Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gaza Niye Gelmedin?

Gaza Niye Gelmedin?
 

Fezader internet sitesinden alınmıştır..


Tarih! İbret alınsaydı hiç tekerrür mü ederdi? Ne yazık ki sürekli tekerrür ediyor. Tarihi ezberliyoruz ama hiç ders almıyoruz. Tıpkı Kur’an’ı ezberleyip hiç anlamadığımız gibi.. Tıpkı büyük şahsiyetlerin hayat hikayelerini ezberleyip hiç örnek almadığımız gibi.. 
 
Tarihten ders almayanlar ne yazık ki büyük bedeller ödemeye mahkûmdur. Şanlı tarihimiz diye diye geçmişimizle övünmek bir karınca boyu yol aldırmaz hiçbirimize. O tarih biz övünelim diye yok. Ders alalım diye var. Hataları tekrarlamayalım, çaresiz ve istenmeyen durumlara yeniden düşmeyelim diye var..
 
Tarihten öncelikle ders alması gerekenler senin benim gibi sıradan vatandaşlar değil elbette. Tamam, millet bilinciyle, vatandaşlık gereğince alınması gereken bir ders varsa; örnek varsa elbette onu alıp birey olarak hayatımıza uygulayabiliriz. Ancak aslolan bir şehri/ülkeyi idare edenlerin bunu yapabilmesidir.
 
Yönetmek, idare etmek, topluma yön vermek, önder olmak yazıldığı kadar kolay değildir, olmayacaktır da. Bunu hakkıyla yapabilen pek az şahsiyet çıkmıştır tarih boyunca.
 
Bu aciz kula sorarsanız muhtar olmak bile büyük bir sorumluluktur. Hatta sıradan bir devlet dairesinde müdür yardımcısı olmak bile.. Oturduğu koltuğun hakkını vermek kolay değildir. Hakkaniyetli olmak, adaletli davranmak, herkese eşit davranmak, objektif olmak her babayiğidin harcı değildir. 
 
Mademki işimize geldiği zaman dayanağımız Kur’an diyoruz o zaman Kur’an’a bir kulak verelim, bakalım bu konu hakkında ne diyor? 
 
En’am suresi 123.ayet:
 
“İşte böyle, her memlekette günahkârları oranın ileri gelenleri kıldık ki oralarda hilekârlık etsinler. Hâlbuki onlar hilekârlığı ancak kendilerine yaparlar. Ama farkında olmuyorlar” (Diyanet Meali).
 
“Böylece her şehirde o şehrin günahkârlarının büyüklerini, orada hilekarlık yapsınlar diye, işbaşında bulundurmaktayız. Oysa onlar, hilekârlığı başkalarına değil, kendilerine yapıyorlar da farkına varamıyorlar” ” (Elmalılı Meali).
 
“Böylece biz, her ülkenin önde gelenlerini -orada hileli düzenler kursunlar diye- oranın suçlu günahkarları kıldık. Oysa onlar, hileli düzeni ancak kendilerine kurarlar da bunun şuuruna varmazlar (Ali Bulaç Meali).
 
“Keza her memleketin suçlularını, orada hile düzmeleri için iş başına getirdik. Oysa yalnız kendilerine hile yaparlar da farkında olmazlar” (Şaban Piriş Meali).
 
Bunu ben söylemiyorum, Kur’an-ı Kerim söylüyor. Mihenk noktamız O olacaksa, bu ayeti de dikkate almamız gerekiyor değil mi? Kur’an sadece Arabistana inmediğine göre.. Kur’an sadece 1400 yıl öncesine hitap etmediğine göre.. Kur’an çağlar üstü bir kitap olduğuna göre.. Kur’an bize bir şeyler söylüyor değil mi? 
 
Bu ayetin kapsamına girmekten Allah’a sığınırım.. Anlayana sivri sinek saz.. Saza niye gelmedin, gaza niye gelmedin?
 
Murat HACIOĞLU

05.06.2013, Denizli

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..