Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '11

 
Kategori
Teknoloji
 

Gazeteciliği öldüremeyecekler - 2

Bir önceki yazıda kaldığımız yerden... En heyecanlı bölüm: Ölen gazetecilik değil. Çünkü gzetecilik zaten işin ta kendisi.

Ayakkabıcılık mesleğini düşünün örnek olarak. Eskiden sivri burunlu geyik derisinden el işlemeli deri çizmeler yapılırmış. İnsanlar bunla ava gidermiş, bununla haçlı seferine çıkar kıtalar arası yürürlermiş. Çizmeler babadan oğuya geçermiş. Üç kuşak kullanmadan eskimezmiş çizmeler. Sonra espadriller çıkmış. Altında hasırdan bir taban, üstünde ayağınızı tutmakla tutmamak arasında bir bez parçası. Bir çizmenin malolduğu ücretin belki de iki yüzde birine maloluyor her biri... Beher espadrili hazırlamak da dakikalar seviyesinde mümkün...

Ama muhtemelen espadrilin icadından sonra kimse ayakkabıcılık öldü demedi. muhtemelen kimse çizmecilik de öldü artık sadece espadriller giyilir de demedi. Belki göreli olarak çizme kullanımı azaldı. Ama çizme giyilecek yerde yine çizme giyildi, espadril giyilecek yerde espadril giyildi. Kimse ucuz diye sadece espadril giymedi. Ayrıca espadril ilk çıktığında moderndi ama şimdi zamanı geçmiş giyecekler. Kimse halen onu dünyanın en modern ayakkabısı bakı açısıyla kullanmıyor.

İş yapma biçimi değişiyor olabilir. İş yapma araçları farklılaşabilir. İşin çıktısının son kullanıcıya sunulacağı ortam değişebilir. Ama gazetecilik daia gazeteciliktir. Onun 5 adet "N"si bir adet "K"sı vardır. Birileri size ben haber unsurlarının olmadığı haber yaptım diyebilir. Birileri size öteki gazeteciler bir haber için kendini paralıyor ama bak iki dakikada televizyonda bakarak bi de internetten bularak haber yaptım diyebilir. Hatta 5N1K bana yetmedi ben onun üstüne iki adet R bir adet de Ğ koydum da diyebilir. Ama haber haberdir. Sular akacak, yolunu bulacaktır.

Gün içinde haberi nasıl ve nereden aldığınıza iyi bakın. Aradaşlarınızın size söylediği haber size yetiyor mu? Facebook'tan bir arkadaşınızın paylaştığı 245 yıllık haberlere yorum yazmak işinize geliyor mu? Birinin kesin ölmüştür dediği adamın haberini tüm arkadaşlarınızla paylaştıktan sonra adamı televizyonda poz verirken görünce kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Veya bu adam ölmüş dediğiniz arkadaşlarınız size ne tür küfürler ediyorlar?

Gazeteciliği öldüremeyecekler. Gaetecilik hep orada duracak. Ama biz gazetecilik yerine bir başka şey istiyor olabiliriz. Siz bilirsiniz tabii ki...

 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..