Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

Mizah dergileri neden PKK'yı eleştirmiyor?

Mizah dergileri neden PKK'yı eleştirmiyor?
 

Başlık olarak bu soruyu sordum ama inanın ben bile cevabını o kadar çok merak ediyorum ki bilemezsiniz.

Yıllardır Türk miazhını yakından takip ediyorum. Limon dergisinden, Çarşaf ve Fırt dergilerinden geldim. Mizahın doğası gereği muhalif olduğunu biliyorum. Ancak aynı zamanda şunu da biliyorum ki mizah yanlış gördüğünü eleştirir.

Yanlış gördüğü şey çoğu kez göz önünde ve icra makamında olması dolayısıyla iktidardır. Bunu da sonuna kadar anlıyorum. Doğaldır. Ancak Türkiye'nin mizahını yönlendiren bu dergilerin ülkelerinin çıkarlarına saldıran, 40.000 insanını katletmiş canilere karşı hiçbir eleştiride bulunmayışlarını anlayamıyorum.

Yandaki resimden de anlayabileceğiniz üzere teknik olarak terörün karşısında bir duruş sergilemektedir bu dergiler. Fransa'da terör eyleminde öldürülen karikatüristlere karşı ağız birliği ederek ortak kapakla haftaya başlamayı bilmektedirler; güzel.

Peki bu dergiler neden ülkemizde yaşanan terör olaylarına karşı en ufak bir hassasiyet sergilememektedir? Ölen polis Fransızsa bu terördür, Türkse değildir. Öyle mi? Ne penguende ne uykusuzda ne de lemanda bir kerecik bile olsun HDP veya PKK'yı eleştiren bir karikatüre rastlamadım.

Üstelik sürekli de alıyorum. Dedim ya mizah yanlışı eleştirir. Her hafta hükümete boy boy giydiriyorlar, bence bir mahsuru yok. Giydirsinler. Ancak bu teröristlere neden hiç giydirmiyorlar? Suçsuz oldukları için mi, haklı oldukları için mi?

Örneğin bir AKP'li belediye, çalışanlarına kadın fistanı dağıtıp giydirseydi ve askere polise yüzlerini kapattırıp ateş ettirseydi sizce bu dergiler günlerce ve aylarca bu konuyu sancak yapıp taşırlar mıydı? Şüphesiz aylarca "Karı kıyafeti giyen dinciler, dansöz gibi kıvırıyorsunuz kadın kıyafeti yakıştı" gibisinden milyonlarca espri türetirlerdi. Türetmekte haklı olurlar mıydı. Şüphesiz evet!

Kısacası kadın kıyafeti giymiş erkek belediye çalışanlarının insanları öldürmesi bu keskin mizah zekasına sahip insanların mizah üretmeleri için son derece elverişli bir malzemedir değil mi? Evet ama tek bir kez bile bunu yapmadılar. Bu doğru bir davranış olduğu için mi?

HDP'li belediyeler iş makineleriyle yolları tuzaklayıp silah zoruyla oy isterlerken bunu bir kere bile malzeme yapmadılar. Ancak elektriği kesilen yerlerdeki kedilerin esprisi yıllar sürdü.

Burada iktidarı savunuyor değilim. Boylu boyunca giydirsinler. Helal olsun. Eğer yanlış olanı değiştireceklerse giydirsinler. Ancak konu seçmeksizin, haklı da olsa haksız olsa giydirmeye kalkarsanız orada sizin ahlakınızı sorgulamaya girmek de okur olarak benim vazifem.

Şimdi başa dönelim ve mizah muhaliftir görüşünü savunmaya başlayalım. Eğer mizah muhalifse ve bu dergiler muhalifi eleştirmeyip iktidarı eleştirmeyi politika olarak benimsiyorlarsa o zaman muhalefette olan Bahçeli'ye de giydirmemeleri gerekir. Peki böyle mi oluyor? Hayır!

Bu dergilerde sırf ayak altına paspas etmek için boy boy Bahçeli karikatürleri yer alıyor. Püskevitler, 40 hesabıyla matematik dehası konuşturmalar elbette mizah malzemesidir ve kullanılacaktır. Ancak ortada bu kadar sağlam malzeme yokken ve Demirtaş ile onun PKK'sı gibi mizaha çok açık bir malzeme duruyorken neden Bahçeli'ye bu kadar saldırıyorlar?

Bahçeli'nin her şeyi yanlış da Demirtaş ve PKK'nın her şeyi doğru da ondan mı? CHP'yi neden eleştirmiyorlar diye soracağım geliyor ama buna takılmıyorum. Eğer bu insanlar bu ülkenin aydınlık Kemalist türden CHP'lileri iseler eğer bunu anlarım. Ancak CHP ve HDP'yi eleştirmeyip İktidar ve muhalefette olmasına rağmen MHP'ye saldırmayı şiar edindiklerini görünce bu derigilerin yanlışı düzeltmekten çok belirli odakların kalemşörlüğüne soyunduklarını düşünmeye başlıyorum.

Peki bu teröristlere mizahen kim tepki gösteriyor? Bu işi bu ülkede bir tek Hacamat dergisi yapar oldu. Nasıl ki Penguen, Uykusuz ve Leman CHP ve HDP sevdalısıysa Hacamat da büyük ölçüde İslami cenahtan partilere yakın bir duruş sergiliyor.

Peki ya bu bizim dergilerin savunduğu Charlie Hebdo gibi yabancı dergiler nasıl bir mizah anlayışı izliyor? Şöyle efenim; bu dergiler koyu katoliktirler. Örnekse Charlie Hebdo dergisinin önemli bir kısmını İslam'a küfretmeye ayırmakta, içerisine doluşan Ateist yazarlar da Papa ve diğer dini kesimlere giydirmektedirler.

Peki bu dergiler bu dini kalabalığın kan dökücü yönlerini mi eleştirmekteler? Tabi ki hayır. En basit örneği Charlie Hebdo'nun ölen Kürt çocuğu Aylan için çizdiği karikatür denilebilecek hayvanlıkta gizlidir.

Aylan'ın cansız bedeninin yanına "Müslümansan ölürsün, Hıristiyan olsan suyun üzerinde yürüyebilirdin" gibisinden aşağılayıcı bir yazı yazmayı da ihmal etmemiştir. Türkiye'deki Kürt seviciliği rolüne soyunan batılılar, iş Kürtlerin dini inanışlarına gelince "Topunun canı cehenneme" demeyi de ihmal etmemektedirler. Keşke PKK sempatizanları bir kerecik olsun bunu görebilseler...

SONUÇ

Mizah deyince bence ülkesinin hassasiyetlerine saygılı, ülkesinin çıkarlarını esas alan, yanlış gördüğü her şeyin düzeltilmesi için tarafsız şekilde tüm taraflara giydirmeyi bilen insanların eylemleri aklıma geliyor. Ancak ne yazık ki ülkemizde belirli güç odaklarının kalemşörlüğü yapılmaya başladıktan sonra mizahımızın kalitesi 20.000 fersah derine gömüldü.

Mizah muhaliftir ancak gözü kör değildir. Gözleri kör olan mizah parlak zekasıyla etrafına "at gözlüklerinizi çıkarın" diyemez. Zira bu sırada kendisi at gözlüğü takmaktadır.

Bu ülkenin tüm aydın insanlarına ve parlak zekalı mizahçılarına saygıyla...

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..