Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

Gazete başlıkları, AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararından memnun olduğunu gösteriyor!

Gazete başlıkları, AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararından memnun olduğunu gösteriyor!
 



Başkan Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin kararını, dün gece düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, anayasa değişikliğinin maddelerinin tümden iptal istemini reddetti. Çünkü tümden iptal isteyen üye sayısı 7’ye ulaşamadı.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı kimseyi memnun etmedi. CHP’nin, istediği olmadığı için memnun olmaması doğaldı. Ancak AKP’nin tepkisi, memnun olmamanın ötesindeydi. AKP’nin memnuniyetsizliği, “Başvuruyu niye görüştün, niye ilk toplantıda reddetmedin” temeline dayanıyordu.

Aslında AKP, karardan memnundu!

Bunun kanıtı da, “yandaş” diye adlandırılan gazetelerin başlıklarında. Kimi gazetelerin ilk sayfalarında Anayasa Mahkemesi’nin kararı yok; olanlarda ise tepki...

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, gazete başlıklarında nasıl yer buldu?

*****

Paket adrese teslim (Akşam)

(Anayasa Mahkemesi, CHP’nin anayasa değişikliği paketinin iptali sitemini reddetti. Kritik iki maddeye ince ayar yaptı ama özüne dokunmadı. Paket, Anayasa Mahkemesi’nin ve HSYK’nın yapısını değiştiren maddelerle referanduma gidiyor)

Kararı halk verecek ( Cumhuriyet)

(Anayasa Mahkemesi, iktidarın yargıyı yeniden şekillendirme hedefine dönük anayasa değişikliğinin maddelerinin tümden iptal istemini, 7 üyenin oyuna ulaşamadığı için reddetti. Anayasa Mahkemesi’ne üye seçiminde “her üyenin tek aday için oy kullanmasına” ilişkin ibare ile Cumhurbaşkanı’nın HSYK’ye hukukçu olmayan kişileri atayabilmesine ilişkin fıkra iptal edildi. İptal edilen maddeler dışındaki paket referanduma sunulacak.)

Son kararı halk verecek
(Güneş)

(Anayasa Mahkemesi, değişiklik paketinin tartışmalı 2 maddesini kısmen sandığın yolunu açtı)

İptal yok rötuş var (Habertürk)

(Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğine 18 kelimeyi ayıklayarak vize verdi. Bu rötuşla CHP’nin iptal başvurusu reddedildi. Paket 12 Eylül’de referanduma gidecek)

İnce ayarlı referandum
(Hürriyet)

(Anayasa Mahkemesi dün Anayasa paketinin iptali için yapılan başvuruyu reddetti. Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya üye seçimin ile ilgili maddeleri kısmen iptal edildi. Referandum 12 Eylül’de)

Hukuk devletine aykırı
( Milliyet)

(Hikmet Bila’nın yazısının anonsu başlık üstünden veriliyor: Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç referandum paketinde iptal ettikleri ifadeleri, Anayasa’nın değiştirilemez maddesi olan demokratik hukuk devleti ilkesine aykırı bulduklarını söyledi)

Yargı kendini korudu
(Posta)

(Anayasa Mahkemesi referandum paketinin sadece yargıyla ilgili maddelerini kısmen iptal etti. Bu kısmı iptal şunu getirdi: siyasi iktidara yakın kişiler yüksek yargıya kolayca giremeyecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na hukuk dışında meslek gruplarından olanlar seçilemeyecek)

Mahkemeden cerrahi müdahale
(Radikal)

(Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Anayasa paketinin iptali talebini reddetti ama iki maddede yaptığı birkaç rötuşla yüksek yargıya üye seçme sistemiyle ilgili düzenlemenin önünü kesti)

Demokrasiye ‘kısmen’ çelme
(Sabah)

(Anayasa Mahkemesi, değişiklik paketini referanduma sunulmasına “Yeşil ışık” yaktı, ancak en önemli maddelerden ikisini kısmen iptal etti)

İşlerine gelmeyince yaygara ediyorlar!
(Sözcü)

(AKP'nin yüksek yargıya müdahale için hazırladığı anayasa değişiklik paketi, Anayasa Mahkemesi'nden tokat yedi. Şoke olan AKP'liler yaygara koparıp yine Yüce Mahkeme'yi suçladı.)

Artık söz milletin
(Star)

(Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliği paketinin iptali istemini reddetti, ancak ‘usule’ dair iki ifadeyi çıkardı. Türkiye, 12 Eylül’de, darbe anayasasını değiştirmek için referandum sandığına gidecek)

Orta yol formülü
(Vatan)

(Anayasa Mahkemesi, HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren maddelere vize verdi ama üye seçimi yöntemini iptal etti. Son sözü 12 Eylül’de vatandaş söyleyecek...)

Kendini Meclis sanıyor (Yeni Şafak)??

(Yüksek Mahkeme, önce Anayasa'yı çiğneyerek demokrasi paketini esastan görüştü, sonra kendini Meclis'in yerine koyarak metni değiştirdi. Milletin karar verme hakkı, Meclis'in yasama yetkisi gaspedildi.)

Son sözü halk söyleyecek ( Zaman)

(Türkiye, 12 Eylül 2010’da referanduma gidiyor. Anayasa Mahkemesi, reform paketinin iptali için açılan davayı dün reddetti. Ancak Yüksek Mahkeme şekil yönünden bakacağını açıkladığı halde paketi ‘esas’a girerek inceledi ve bazı maddelerin içeriğine müdahale etti. Yüksek yargıya üye seçiminde demokratikleşmeyi öngören seçim usulündeki değişiklikleri engelledi)

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..