Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte yolculuk

Gebelikte yolculuk
 

gebelik


Hamilelik tüm ev kurallarını değiştiren bir durumdur. Anne sigara içiyorsa bırakmakta, fiziksel işlerden daha uzak durmakta ve yapacağı tüm planları karnındaki canlıya göre yapmaktadır. Tüm bu yaşam tarzı değişirken istekler değişmeyecektir. Yine yolculuk yapılabilecek ve gezi amaçlı ya da zorunlu seyahat etmek gerekebilecektir. Hamile olan kişi tüm hayattan soyutlanacağını zanneder. Oysaki yolunda giden hamilelikte seyahat özgürlüğü vardır. Ancak bu özgürlüğü kısıtlayıcı etkenler yok ise… Tüm bu durumların cevabını ancak kişinin doktoru verebilir. Her kadının yaşadığı hamilelik tecrübesi başka olabilir.

Seyahatinde sakınca görülmemiş kadınlar temkinli olarak yola çıkmalıdırlar. Tuvalet probleminin yaşanması karşısında bu duruma çözüm olacak fikirler olmalıdır. Ayrıca uzun süreli aynı pozisyonda oturuyor olmak ve sıkış tıkış bir araba hamile kadının konforunu bozarak istenmeyen sonuçlar yaşatabilecektir. Eğer kişi özel aracı ile gidiyorsa bu durum daha rahat geçecektir. Bir saat süre ile mola vermek ve hafif ayak hareketleri ile şişliklerin önüne geçilebilecektir.

Araba ile yolculuk esnasında doktorlardan bir takım tavsiyeler gelecektir:

Süre olarak gün içerisinde altı saati aşacak yolculuklar sakıncalı olabilir.

Sıvı tüketimini artırmanız gerekebilir.

Molaları sık vererek dolaşımı güçlendirici hareketler yapmak faydalı olacaktır.

Verilecek molalar esnasında ufak yürüyüşler şişlikleri önüne geçecektir.

Tansiyon problemi yaşanması ihtimaline karşın çantalarında besin maddeleri bulundurmak acil durumlar için iyi gelecektir. Özellikle uzun sürecekse hamile kadın açlık sınırlarını da zorlamamalıdır.

Boyun için yastık bulundurmak faydalı olabilir.

Ayakların yukarıya kaldırılıp oturuluyor olması dolaşımı güçlendirecek ve iyi gelecektir.

Bulantılı dönemlerinde ise bulantı giderici ilaçların alınıyor olması rahatlatıcı olabilir. Bu tür ilaçlar doktor tavsiyesinde ve yolculuktan yarım saat önce alınmalıdır.

Yanınıza mutlaka su bulundurmalısınız.

Hava yolu ile seyahat çok daha mantıklıdır. Eğer şartlar el verişli ise bu şekilde yolculuk yapılarak zamandan da tasarruf edilebilir. 35. Hafta sonuna kadar bir problem yoksa doktor uçak seyahatine izin verecektir.

Gebelikte uçak seyahatleri yapılacaksa yine her hamile için doktoru belirleyici olacaktır. Erken doğum riski olan ve sıkıntılı durumları olan anne adaylarının muhakkak doktoruna danışıyor olması önemli bir ayrıntıdır.

En önemli bilinmesi gereken uçuşun yüksek rakımlı olmasından kaynaklı gelecek sıkıntılardır. Bu uçuşlar aralıksız olacağı ve rakımın yüksek olacağı için oksijen anlamında sıkıntı yaşanabilecektir. Bu durum da anne ve bebek kalp atışları normalin üzerine çıkacaktır. Ve bebeğin alacağı oksijen seviyesi düşebilecektir.

Tüm bu kurallar dikkate alındığı sürece gezme amaçlı veya zorunlu yapılacak yolculuk keyifli hale bile gelebilir. Hava değişimi hamileliğe faydalı gelebilir. Anne olmak öz veri ister ancak tüm hayattan koparmaz. Her şeyin kuralına göre yapılması ve önlemler alınması sonuçları olumlu etkileyecek önemli bir adımdır.

 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..