Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '16

 
Kategori
Deneme
 

Gaziantep

Gaziantep
 

Tarih kokan şehir...


2015 Kasım ayında, çalıştığım kargo firması tarafından tarih kokan şehir Gaziantep’e gönderildim. Beni yolcu eden arkadaşlarımın o an anlamsız gelen, şimdi hak verdiğim sözleri hala kulağımda…..

“Dikkat et kendine 50 kg gönderdiklerimiz 100 kg olarak döndü, boğazına sahip ol.”

Ben Ege ve Adana mutfağından sonra bizden faklı ne yiyebilirler diye düşünürken, bir sabah kahvaltısında, katmerle tanıştım. İçeriği kaymak ve fıstık olan, lezzetinin tarifi mümkün olmayan katmeri, ılık süt ile tüketiyor Gaziantep’ liler. Sabahları üç alternatifiniz daha var;

Yöre halkının cağırtlak kebabı olarak adlandırdığı ciğer kebabı ,

Haşlanmış nohut ve salata malzemesiyle pide ekmek içerisine hazırlanan nohut dürüm,

Önce zeytinyağına, sonra kahvaltılık zahtere bandırılan pide ekmeği.

Öğlen ve akşam yemeklerinizde, yöresel alternatifleri saymaya sayfalar yetmez. Misafiriniz mi gelecek tanıdık bir kasap varsa arıyorsunuz, tepsinizin büyüklüğüne göre patlıcan kebabı siparişi veriyorsunuz. Meşhur Gaziantep lahmacununu da kasaplar hazırlıyor, dolayısıyla hanımların işi kolaylaşıyor. Evde daha önce yapıp, buzlukta muhafaza ettikleri, yuvalama ile birde çorba yaptınız mı tamamdır. Maş salatası unutulmamalı, küçük maşları haşlayıp içine salata malzemelerini koyduğunuzda, muhteşem bir salata oluşuyor. Firik pilavını güneye gelenler bilirler, marketlerden firik buğday olarak alınıp, bulgurla karıştırılıyor, kuşbaşı et yada tavukla mükemmel bir pilav hazırlanıyor. Ya yemeğin üzerine yenilebilecek baklavaya ne demeli………………….

Halk sosyal yaşamına çok önem veriyor. Hafta sonları , mangalı ve kebap malzemelerini  aracına yükleyip, sahre denilen piknik alanlarına gidiyorlar. Her yıl ESNAF SAHRESİ adı altında, çalışanları ile işyerlerini kapatan esnaf, 3 yada 4 gün çevre illerdeki deniz, yada bağ evlerine  giderek tatil yapıyor. Şehre özgü , çok güzel  örnek alınacak bir durum.

Fıstığı anlatmaya gerek duymuyorum, bilen biliyor.  5. Organize Sanayisi olan Gaziantep te, fıstıkçılığın yanı sıra, halı ve ayakkabı sektörleri, dünya markalarına fason üretim yapıyor. Kışın dolma yapmak için  aldığımız  patlıcan, kabak ve biber kurusu, Gaziantep üretimi ise tereddütsüz alabilirsiniz

Özüne bağlı kalan, kendilerine has şiveleri, mutfak kültürü, ve doğal güzellikleriyle, benim için İzmir’den sonra aşık olunası bir şehir. Kısacası şehir ve içindekiler muhteşem. Gaziantep anlatılmaz yaşanır.

 
Toplam blog
: 31
: 1109
Kayıt tarihi
: 12.03.11
 
 

Merhaba,ismim Ayşegül Adıbelli Çetin. 3 çocuğa ve onların muhteşem hediyeleri olan 6 toruna sahib..