Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '10

 
Kategori
Güncel
 

Gazeteler, Başbakan ile Kılıçdaroğlu’nun “türban konuşması"nı nasıl verdi?

Gazeteler, Başbakan ile Kılıçdaroğlu’nun  “türban konuşması"nı nasıl verdi?
 



Dün gündeme Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “türban” konusundaki sözleri gündemde baş sırayı aldı.

TESK Genel Kurulu’na giden Erdoğan ile Kılıçdaroğlu, divanın oluşmasını beklerken, aynı odada bir süre bir arada oldular.

Gazeteler, haber kaynakları bu “bir arada olma” “buluşma”; “sürpriz buluşma” diye verdiler. Oysa ortada bir “buluşma” yok; “karşılaşma” vardı. Bu bakımdan, bu “karşılaşma”yı, “bir arada olma”“sürpriz” sözcüğüyle adlandırmak ne ölçüde doğru olur?

Bu “karşılaşma”, “ayaküstü sohbet”, gazetelerin ya başlıklarında ya da ilk sayfasında yer aldı.

“Başörtüsü” mü "türban” mı?

Belli çevreler, bilinçli olarak “türban”a, “başörtüsü” diyorlar. Oysa “başörtüsü”nün “türban”la uzaktan yakından bir ilgili yok; bunların ortak yanı, sadece başa bağlanıyor olmasıdır.

Gazete başlıklarına, haber başlıklarına baktığımızda, “amaç”ları anlatan en iyi başlık ve açıklamasını Güneş ve Posta gazetelerinde görüyoruz.

İşte konuyla ilgili başlıklar ve açıklama:

Türban için ilk temas (Akşam)

(Referandumdan sonra Başbakan ve CHP lideri sürpriz şekilde bir araya geldi. İki liderin gündemi türbandı.)

Erdoğan: türban değil, başörtüsü (Birgün)

(Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu 10 dakikalık başörtüsü sohbeti yaptı. AKP MYK’da bugün başörtüsü konusu görüşülecek)

Diyanet formülü (Bugün)

(RİXOS otelde gerçekleşen görüşmede iki liderin gündemi başörtüsü ve yeni anayasa oldu. Erdoğan, “Meydanlarda söz verdiniz. Gelin başörtüsü sorununu çözelim” çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu da, “Samimiyiz.Sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi)

Önceliği yine türban (Cumhuriyet)

(Erdoğan, yeni anayasa isteyen Kılıçdaroğlu'na yalnızca bir konuda 'çalışmaya başlayalım' önerisi getirdi.)

Donulmazlığı kaldır, HAYHAY! (Güneş)

(Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu dün TESK Genel Kurulu’nda bir araya geldi. Sürpriz görüşmede Başbakan Gandi’ye, “Alanlarda başörtüsü meselesini devamlı dillendirdiniz. Hemen ekipleri kuaralım, çalışmaya başlayalım” teklifinde bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun cevabı “şartlı” oldu. Gandi, “Tamam ama ben meydanlarda sadece başörtüsü sorununu çözelim demedim. YÖK’ü kaldıralım dedim. Dokunulmazlıkları da kaldıralım dedim. Eğer bunları da ele almayı kabul ederseniz hayhay” diye konuştu)

Adında uzlaştılar (Habertürk)

(Erdoğan ile Kılıçdaroğlu, Ankara'daki 10 dakika süren sürpriz zirvede yeni Anayasa ve türban diyaloğu başlattı. İlk uzlaşma kavramsal olarak gerçekleşti: 'Türban' yerine 'başörtüsü' denecek.)

İlk diyalog ilk pazarlık (Hürriyet)

(Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kurmaylarıyla katıldıkları TESK Genel Kurulu öncesinde protokol odasında karşılaştı. Hükümet ve muhalefetin 10 dakikalık ilk sıcak temasında şunlar konuşuldu)

Sürpriz buluşmada başörtüsü konuşuldu
(Milliyet)

(TESK Genel Kurulu için Rixos Otel’e giden Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, kurmaylarının da katıldığı 10 dakikalık görüşmede başörtüsü konuşuldu)

Tek başına türbanı konuşmam (Posta)

(POSTA'yı ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Başbakan 'Yeni anayasaya türban sorununu çözerek başlayalım' diyor. Tek başına türbanı konuşmam! Dokunulmazlıklar vat, YÖK var, seçim barajı var. Başbakan türban sorununu çözüp seçimde kullanacak. 'Bizi seçin diğer sorunları da çözelim' diyecek" dedi.)

Yeni anayasa tartışmasının perde arkası
(Radikal)

(Erdoğan: Başörtüsü sorununu hemen çözerek işe başlayalım... Kılıçdaroğlu: Bütün konuları birlikte ele alarak hemen yapalım!)

‘Hemen başlayalım’ (Sabah)

(Başbakan Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun bıluşmasında başörtüsü konuşuldu)

Getir teklifi çözelim (Star)

Başbakan Erdoğan,”Bu işi biz çözeriz” diyen Kılıçdaroğlu’na “Getirin teklifi, Meclis açılır açılmaz anayasayı değiştirelim” çağrısında bulundu. CHP lideri şart sürmezse yıllardır süre başörtüsü yasağı Ekim’in ortasında kalkabilir.)

Recep ve Kemal beyler buluştu (Taraf)

(Başbakan ve CHP liderlerinin sürpriz görüşmelerinde yeni anayasa ve başörtüsü sorunu konuşuldu. Erdoğan başörtüsü için hemen adım atılabileceğini söyledi)

Ve ilk adım (Türkiye)

(Başbakan ve CHP lideri, sürpriz buluşmada başörtüsü meselesinin çözümü ve yeni anayasayı görüştü)

Başörtüsü için ilk adım (Vatan)

(Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na 'Başörtüsünü biz çözeriz' sözünü hatırlatıp, Meclis'te ortak komisyon teklif etti. CHP lideri de "Sözümün arkasındayım" yanıtını verdi.)

Meclis açılınca hemen çözelim (Yeni Şafak)

(TESK kongresi için Rixos'a gelen Erdoğan ile Kılıçdaroğlu, protokol salonunda sürpriz bir görüşme yaptı. Erdoğan, başörtüsü sözünü hatırlatarak "Meclis açılır açılmaz sorunu çözelim" teklifinde bulundu. Kılıçdaroğlu, "Acaba anayasa değişikliği mi gerekir?" diye sorunca Erdoğan, "Yok, yok. İki maddelik yasa değişikliği ile hallolur" karşılığını verdi.)

Sürpriz görüşmede başörtüsü ve yeni anayasayı konuştular
(Zaman)

(TESK’in 18. Olağan Genel Kurulu için toplantının yapıldığı otele gelen iki lider, divanın oluşması sırasında 10 dakika aynı odada bekledi. Kılıçdaroğlu’na referandum sürecinde üniversitelerdeki başörtüsü sorununu gündeme getirdiklerini hatırlattığını söyleyen Başbakan ekledi: “Biz de bu sorunun çözülmesini. Bugünden tezi yok hemen adım atalım. Ekiplerimiz kuralım, çalışmaya başlayalım”dedim)

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..