Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

Gazilik... Bildiklerim. !.

Ata­tür­k’­e 19 Ey­lül 1921 yı­lın­da “ga­zi­”lik un­va­nı ve­ri­li­şi­nin yıl­dö­nü­mü “Ga­zi­ler Gü­nü­” ola­rak kut­la­nı­yor. Gü­nü­müz­de “ga­zi­le­r” de­ni­lin­ce de halkımın ak­lına Gü­ney­do­ğu­’da ya­ra­la­nan as­ker­le­ri­miz ge­li­yor. Ama du­rum bu­gün hiç öy­le de­ğil.

Kur­tu­luş Sa­va­şı­mız­dan son­ra Ata­türk, “Sa­vaş­ta bir­çok kah­ra­ma­nı­mız ol­du. Ga­zi­le­ri­mi­zi, şe­hit­le­ri­mi­zin ya­kın­la­rı­nı ödül­len­di­re­lim, gu­rur­lan­dı­ra­lım ve ge­le­cek ne­sil­le­re ör­nek gös­te­re­li­m” di­yor.. Dev­let­te bu­lu­nan ka­yıt­lar in­ce­le­ni­yor, ki­şi­le­rin an­la­tım­la­rı araş­tı­rı­lı­yor ve so­nuç­ta 6 ki­şi­lik ko­mis­yon an­cak 6 bin 920 ki­şi­ye  “ga­zi­”lik un­va­nı ve­ril­me­si­ni uy­gun bu­lu­yor. Sayın okurlar ; Gü­nü­müz­de yok edil­me­ye ça­lı­şı­lan, üze­ri­ne sa­ray kon­du­ru­lan Ata­türk Or­man Çift­li­ği­’nin gerçek adı Ga­zi Çift­li­ği­’dir. O isim, çift­lik­te ça­lı­şan ga­zi­le­rin adı­nı ta­şıyordu. Da­ha­sı ga­zi­le­ri­miz için çift­li­ğin he­men ya­nın­da ev­ler ya­pı­lıdı.. İş­te o ev­le­rin bu­lun­du­ğu yer son­ra bu­gün de bu­lu­nan Ga­zi Ma­hal­le­si ola­cak­tır. Da­ha­sı, Ata­türk ken­di pa­ra­sıy­la bir il­ko­kul yap­tır­dı.

De­mok­rat Par­ti­li yıl­la­ra ge­li­ni­yor. Oy için her şeyin bozulduğu gibi Başbakan olan Ad­nan Men­de­res 1952 yı­lın­da .. Yasa ile İs­tik­lal Sa­va­şı ga­zi­si sa­yı­sı­nı 6 bin 920’den 45 bi­ne çıkarttrıyor. 1953 yı­lın­da ise Ko­re Sa­va­şı­’na gön­de­ri­len 4 tu­ga­ya da “ga­zi­”lik un­va­nı ve­ril­di.

Oy­sa sa­va­şa ilk giden grup ka­tıl­mış, diğerleri turisttik gezi..

Ya­ni Ko­re­ ‘ye giden herkes sa­va­şa ka­tıl­ma­yan­lar da ga­zi sa­yıl­mış. 1974 Kıb­rıs Ba­rış Ha­re­kâ­tı için gö­rev­len­di­ri­len tüm as­ker­ler sa­va­şa ka­tıl­sın, ka­tıl­ma­sın hep­si ga­zi sa­yıl­mış. Bir an­da ga­zi sa­yı­sı 47 bin­den 87 bi­ne yük­sel­miş.

Ge­le­lim gü­nü­mü­ze… AK­P’­nin is­te­ğiy­le ya­sa de­ğiş­ti­ril­di, “ga­zi­” ve “şe­hi­t” söz­cük­le­ri ka­nun­lar­dan çı­ka­rıl­dı. Şe­hit­ler için “va­zi­fe ölü­mü­”, ga­zi­ler için “va­zi­fe ma­lu­lü­” de­nil­di.

Gö­rev­liy­ken tra­fik ka­za­sı ge­çi­rip ha­ya­tı­nı kay­be­den­le, si­lah­lı ça­tış­ma­da şe­hit edi­len ara­sın­da hiç­bir fark kal­ma­dı. Açık­ça­sı Ba­tı’­da bir as­ke­ri bir­lik­te ran­za­sın­dan dü­şüp ölen as­ke­ri­miz­le, ça­tış­ma­lar­da ha­ya­tı­nı kay­be­den ay­nı ya­sa hü­küm­le­ri­ne ta­bi ol­du.

KİM GA­Zİ BEL­Lİ DE­ĞİL..

Kim­lik kar­tın­da da­ha ön­ce ga­zi olan­lar için “ga­zi­”,  “şe­hit eşi­”, “şe­hit an­ne­si­- ba­ba­sı­”, - “şe­hit kar­de­şi­” ya­zı­yor­du.

Oy­sa şim­di kim­lik kart­la­rın­da “şe­hit ya­kı­nı, ga­zi, ga­zi ya­kı­nı, va­zi­fe ma­lu­lü, va­zi­fe ma­lu­lü ya­kı­nı­” ya­zı­yor.

Ya­ni ki­min ne ol­du­ğu bel­li de­ğil. Bu kar­tı ka­şı­yan her­kes ken­di­si­ni ga­zi gös­te­ri­yor.

Hü­kü­met, oy uğ­ru­na bu kav­ram­la­rı ge­niş­le­te­rek ga­zi­lik ve şe­hit­lik kav­ra­mı­nın de­ğe­ri­ni azalt­tı.

Bak­ma­yın siz kut­la­ma­la­ra. Ge­nel­kur­ma­y’­da “Ga­zi­”nin bir tek adı kal­dı. Ar­tık tüm yet­ki Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı­’n­da, ga­zi­ler ve şe­hit ya­kın­la­rı po­li­ti­ka­nın ku­ca­ğı­na atıl­mış.

Ey siyaset ve siyasetçiler her şeyi bozdunuz.

Şehitlere – Gazilere dokunmasaydınız.

Gerçek gazilerin önünde saygı ile eğilir, minnetimi sunarım.

 

 ozcanvural33@hotmail.com

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..