Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Gaziantep’de değişim rüzgârı

Türk Edebiyatı yeni bir dergi daha kazandı 2012 yılının Haziran ayı itibariyle. Ben de bu yazımda sizi bu dergiyle, “Gaziantep’de Değişim Rüzgarı” ile buluşturmak istedim. Gaziantep’de Değişim Rüzgarı Türk edebiyatına ve kültürüne değişik coğrafyalardan esen ve okurunu sımsıcak kucaklayan bir dergi. Edebiyatın o geniş yelpazesinden süzülen bol çeşnili bir aranjmanlar bütünü adeta.

Almanyalı bir kültür, bilim, sanat ve  edebiyat dergisi Gaziantep’de Değişim Rüzgarı. Üç ayda  bir okuyucularıyla buluşmak için sabırsızlanıyor Frankfurt’tan. Almanca ve Türkçe olarak yayınlanan derginin ilk sayısının büyük ilgi görmesi elbette oldukça sevindirici. Şimdi ise ikinci sayısı ile sevenlerinin yanında.

Gaziantep’te Değişim Rüzgârı’nın Genel Yayın Yönetmeni Ökkeş Toy. Derginin Türkiye Koordinatörlüğünü ise Edebiyat Bilimcisi -Yazar ve Şair Emine Sevinç Öksüzoğlu  yürütmekte.

Neler neler yok ki Gaziantep’te Değişim Rüzgârı’nda. Her ne kadar dergiye adını verse de bir güzel diyar olan Gaziantep, kendine özgü kültür ve edebiyat mozaiğinden lezzetler  sunsa da dimağlara kendi il sınırlarını aşarak  Bursa’ya, Yozgat’a, Ankara’ya- Polatlı’ya, Erzurum’a, Brüksel’e uzanıyor ve o yörelerden başka başka tatlarla yoğrulup öyle ikram ediliyor okuyucusuna ve gönüllerde yer ediniyor.

Söyleşilerle, şiirlerle, denemelerle bezeli Gaziantep’te Değişim Rüzgârı’nın sayfaları. Aynı zamanda görsellikte ön planda.Renkli resimleri ve fotoğrafları ile önce göze sonra da ruha hitap ediyor. Öyle bir çeşni ki içine katılan sayfalar arasında dolaşırken inanılmaz bir keyif sarıyor bedeninizi. Satır aralarında yok olduğunuz hissine kapılıyorsunuz. Yeni ufuklar, farklı dünyalar açıyor her bir yazı kendi penceresinden. Size sadece o pencereden bakmak kalıyor. Bu dergiyle paylaştığınız zaman dilimi keyfinize keyif katıyor. Okudukça yeşeriyor, yeşerdikçe coşuyor, coştukça çiçekler açıyorsunuz sarı sarı, kırmızı kırmızı, pembe pembe, beyaz beyaz… Ve dahası  bir okuyucu olmanın hazzını yaşıyorsunuz hem de doyasıya.

Kaliteli, nitelikli ve edebi değerlerle donanımlı paylaşılan yazılar, röportajlar, kültür sanat aktiviteleri, denemeler, şiirler…

Kimler kimler yok ki sayfalarından sizlere gülümseyen şairlerin, yazarların arasında.

Bir bakmışsınız Mehmet Nuri Parmaksız“Hasret toprağında büyüyen aşk çiçeği her mevsim açar ve bil ki, gönül denen ve aşkın tecelli ettiği diyarda aşıklar her zaman tek mevsim yaşar. O mevsimin adı Hüsn-ü Aşk’tır ve orda her ayın ismi Ayrılık’tır.” diye seslenivermiş.

“İnsan neleri ıskalıyor hayatı boyunca farkında olmadan. Zaman hiç dur durak bilmeden akıp gidiyor ve giderken beraberinde çok şeyi de alıp götürüyor hayatımızdan. Biz yaşadığımız anı soluklanıyorken gidenlerin farkında bile olamıyoruz ne yazık ki.” cümleleri ile karşılayıvermiş sizi İsmet Bora Binatlı ve anlatmış, yalnızlığın nasıl yürek yakan bir duygu olduğunu unutanlara yalnızlığı.

Umut aşılamış satırlarında Sibel Unur Özdemir “Fark edeceksiniz mutluluğun aslında ne kadar yakın olduğunu. Ve sol tarafınızda hissedeceksiniz o cıvıltıyı. Bir kuş kanatlanacak yüreğinizden. Pır pır edecek gönül bahçenizin ağaçları, çağıldayacak şelaleleri. Yaşamak daha bir güzel görünecek size.” diyerek bir avuç mutluluk sunmuş okurlarına.

Şiir olup dizeleriyle coşmuş Nur Ersen ‘Çiy Damlası’ isimli şiirinde. Kapatma ne olursun kirpiğinde kalayım / Pınarından süzülüp kalbine yol bulayım / Yalnız sende doğdum ben, bırak sende solayım / Yalvarırım kapatma gözlerini bu akşam.

“Gaziantep halk musikisinde beşikten mezara kadar toplumun bütün yaşantısını, acılarını, sevinçlerini, özlemlerini, sevgilerini öğrenmek mümkündür.” deyişiyle selamlayıvermiş sizleri Emine Sevinç Öksüzoğlu.

Ve Ökkeş Toy, Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, Dr. Asım Güzelbey, Meryem Solmaz, Sıtkı Palabıyık, Güzin Bakışoğlu, Ali Atakan Gümüş, Ali Şahin, Selma Öztürk, Güngör Yavuzaslan, Yaşar Elmas, Yaşar tümbaş, Salih Özbey, M.Rıdvan Fadıloğlu, Zekiye Çomaklı Gaziantep’de Değişim Rüzgarı’nın ikinci sayısında yer alarak farklı konulardaki yazılarıyla okuyucusunu kucaklayan isimler arasında.

Türkiye’deki  okurlarının olduğu kadar Almanya’daki okurlarının da gönlünde taht kuran Gaziantep’de Değişim Rüzgarı hiç durmadan esecek tatlı bir bahar meltemi gibi… Bazen lodosa dolanmış bir şiir olacak,  bazen  imbata tutunmuş bir deneme. Kimi gün poyraza eşlik edecek bir söyleşi, kimi gün alize tatlılığında bir sanat haberi.

Kim bilir nerede, ne zaman, nasıl karşılaşacaksınız Gaziantep’de Değişim Rüzgarı ile bilinmez ama bilinen tek bir şey var ki bu rüzgarın çok sıcak estiği ve huşu  içinde okurunu sarıp sarmaladığı, aynı zamanda da sayfalarına farklı coğrafyaların izlerini taşıyarak medeniyetler arasında bir köprü oluşturmaya devam edeceği.
 
 DEĞİŞİM RÜZGÂRI KÜLTÜR, SANAT VE EDEBİYAT DERGİSİ İLE İLETİŞİM İÇİN;

 

Türkiye Koordinatörlüğü için:
 Emine Sevinç ÖksüzoğluTel: 0541 979 58 30
 Mail: "eminesevincoksuzoglu@gmail.com"

 Almanya Genel Yayın Yönetmenliği için:
 Ökkeş Toy
 Tel: 0049 151 473 68 951 / "okkes.toy@gmx.de"

 

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..