatasaray yine golü bulurdu, yine maçı alırdı. Galatasaray' da Arda ve Aydın orta sahada içeri sıklıkla kat ederek direnci artırdılar. Pas yüzdeleri de iyiydi. Mustafa Sarp, ne Linderoth' u ne de Mehmet Topal' ı aratmıyor. Müthiş dirençli. çok kritik müdahaleler yapıyor. Çok top çalıyor. Ayhan' da oyunu iki yönlü oynayan önemli bir oyuncu. Ancak 75. dakikaya yakın oyundan düşüyor. Yaşı gereği olsa gerek. Tabi kanatlara ve forvete iyi servis yaptı. İyi bir Ayhan GS' da kritik önem taşıyor bunu gördük. Elano ikinci yarıda Keita' nın yerine oyuna dahil oldu. Maçı koparan, Kayseri' nin direncini kıran golü attı. Bir anlamda oyunu rahatlattı, GS' ın fizik olarak en çok zorlanacağı son 15-20 dakikayı rahat geçirmesine yardım etti.

GS' da Baros istekli ve agresifti. Ancak 60. dakikadan sonra biraz oyundan düşer gibi oldu. Yine de 89' da takipçiliğini konuşturdu ve golünü attı. Baros iyi bir golcü ve arkadaslarını oyunda rahatlatıyor. Boşa koşular yapıyor, alan boşaltıyor ve pas yollarına kaçarak orta saha oyuncularını rahatlatıyor. 70-75. dakika arası oyundan alınabilirdi. Diri bir Nonda ile Kayseri defansı son 15 dakikayı daha tedirgin oynayabilirdi.

Kayserispor camiası için üzüldüm. Nedeni bu maçı kaybetmeleri değil. Hatta farka da takılmasınlar. Super Ligde Sami Yen' de GS ile oynayan takımların %80' i 4 gol yiyebilir. Ancak benim üzüntüm, mükemmel bir stadı olan, futbolu çok seven, yıllardır üstüne koyan bir camianın son 2 yıldaki sportif düşüşü. Zira Kayserispor yönetimi, altyapı ve pazarlamada harikalar yaratıp, sportif açıdan arzu edileni sağlayamayan FB yönetimi gibi hareket ediyor adeta. Sanıyoruz FB' nin yönetim felsefesini benimsemişler. Elbette taraftar buna ne kadar dayanır bilemiyoruz. İyi oyuncularınızı elde tutamayıp, gerekli takviyeleri de yapmazsanız sonuç böyle olur. Kayserspor' da oyunu yönlendirecek, oyun kuracak, takımı ileri taşıyacak orta saha oyuncuları yok. Bir 10 numara yok. Bu büyük bir eksiklik. Kadro' da istikrar güzel birşey, ancak Kayserispor geçen senenin üzerine fazla birşey koyamamış. Oyunda fark yaratacak bir futbolcu göremedik. Tolunay Hoca' nın öğrencileri mücadele ediyor, ancak oyunun hücum tarafında neredeyse hiç yoklar. Bu sene Kayserispor bu futbol felsefesi ile 3 büyükleri zorlayamaz. Transfer dönemi de bittiğine göre Tolunay Hoca' nın acilen bu soruna takım içinden çare bulması gerekiyor. Kayserispor hücuma yavaş çıkıyor, tek pas oynamıyor ve forvet ile defans arası geniş boşluklar bırakıyor. Benfica' dan gelen Makukulu' yu beğendim. Servet' ten dahi güçlü bir oyuncu. Teknik kapasitesi düşük ve yavaş, ancak duran toplarda büyük tehlike. Kayseri Kadir Has Stadyumundaki maçlarda iş yapar. Ancak deplasman maçları için pek iyi seçim olmaz. GS maçına daha hızlı ve adam geçebilen bir forvet ile çıkılsa idi, kuşkusuz daha tehlikeli akınlar yapılabilirdi. Bir parantez de olaylı transfer Troisi' ye. Avusturalyalı ayağına gelen her topu ezdi, pas vermektense kendini göstermeyi seçti, yani takıma değil kendine oynadı. Zaten hoca ona 75 dakika dayanabildi. Troisi' nin top kayıpları Kayserispor adına büyük tehlikeler yarattı.

GS' ın iyi futbol ve bol gollü galibiyetine rağmen bazı eksikleri olduğu görüldü. Duran toplar ve yan ortalar GS defansı için tehlike yaratıyor. Nitekim gol bir duran toptan geldi. Ayrıca Zan, Servet ikilisi oldukça ağırlar. İleride kurulan defans rakibi hücum presle boğmaya yardım ediyor, ama iyi top yapan hılzı çıkan rakipler GS' ın defansını çok zorlar. Örneğin Eskişehirspor, Bursaspor ve Fenerbahçe maçlarında GS bu şekilde oynarsa beklenmedik sonuçlar alabilir. Makukulu' yu rahatça durdurabilirsiniz ancak Youla, Sercan ve Guiza bu defansif zafiyeti affetmez. Buraya tedbir almak şart. Belki Emre Güngör' ü buraya ısıtmak gerekiyor. Ligde bu oyuncuya da forma şansı verilmesi yerinde olacaktır. Rijkaard' ın bu zafiyetleri fark ettiğini düşünüyorum. GS' da diğer bir sorun sol bek sorunu. Bu maçta Hakan sakatlanıp çıktı, yerine Uğur girdi. Uğur bu rakibe karşı sırıtmadı. Ancak daha ciddi rakiplere karşı sorun yaşanabilir. Sol bekte, sağ ayaklı oyuncu bir yere kadar oynar. Ayrıca Hakan her anlamda çok önemli bir oyuncu. Kademeci ve uzun top yapabiliyor. Zekası iyi. Ergün'den bu yana GS' da en başarılı isim. Sakatlanır ve uzun süre takımdan uzak kalırsa GS defans kurgusu bozulur. Buraya takviye şart gözüküyor.

Sonuç olarak Galatasaray ile Kayserispor arasında oyuncu kalitesi farklılığı vardı. Galatasaray dünya çapında iyi oyuncular ile oynadı ve zorlanmadan kazandı. Arda, Keita, Aydın, Elano, Kewell ve Baros...Bu isimlere bakınca fazla birşey söylemeye gerek yok. Bence maçın adamı önemli toplar kazanan ve topları da iyi kullanan Mustafa Sarp' tı. Yıldız isimlerin arkasında makine gibi çalışıyor. Onları rahatlatıyor. Adeta bir roketin ateşleme sistemi gibi işlev görüyor. Hep böyle oynaması halinde, formanın gediklisi olur. Zaten taraftar da lehine yaptığı tezahüratlar ile hakkını verdi. İkinci sıraya ise Arda' yı koyabilirim. Çok olumlu top oynadı, takımı çok iyi yönetti.

Herkese iyi haftalar dilerim.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..