Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Miyom

Miyom
 

miyom


Mİyom nedir?

Miyom rahimin adele tabakasından çıkan selimurlara verilen addır. Rahim de mevcut olan miyomlar genelde iyi huylu tümörlerdir. Genellikle rahim’in kendi dokusundan kaynaklanarak ortaya çıkmaktadır. Bu tümörlerin çapları 1 cm yâ da 15 cm büyüklüğünde var olmaktadır. Rahim ağzında miyomlar ve rahim gövdesinde miyomlar gelişebilmektedir. En sık rahmin içersinde bulunmaktadır. Rahimde mevcut olan bu miyomların farklı isimleri olmaktadır. Örneğin; fibroidler, leyomiyomata, leyomiyom ve fibromiyom isimleri verilmektedir.

Miyom kimlerde görülür?

Rahimde oluşan bu tümörler kadının genital organında en sık ve yaygın olan tümörlerdir. Genel olarak 35 yaşının üzerinde olan kadınların her üç kişiden birisinde rahim miyomlarına rastlamak mümkündür. Ancak bu miyomların pek çoğunda belirti görülmez. Yani kadın kendinde miyom olduğunu bile farkında değildir. Rahimde hiçbir işlev bozukluğuna rastlanmamaktadır. Özellikle bu miyomlar adet gören bütün kadınlarda büyük ve küçük şekilde oluşan miyomlara rastlanabilmektedir.

Rahimde mevcut olan miyomlar nasıl görülebilir?

Rahimde mevcut olan miyomlar tabiki rutin muayene ya da ultrason ile bu miyomlar ve hangi çapta olduğu anlaşılabilir. Kadınlarda en küçük miyomlarda olmak üzere menopoz dönemine girene kadar her kadında bu iyi huylu tümörler bulunmaktadır. Ancak menopoza girmiş olan kadında sonradan bu miyomlara rastlanmamaktadır. Yalnızca daha önceden olan miyomlar varlığını korurlar. Pek çok hastada genellikle birden fazla miyomlar mevcut olmaktadır. Özellikle küçük olan miyomlar sayılır ise bu 50’nin üzerinde miyomlar çıkmaktadır. Kadının kendine özgü olan östrojen hormonları, rahimdeki miyomların büyümesine neden olurlar.

Özellikle zenci olan kadınlarda beyaz kadınlara oranla rahim miyomlarına daha sık rastlanmaktadır. Ancak zenci kadınlarda rahim miyomlarının neden bu kadar yaygın ve sık olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bu sebeple bu miyomlar genellikle kadın gebe iken veya üreme çağında miyomlar 2-3 katı fazla büyümektedirler. Menopoza giren kadınlarda eğer hormon ilaçları almıyor ise bu miyomlar genellikle kendiliğinden küçülmektedirler.

Miyom Türleri

Kadının rahminde mevcut olan miyomlar kendi aralarında 3 grupta oluşmaktadır.


Submuköz miyomlar: genellikle rahim’in iç yüzeyinde oluşarak büyüyen miyom çeşididir. Diğer miyomların arasında en az rastlanılabilen türüdür. Az rastlanmasına rağmen en fazla kanama şikâyetleri bu miyomda görülmektedir. Bu kanamalar daha çok adet kanamasında artış olması yâda uzun sürmesi durumudur.


İntramural miyomlar: kadının rahim içi kaslarında yerleşmiş olan miyomlardır. Genellikle en sık rastlanılan miyom türüdür. Bu miyomlarda submuköz miyomları gibi kişide adet kanamasının fazla olmasına ve süresinin uzamasına sebep olmaktadırlar. Ayrıca kadında aşırı karın ağrıları ortaya çıkar. Kişinin rahminde büyüme sonucunda dolgunluk hisleri oluşmaktadır. Büyüyen miyomlar karın içersindeki diğer organlara bası uygulaması yapmaktadır.

Subseröz miyomlar: bu miyomlar genellikle rahmin dış yüzeyinde oluşan miyom türleridir. Diğer miyom çeşitleri gibi kanamalara sebep olmazlar. Yalnız kişide şiddetli karın ağrıları meydana gelmektedir. Özellikle sırtında ağrılar mevcuttur. Rahimde oluşan bu miyomlar çevre organlara aşırı bası uygularlar.

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..