Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '14

 
Kategori
Tıp
 

Gebelik takibinde 4 boyutlu ultrasonografi

Gebelik takibinde 4 boyutlu ultrasonografi
 

Gebelik Takibinde 4 Boyutlu Ultrasonograf


Temel olarak gebelik takibindeki ultrasonografide pek çok major anomali saptanabilse de, tüm anomalilerin saptanmasının mümkün olmadığını söylemek gerekiyor.
 
Kadın hastalıkları ve doğum hekimliğinde yaygın olarak kullandığımız 2 boyutlu (2D) ultrasonografi gebelikte yaptığımız 2. trimestr fetal anomali saptanmasında yeterli bir metottur. Ama yeni bir modalite olarak kullandığımız 4 boyutlu ( 4D) ultrasonografi ile ayrıca bazı önemli avantajları da hastalarımıza sağlayabiliyoruz.
 
Yaygın olarak kullanılan 2 Boyutlu Ultrasonografide (2D Ultrasonografi) derinlik boyutu olmayıp, dokular en ve boy olarak bir düzlemde görüntülenmektedir. 3 Boyutlu Ultrasonografide (3D Ultrasonografi) ise; standart 2 boyutlu (2D) ultrasonografide bahsedilen düzlemsel taramaya ek olarak, incelenen dokunun derinlik boyutu da görüntülenebilmektedir. Ama 2 boyutlu (2D) görüntülemenin 3 boyutlu (3D) görüntülemeye dönüşmesinin zaman alıcı olması (8-10 dk) en önemli dezavantajı idi. İşte şimdi kullandığımız 4 boyutlu (4D) ultrasonografide, 3 boyutlu (3D) ultrasonografiye eş zamanlı (real time) özelliğinin eklenmesi, bu zaman alıcı dezavantajı ortadan kaldırmıştır.
 
Bana göre 4D ultrasonografinin hastalarımıza sağladığı en önemli avantaj: anne ve baba ile doğacak bebekleri arasındaki görsel bağın, doğumdan önce başlamasına olanak sağlamasıdır.
 
4D ultrasonografi teknolojisinin hastalarımıza sağladığı diğer ek avantajları ise şöyle özetleyebiliriz:
 
Bebek baş, yüz ve ekstremite (el - kol, ayak – bacak) anormalliklerinin saptanması, bebek profilinin hatasız gösterilmesi
 
Kalbin 3 boyutlu değerlendirilmesi
 
Plasenta – eş damar yapısının ayrıntılı olarak değerlendirilebilmesi
 
Rahimi besleyen damarları ve bebeğin beyin damar yapısının bütünsel olarak görüntülenebilmesi
 
Ayrıca 4 Boyutlu Ultrasonografi (4D Ultrasonografi) ile; rahimdeki myom veya rahim içi zarı poliplerini, yumurtalık – overlerdeki kist kitle veya tümörleri, dış gebeliği, rahim filmi -HSG çekmeden rahimin doğumsal ve yapısal anormalliklerini saptamamız da mümkün olabilmektedir.
 
Toplam blog
: 8
: 487
Kayıt tarihi
: 30.09.12
 
 

Doç. Dr. Muammer DOĞAN Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı www.muammerdogan.com ..